Analiză Vremea.ro: prognoza pentru săptămâna 1 – 7 februarie

Primele zile ale lui februarie se vor caracteriza la nivelul tarii noastre printr-o circulatie a aerului preponderent vestica, ce va aduce fronturi reci dinspre Oceanul Atlantic, insa deopotriva si incalziri intense, in preambulul fronturilor. Per ansamblu vremea va fi considerabil mai calda fata de normalul climatologic al perioadei, cu abateri termice pozitive pe intreg intervalul de pana la 5-7 grade Celsius. Sub aspectul precipitatiilor, pana vineri vom avea parte mai ales de ploi in vestul, centrul si nordul tarii, local si in rest, in week-end vremea urmand sa se imbunatateasca. Pe timpul noptilor ploile se pot transforma in lapovite si ninsori in zonele de deal din Transilvania si Moldova, cat si in depresiunile din estul Transilvaniei si se poate depune chiar si un strat subtire de zapada.

Luni vremea va fi in general inchisa in toata tara si va ploua pe arii extinse in Banat, Crisana, Transilvania, Maramures si nordul Moldovei, ca urmare a unui front rece care va traversa Romania de la nord-vest spre sud-est. Cantitatile de apa pot ajunge local pana la 10-15 mm, iar in vestul muntilor Apuseni si in muntii Banatului se pot acumula izolat pana la 30 de mm si se va depune un strat nou de zapada de pana la 20-25 de centimetri. Trecator, in cursul noptii de duminica spre luni si in dimineata zilei de luni precipitatiile se vor transforma in lapovite si ninsori la altitudini mai mari de 500 de metri in Transilvania si in nordul Moldovei. Cateva ploi vor ajunge si in zonele extracarpatice, insa aici vor fi mai slabe cantitativ. Vantul va sufla cu putere mai ales in sudul tarii, unde poate atinge viteze la rafala de pana la 70-80 de km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 3 si 8 grade in Transilvania si Maramures, 7-12 grade in Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 4-9 grade in Moldova.

Marti vremea se va incalzi si se va ameliora ca aspect, cateva precipitatii slabe sub forma de ploaie mai fiind asteptate doar in nordul Transilvaniei si in Maramures. Si vantul se va domoli in majoritatea zonelor, pe masura relaxarii gradientului baric in spatele frontului rece, doar la munte urmand sa mai sufle cu rafale de pana la 60-70 de km/h. O depresiune foarte vasta centrata in nordul Scandinaviei va advecta pe partea sa anterioara un aer de origini subtropicale dinspre nordul Africii si Marea Mediterana inspre sud-estul Europei, in consecinta temperaturile vor fi foarte ridicate pentru prima parte a lunii februarie in toata tara, nefiind exclusa posibilitatea ca unele statii meteo din sud sa isi doboare recordurile decadale de caldura. Maximele termice vor urca pana spre 7-12 grade in Transilvania si Maramures, 10-15 grade in Banat si Crisana, 12-17 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (unele valori izolate de 19-20 de grade fiind posibile in sudul Olteniei) si 8-13 grade in Moldova.

Miercuri vremea va continua sa fie deosebit de calda pentru prima decada a lunii februarie, cu toate ca in vestul si centrul tarii se va raci usor in comparatie cu ziua de marti. Tot in aceste zone se vor semnala precipitatii pe arii extinse, predominant sub forma de ploaie, in urma trecerii unui front rece cu o deplasare relativ lenta, venit dinspre nord-vestul Europei. Cantitatile de apa pot ajunge local pana la 10-15 mm si izolat 20-30 de mm, cu precadere in vestul muntilor Apuseni si nordul Carpatilor Orientali. Spre seara in zonele de deal din Transilvania si nordul Moldovei ploile se vor transforma in lapovite si ninsori si se poate depune un strat de zapada de 2-5 centimetri, chiar pana la 10 centimetri in depresiunile din estul Transilvaniei si in jumatatea nordica a Subcarpatilor Moldovei. La munte va ninge viscolit si se va depune un strat nou de zapada de pana la 20 de centimetri, mai ales in vestul muntilor Apuseni, nordul Carpatilor Orientali si pe pantele nordice ale muntilor Fagaras. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 7 si 12 grade in Transilvania si Maramures, 9-14 grade in Banat si Crisana, 13-18 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (din nou cu valori izolate de pana la 20 de grade Celsius in Lunca Dunarii si in sudul Dobrogei) si 9-14 grade in Moldova.

Anomalia temperaturilor la nivelul standard de 2 metri preconizata pentru dupa-amiaza zilei de miercuri. In sudul tarii se vor inregistra abateri termice pozitive de pana la 15-17 grade Celsius fata de media climatologica a perioadei! Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Anomalia temperaturilor la nivelul standard de 2 metri preconizata pentru dupa-amiaza zilei de miercuri. In sudul tarii se vor inregistra abateri termice pozitive de pana la 15-17 grade Celsius fata de media climatologica a perioadei! Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Joi, desi vremea se va raci accentuat in toata tara, temperaturile inca vor ramane mai ridicate fata de media climatologica a perioadei. Mai ales in prima parte a zilei va mai ploua in jumatatea sudica a tarii, unde se mai pot acumula cantitati de apa de pana la 10-15 mm, in timp ce in sudul Transilvaniei se vor semnala precipitatii slabe mixte. In Carpatii Meridionali va ninge (inclusiv pe Valea Prahovei) si se va depune un strat nou de zapada in medie de 15 centimetri. Spre seara unele precipitatii mixte vor patrunde si in Maramures si nordul Moldovei, insa vor fi slabe cantitativ. Vantul va prezenta unele intensificari temporare la tare in sud-vestul si in estul tarii, iar la munte va viscoli si spulbera zapada. Temperaturile maxime vor urca la pranz pana spre 2-7 grade in Transilvania si Maramures, 3-8 grade in Banat si Crisana, 5-10 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 3-8 grade in Moldova.

Vineri in prima parte a zilei se vor mai semnala unele precipitatii slabe mixte in nordul Transilvaniei, Maramures si nordul Moldovei, in restul teritoriului cerul urmand sa fie variabil. Dimineata vantul va mai avea unele intensificari temporare in estul Romaniei, iar la munte va continua sa sufle tare si sa viscoleasca zapada proaspat depusa. Maximele termice vor fi cuprinse in general intre 2 si 7 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai ridicate valori asteptate in sudul Transilvaniei), 5-10 grade in Banat si Crisana, 7-13 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 5-10 grade in Moldova.

In week-end vremea va fi in general frumoasa, cu un cer variabil spre mai mult senin si deosebit de calda pentru aceasta perioada a anului, dinspre nordul Africii urmand sa fie advectat un nou val de aer tropical. Cu toate acestea, regimul anticiclonic ce se va instala in zona tarii noastre va favoriza aparitia cetii in zonele joase, mai ales in cursul noptilor si al diminetilor, fapt ce va mai pondera cresterea temperaturilor. La munte vremea va fi de asemenea foarte calda, cu valori termice de pana la 10 grade Celsius, stratul de zapada in aceste conditii urmand sa se diminueze simtitor.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.