Cum a fost vremea în Europa în săptămâna 16 – 22 martie

Fenomenele naturale care au ținut capul de afiș în Europa săptămâna trecută nu au fost de ordin meteo, dar sunt niște evenimente care se produc rar, așa că merită menționate în rubrica noastră. La începutul săptămânii a avut loc o erupție solară intensă, care a ejectat masă coronală iar particulele încărcate au fost direcționate către Pământ, producând fenomenul de auroră boreală în Europa inclusiv la latitudini mai sudice în noaptea zilei de marți spre miercuri. Vineri s-a produs al doilea eveniment major, o eclipsă totală de Soare în nord-vestul Europei, aceasta fiind observabilă și din România în mod parțial. Vremea în toată această perioadă a fost în general frumoasă în mare parte din continent, cu excepția vestului extrem și a sudului/sud-estului Europei, unde au fost prezente câteva perturbații atmosferice.

Prima parte a săptămânii a adus o vreme calmă și frumoasă în majoritatea țărilor din Europa, anticiclonul est-european extinzându-și aria de influență până spre Franța. Excepție a făcut Peninsula Italică, unde a activat un talveg depresionar nu foarte extins, dar compact și intens. Astfel, s-au înregistrat furtuni cu descărcări electrice în Italia și în sud-estul Franței, iar în nordul Italiei cantitățile de apă au fost foarte însemnate, depășind izolat 100 de mm până miercuri. Temperaturile s-au menținut ușor peste mediile climatologice ale perioadei, excepție făcând estul și vestul extrem al continentului unde valorile de temperatură s-au încadrat în mediile perioadei, chiar ușor mai scăzute în zona Rusiei și a Ucrainei.

În noaptea de marți spre miercuri s-a desfășurat un fenomen atmosferic foarte rar pentru zonele centrale și sudice ale Europei: aurora boreală a fost vizibilă până la latitudini de aproximativ 45 de grade! Cauza producerii aurorei o constituie o puternică furtună geomagnetică, particulele provenite dinspre Soare fiind proiectate direct către Pământ. La contactul cu atmosfera terestră particulele solare se ionizează, producându-se emisii luminoase cunoscute generic sub numele de auroră (boreală sau australă). Dat fiind faptul că în particular această erupție solară a fost excepțional de puternică, aurora a putut fi vizibilă și din țări precum Cehia, Germania, Franța, Ungaria, Elveția și chiar și din România sau Slovenia! Ultima oară când aurora boreală a fost vizibilă la latitudini atât de sudice s-a întâmplat în anul 2004, așadar în medie un astfel de fenomen se produce o data la 10 ani.

Aurora boreală văzută din Cehia.

Revenind la evenimentele ce s-au petrecut în troposfera inferioară, de miercuri până vineri un nucleu rece de altitudine a afectat țările din sud-estul Europei, incluzând și România, aici semnalandu-se precipitații mixte, iar temperaturile au coborât până la valori sub mediile climatologice ale perioadei. În zonele montane a viscolit și s-a depus un strat consistent de zăpadă, dar acesta a fost prezent în mod efemer și în arealele mai joase. În restul continentului vremea a fost frumoasă și caldă, exceptând nord-vestul extrem unde joi și vineri câteva fronturi atmosferice din nordul Atlanticului au adus o vreme închisă și umedă, cu ploi în general slabe cantitativ în zona Marii Britanii și în țările nordice, iar în munții din Norvegia s-a depus un strat de 10-20 de cm de zăpadă. Vântul a prezentat unele intensificări în regiunile litorale, dar fără a depăși 80-90 de km/h.

Tot vineri s-a petrecut un fenomen astronomic foarte important: în nord-vestul extrem al Europei a putut fi văzută o eclipsă totală de Soare, însă la nivelul întregului continent aceasta a fost vizibilă, chiar dacă parțial, în proporții tot mai mari de la sud-est spre nord-vest. Eclipsa a putut fi văzută și din România, unde acoperirea discului solar de către Lună a fost între 40% și 55%, în funcție de regiune (în nord-vest acoperirea a fost cea mai mare).

Imagine satelitară elocventă în spectrul vizibil cu umbra Lunii deasupra Europei. Sursa:sat24.com/Eumetsat/MetOffice

Imagine satelitară elocventă în spectrul vizibil cu umbra Lunii deasupra Europei. Sursa:sat24.com/Eumetsat/MetOffice

Fotografie aerială de excepție: conul de umbră și delimitarea între eclipsarea parțială și cea totală vizibile perfect din avion.

În week-end stabilitatea atmosferică din centrul și sudul Europei a fost perturbată de câteva depresiuni atlantice, care, în deplasarea lor către sud-est au pătruns până în Marea Mediterană, reorganizandu-se și aducând ploi în aversă însoțite de descărcări electrice în zona Peninsulei Italice, sudul Franței și estul Spaniei. În țările din vestul Europei, deși vremea a fost de asemenea umedă, ploile au fost de tip stratiform și nu s-au înregistrat cantități foarte mari de apă, însă vântul a fost mai intens. În partea de est a continentului aspectul vremii s-a îmbunătățit, nucleul rece de altitudine care afectase zona cu precipitațiile aferente în ultimele zile disipandu-se, lăsând locul unui cer mai mult senin. În plus, temperaturile au marcat o creștere de la o zi la alta, astfel încât în ultimele zile ale săptămânii s-au înregistrat valori termice normale spre ușor mai ridicate pentru această perioadă.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.