Cum a fost vremea în România în săptămâna meteo 15 – 21 iunie

In săptămâna care a trecut țara noastră a avut parte de o vreme în general instabila, cu multe ploi în aversa și cantități importante de precipitații. In a doua parte a săptămânii vremea s-a răcit accentuat, temperaturile devenind considerabil mai scăzute decât normalul climatologic al perioadei, în special în week-end.

Luni vremea a fost frumoasa în prima parte a zilei în majoritatea regiunilor tarii, însă după orele prânzului dinspre nord-vestul tarii a intrat un sistem frontal rece, care a adus furtuni puternice cu precadere in regiunile intracarpatice. A cazut grindina medie si mare, vantul a suflat cu putere in timpul averselor iar cantitatile de apa au depasit izolat 20-30 de mm (Supuru de Jos si Borod, 40 de mm, Cluj-Napoca, 22 de mm). Aceste furtuni s-au dezvoltat in fata frontului, beneficiind si de aportul vremii calduroase din zilele precedente, astfel incat norii au avut o dezvoltare foarte mare pe verticala si izolat au fost si supercelule. Temperaturile s-au situat in valori normale spre usor mai ridicate pentru aceasta perioada a anului, fiind incadrate intre 26 de grade la Ocna Sugatag si 34,4 grade la Calafat in sud-vestul Olteniei, aici aproape atingandu-se pragul caniculei.

Furtuna puternica cu grindina de pana la 3 cm in Florești, judetul Cluj:

Marti vremea s-a racit si in regiunile extracarpatice unde au continuat furtunile cu descarcari electrice, in timp ce in Transilvania precipitatiile au fost in diminuare treptata, cu toate ca au mai persistat cateva furtuni cu precadere in estul regiunii. Maximele termice s-au incadrat intre 17 grade la Huedin si 30 de grade la Focsani, in sudul tarii racindu-se usor fata de ziua precedenta. Cantitatile de precipitatii izolat au fost mai insemnate si au atins pana la 39 de mm la Brasov si 25 de mm la Mahmudia. In orasul Tulcea, datorita unei ploi scurte dar intense de 17 mm, strazile centrale ale orasului au fost inundate.

Furtuna puternica din municipiul Tulcea marti care a produs inundatii temporare in centrul orasului:

Miercuri vremea a continuat sa se afle intr-un proces de racire, in Transilvania si Maramures temperaturile fiind considerabil mai scazute decat normalul climatologic al perioadei. Ploile au continuat in mare parte din tara, desi nu s-au semnalat pe spatii atat de extinse ca luni si marti. Cu toate acestea, izolat cantitatile de apa au fost mai insemnate, in special in sud-vestul Olteniei, de pana la 52 de mm la Baile Herculane, 36 de mm la Bechet sau 32 de mm la Craiova. Temperaturile au fost situate intre valori maxime de pana la (doar!) 14 grade la Ocna Sugatag si 29 de grade la Calafat.

Joi vremea s-a ameliorat usor sub aspect precipitabil, insa aerul rece din spatele depresiunii din zilele anterioare a facut ca temperaturile sa scada usor in exteriorul arcului carpatic, in timp ce in regiunile intracarpatice s-a incalzit usor, pe fondul unei durate mai mari de stralucire a Soarelui. Cantitatile de precipitatii din nou au fost usor mai ridicate in sud-vestul Olteniei, la Calafat masurandu-se pana la 15 mm. Temperaturile au fost cuprinse intre 18 grade la Petrosani, unde cerul a fost mai mult noros pe tot parcursul zilei, in timp ce in sud-estul tarii unde s-a mai zarit si Soarele a fost cel mai cald, cu o temperatura de pana la 27 de grade Celsius la statia Grivita.

Vineri, desi precipitatiile au fost in diminuare treptata (catre zero) in regiunile extracarpatice, dinspre nord-vest a intrat un nou front rece, care a adus pe arii extinse averse de ploaie insotite de descarcari electrice in Transilvania, Banat, Crisana si Maramures iar spre seara izolat si in restul regiunilor tarii. Cantitatile de apa din nou au fost mai insemnate local, in special la munte, unde au cazut pana la 29 de mm la statia meteorolgica Cuntu, in timp ce in regiunile de ses s-au acumulat pana la 22 de mm la Gurahont. Regimul termic nu a suferit modificari drastice, desi in vest, centru, nord si in dealurile subcarpatice vremea s-a racit usor. Temperaturile au fost incadrate intre 21 de grade la Dedulesti, in timp ce la Focsani s-au inregistrat 28 de grade Celsius, statia respectiva fiind notorie deoarece de multe ori inregistreaza cele mai ridicate temperaturi din toata tara, cand circulatia este nord-vestica.

Sambata instabilitatea atmosferica a fost in continuare la cote ridicate in special in regiunile intracarpatice, unde a plouat destul de mult cu precadere in prima parte a zilei. Cantitatile de precipitatii au fost mai insemnate in Transilvania si in vestul tarii, unde s-au masurat pana la 19 mm la Blaj, insa pana duminica dimineata a plouat mult si in sud si est (36 de mm la Buzau si 24 de mm la Radauti). Cauza acestor precipitatii intense a constat in sosirea unei alte unde frontale dinspre vest, asociata unui sistem depresionar situat in apropiere de Marea Baltica. Pe langa precipitatiile puternice, prin spatele frontului a intrat un aer rece suplimentar, de origine polara, care a facut ca temperaturile sa fie la cote foarte scazute, de numai 16 grade la Radauti si Ocna Sugatag. In sudul tarii aerul rece va fi ajuns abia duminica, astfel incat acolo maximele termice au urcat pana la valori de 29 de grade la Galati si Braila.

Duminica vremea a fost una specifica sfarsitului lunii octombrie in special in regiunile extracarpatice, unde temperaturile maxime au fost si cu 15 grade mai scazute decat normalul climatologic al perioadei! A plouat foarte mult in special in sudul tarii, unde cerul a fost noros pe tot parcursul zilei, insa ploile au fost mai mult de tip stratiform. Singura regiune unde s-au semnalat cateva furtuni cu descarcari electrice a fost Dobrogea, fenomenele fiind ajutate si de temperaturile mai ridicate de pana la 26 de grade (Tulcea si Gorgova), acestea fiind de altfel si maximele nationale. Cantitatile de precipitatii au fost insemnate local, de pana la 39 de mm la Bechet sau 33 de mm la Slatina. Regimul termic a fost unul extrem de modest, temperaturile maxime doar izolat trecand de valoarea de 20 de grade in sud, dar cel mai frig a fost in sud-estul Transilvaniei, la Brasov temperatura maxima de duminica fiind de doar 13 grade Celsius!

Pana acum acest inceput de sezon cald pare departe din punct de vedere termic de verile trecute, semanand mai degraba cu vara (foarte ploioasa) a anului 2005. Din fericire insa, deocamdata nu am avut parte de inundatiile catastrofale care s-au inregistrat atunci, ba mai mult decat atat, in zona Moldovei local inca mai persista seceta.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.