Ce se va intampla in saptamana meteo 23 februarie – 1 martie in Romania

Dupa o foarte lunga perioada in care in tara noastra dinamismul atmosferei a fost la parametri scazuti, va urma in sfarsit o schimbare a acestui tipar. Inca de duminica seara a intrat prin sud-vestul tarii noastre un front cald, care a adus precipitatii slabe sub forma de ploaie in Banat si Oltenia.

Depresiunea centrata in sudul Italiei fiind destul de departe, benzile de precipitatii importante slabesc mult in intensitate pana ajung in tara, astfel ca luni vor domina mai mult ploi sporadice, in aceleasi zone ca si duminica, cu mentiunea ca exista sanse pentru cativa stropi si in Muntenia si sudul Moldovei.

fig1

Frontul cald care va aborda Romania la inceputul saptamanii. Sursa: Met Office

Incepand cu ziua de marti respectivul ciclon se va mai apropia de teritoriul tarii, aducand cu el aer cald, umed si instabil din Marea Mediterana. Precipitatiile vor continua sa fie sub forma de ploaie, insa indicii de instabilitate fiind mai ridicati, din cursul noptii de marti spre miercuri si pana joi inclusiv aceste ploi pot fi chiar intense pe alocuri in sudul tarii, avand un maxim de intensitate miercuri. In sudul tarii si cu precadere in zona submontana adiacenta Carpatilor Meridionali (Subcarpatii si Podisul Getic) si in Muntii Mehedinti datorita intensificarii orografice a precipitatiilor se pot acumula cantitati mai mari de 30 mm si punctiform chiar 50 mm.

Datorita indicelui de instabilitate CAPE (despre care o sa discutam mai pe indelete la vara) care va avea valori moderate, se pot produce inclusiv descarcari electrice, mai ales pe linia luncii Dunarii. Tara noastra nu este straina de manifestari orajoase pe timpul iernii, acestea producandu-se si in sezoanele reci trecute, desi publicul larg este mai degraba obisnuit cu ele pe timpul verii. Totusi, cresterea frecventei lor iarna in zona tarii noastre este si un indicator al cresterii temperaturii medii a sezonului rece.

Indicele de instabilitate CAPE, la valori moderate pe parcursul zilei de marti. Sursa: model WRF Rometex

Indicele de instabilitate CAPE, la valori moderate pe parcursul zilei de marti. Sursa: model WRF Rometex

Incepand de vineri acuratetea modelarii numerice scade destul de mult, aflandu-ne intr-o zona cu o dinamica ridicata a atmosferei. Astfel, modelul european ECMWF propune o retrogradare a ciclonului in noaptea de joi spre vineri, pe partea lui posterioara advectand aer rece dinspre nord, aer care se va infiltra mai greu in straturile inferioare ale troposferei, dar acolo unde o va face este posibil ca precipitatiile sa se transforme trecator in lapovita si chiar ninsoare.

Finalul de saptamana surprinde un tablou de asemenea umed si nu foarte agreabil: ploi in partea sud-vestica a tarii si ninsori la munte, la peste 1500 m. Pe de alta parte, modelul global american GFS vede o continuare a advectiei tropicale peste tara noastra si de vineri incolo, cu ploi consistente pe partea de est a tarii.

Trebuie sa mentionam faptul ca in conditii de stabilitate atmosferica prognozele pot avea un grad de realizare ridicat si cu 6-8 zile in avans, dar atunci cand atmosfera este perturbata acuratetea scade in general spre 4-5 zile cel mult.

Precipitatii acumulate pana vineri. Cantitati importante de apa sunt asteptate in zonele deluroase din Oltenia si Muntenia. Sursa: meteocentre.com

Precipitatii acumulate pana vineri. Cantitati importante de apa sunt asteptate in zonele deluroase din Oltenia si Muntenia. Sursa: meteocentre.com

Temperatura aerului pe tot parcursul intervalului va fi considerabil mai ridicata decat in mod normal pentru aceasta perioada a anului, cu oscilatii mici de la o zi la alta. Uniformitatea temperaturii este datorata si cerului mai mult noros, nemaipermitand inversiunii termice sa se instaleze; chiar si asa, vor fi diferente ale temperaturii maxime cel putin, de la 5-6 grade in depresiunile din estul Transilvaniei pana la 15-16 grade in sudul tarii si in dealurile vestice.

Tot datorita cerului mai mult noros amplitudinea termica zi-noapte va fi destul de scazuta, cu temperaturi minime nocturne ce nu vor mai cobori sub pragul inghetului decat izolat in depresiunile din estul Transilvaniei. Maximul de temperatura se va atinge pe parcursul zilei de miercuri, cand in lunca Dunarii este posibil sa vedem si valori apropiate de 20 grade C.

Temperaturi foarte ridicate in sudul tarii de 16-18 grade pe parcursul zilei de marti. Sursa: model WRF Rometex

Temperaturi foarte ridicate in sudul tarii de 16-18 grade pe parcursul zilei de marti. Sursa: model WRF Rometex



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.