Cum a fost vremea în Europa în săptămâna meteo 18-24 mai

Săptămâna trecuta continentul nostru a avut parte de o vreme dinamica, circulația vestica dinspre Oceanul Atlantic fiind intensa și aducând în acest fel o umiditate sporita ce a produs multe furtuni de vară în majoritatea perimetrului european. Țările din sudul Europei au avut parte însă de o vreme frumoasa și calda pe aproape tot parcursul intervalului, doar în sud-est înregistrându-se după ziua de miercuri averse de ploaie.

Luni vremea a intrat într-un proces de încălzire dupa trecerea frontului rece de la finalul săptămânii anterioare, anticiclonul azoric extinzându-se spre nord-est si aducând cu sine un aer tropical din nordul Africii (care nu a fost totusi asa de incins ca cel care a doborat recordurile de caldura europene pe 14 mai in Spania). Vremea a fost in general frumoasa peste tot, exceptând zona Arhipelagului Britanic unde a activat un ciclon destul de intens si a plouat pe arii extinse, cat si in Rusia europeana unde s-au dezvoltat multe furtuni cu inițiere diurna. Temperaturile au fost încadrate in general intre 10 si 15 grade in zonele mai-sus amintite unde vremea a fost închisa si au depășit 30 de grade in sud, pana la 33 de grade in Spania.

Marți frontul rece asociat depresiunii atlantice de marti a inceput sa se deplaseze inspre est, astfel incat in vestul si in partea de centru-vest a Europei vremea s-a racit si s-a inrautatit, fiind prezente averse de ploaie insotite de descarcari electrice si grindina pe arii extinse in Franta sau Germania, iar pe alocuri furtunile au fost chiar severe. Regimul termic a fost sub normele climatologice ale perioadei in aceste regiuni, in Franța numai izolat mai depășindu-se 20 de grade, in sudul tarii. In sudul si in sud-estul continentului vremea a fost in general frumoasa, cu unele averse doar in zonele montane si a continuat sa se încălzească fata de ziua precedenta, temperaturile depășind izolat valoarea de 30 de grade in Peninsula Balcanica.

Miercuri frontul rece foarte bine definit a ajuns pana la granita de vest a Ungariei cu Austria, la vest de Ungaria fiind prezenta o vreme inchisa si rece, iar furtunile au fost la ordinea zilei in Franta, Germania, Tarile de jos si in zona Alpilor, din nou unele dintre ele fiind foarte puternice. Temperaturile au scazut in continuare in vest, in sudul Germaniei maximele termice local nefiind mai mari de 10 grade! In tot acest timp sud-estul se scalda intr-o vreme foarte frumoasa, cu exceptia arealelor montane, iar valorile termice maxime iarasi au depasit 30 de grade in Serbia sau Romania.

Joi frontul rece si-a incetinit deplasarea spre est, in zona Rusiei fiind prezent anticiclonul est-european care i-a stopat inaintarea. In acest fel, circulatia in troposfera a inceput sa se roteasca in sens invers acelor de ceasornic si s-a format o depresiune mediteraneana cu centrul in nordul Italiei, care a adus ploi in aversa pe arii extinse in centrul si in partea de centru-sud a continentului, cat si in vestul Peninsulei Balcanice. Cantitatile de apa au depasit izolat 50 de mm mai ales la munte, iar vremea s-a racit usor, chiar daca in Grecia sau Bulgaria temperaturile s-au mai aflat in proximitatea valorii de 30 de grade. In vestul continentului, desi vremea s-a ameliorat ca aspect, in spatele frontului a ramas un aer rece care a mentinut temperaturile in limita a 15-20 de grade Celsius.

Vineri aceeasi depresiune mediteraneana a provocat multe furtuni in zona Peninsulei Italice si Balcanice, cu toate ca pe partea estica a acesteia s-a mai aflat inca un aer cald, temperaturile ajungand din nou si chiar depasind 30 de grade in Grecia sau Bulgaria. Deplasarea depresiunii fiind aproape inexistenta, precipitatiile au stagnat deasupra acelorasi zone, iar cantitatile de apa din nou au depasit izolat 50 de mm (la Frontone in Italia s-a ajuns pana la 84 de mm!). In vestul continentului vremea a fost in general frumoasa si a inceput sa se incalzeasca usor, temperaturile depasind izolat pragul de 25 de grade in sudul Spaniei si al Portugaliei.

In week-end instabilitatea vremii s-a mentinut in sud-estul continentului, aversele de ploaie insotite de descarcari fiind prezente pe arii extinse in Italia, Croatia, Bulgaria sau Romania. Cu toate acestea, temperaturile au ramas destul de ridicate, duminica atingandu-se valoarea de 31 de grade in Romania, la Focsani. In vestul Europei vremea a continuat sa se incalzeasca, temperaturile aflandu-se constant intre 20 si 25 de grade, dar pretul acestei incalziri a fost dezvoltarea unor furtuni in cursul dupa-amiezelor, insa aversele au fost in general slabe ca intensitate, prin urmare neinregistrandu-se cantitati importante de apa.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.