Cum a fost vremea în România în săptămâna 16 – 22 martie

Primele manifestări specifice sezonului rece au avut loc în luna octombrie 2014, dar finalul din punct de vedere meteo s-a sincronizat cu finalul iernii astronomice. Putem spune deja acest lucru, pentru că în următoarele 10 zile nu se întrevede vreo răcire importantă, iar în luna aprilie foarte rar s-au înregistrat pusee de aer arctic; în plus, oscilația nord-atlantică se află la cote ridicate iar vremea la nivelul întregii Europe înregistrează un tipar de circulații dinspre vest, umede dar calde, neexistând niciun motiv pentru care acest tipar să nu se mențină și în următoarele săptămâni.

Săptămâna care a trecut a debutat cu o vreme în general frumoasă și caldă pe parcursul zilei de luni, cu temperaturi ușor mai ridicate decât normalul decadei a două a lunii martie, însă de marți seară dinspre est a intrat un nucleu de aer rece de proveniența arctică, prin urmare temperaturile au scăzut mult în special în Moldova, iar începând cu ziua de miercuri s-au înregistrat și precipitații mixte atât în estul țării cât și în sud. În cursul dimineților temperaturile au coborât izolat sub -5 grade, iar în zonele montane înalte a fost foarte rece, cu valori de temperatură de sub -15 grade la peste 2000 de metri. Vântul a prezentat unele intensificări la tare de asemenea, sporind senzația de rece.

În noaptea de marți spre miercuri, pe fondul unui cer variabil spre mai mult senin, a putut fi văzut și fotografiat un fenomen atmosferic foarte rar pentru țara noastră. Aurora boreală a fost vizibilă din munții din nordul României, cauza producerii ei la latitudini atât de sudice fiind o furtună solară deosebit de intensă care ejectat particule solare înspre Pământ. În general, cu cât o furtună solară este mai puternică, cu atât aurora boreală este vizibilă spre latitudini tot mai sudice, iar evenimentul de marți/miercuri a fost fără îndoială unul excepțional.

Este posibil că cele două fotografii de mai jos să fie primele realizate vreodată din țara noastră cu aurora boreală!

Precipitațiile au continuat în regiunile extracarpatice până inclusiv vineri, iar local în Subcarpați și în zonele de deal din sud și est s-a depus un strat de zăpada de până în 10 cm (Polovragi și Barnova, 9 cm; Târgu-Neamț, 5 cm etc). Temperaturile au continuat să fie ușor mai scăzute decât normalul climatologic al perioadei în estul țării, dar în vest vremea s-a menținut destul de călduroasă, cu temperaturi ușor mai ridicate decât în mod normal, de până în 15 grade.

Vineri în jurul prânzului a putut fi observată din țara noastră și o eclipsă parțială de Soare, vizibilitatea fiind optimă în vestul țării, acoperirea discului solar fiind în proporție de aproximativ 50%. A fost cel mai important fenomen de acest gen de la eclipsa totală de Soare din 1999.

Eclipsa de Soare vazuta din Sighetu Marmatiei. Sursa: pagina de facebook "Furtuni Romania - Official Group"

Eclipsa de Soare vazuta din Sighetu Marmatiei. Sursa: pagina de facebook „Furtuni Romania – Official Group”

Începând de vineri vremea a intrat într-un proces de încălzire treptată, iar nucleul rece de altitudine a fost înlocuit de un câmp de presiune ridicată care a adus o vreme în general frumoasă în toată țara. S-au mai înregistrat totuși precipitații în general slabe sub formă de ploaie în sud-est în cursul zilei de vineri, apoi în week-end vremea s-a îmbunătățit și aici, alături de restul regiunilor țării, temperaturile ajungând până la valori apropiate de 20 de grade în vest.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.