Cum a fost vremea în România în săptămâna meteo 18 – 24 mai

Săptămâna trecută am avut parte de o vreme în general călduroasă, dar și instabilă în a doua parte a ei în regiunile intracarpatice și local în sud. S-au înregistrat temperaturi de peste 30 de grade pe arii destul de extinse, dar nici ploile în aversă nu au lipsit din peisaj și au căzut pe spații extinse în special în vestul țării și în Transilvania.

Luni, la nivel național vremea a fost în general frumoasă, cu un cer variabil spre mai mult senin, unele înnorări fiind prezente doar în zonele montane și în estul țării, dar cu totul izolat au căzut averse slabe de ploaie. Temperaturile au fost încadrate în general între 25 și 30 de grade, cu o maximă de 30 de grade la Giurgiu. Cel mai frig a fost în Delta Dunării, la Sulina, unde maxima nu a trecut de 18 grade, briza mai rece a Mării Negre făcându-și simțită influența până la 10-15 kilometri în interiorul uscatului. Dimineața a fost racoroasă în depresiuni, la Miercurea-Ciuc minima fiind de numai 3 grade Celsius, pe fondul răcirii radiative nocturne datorate cerului senin și vântului slab.

Marți a continuat să se încălzească în sudul și în vestul țării, anticiclonul azoric menținând în continuare o vreme frumoasă aproape peste tot. Maxima termică națională a urcat până la 32 de grade în vestul țării (Timișoara), dar și în Transilvania a fost cald, cu o temperatură de 27 de grade la Cluj-Napoca. Din nou dimineața a fost racoroasă în depresiuni, cu o minimă de numai 1,8 grade la Miercurea-Ciuc, destul de aproape de pragul înghețului. Nu este totuși ceva cu totul ieșit din comun să se înregistreze astfel de minime scăzute în zona respectivă în această perioadă, având în vedere faptul că în trecutul meteorologic al țării au fost minime negative chiar și în luna iunie acolo. Câteva averse au fost prezente în cursul după-amiezii și serii în vestul țării și la munte, la Predeal înregistrându-se 13 mm. În vestul extrem evenimentele meteo au fost severe, la Timișoara căzând grindină de dimensiunea unui ou de prepeliță!

Grindina gigant căzută în seara de marți la Timișoara:

Miercuri vremea a fost caldă pe aproape întreg teritoriul României, cu excepția litoralului unde din nou briza mării a făcut ca temperaturile să nu crească foarte mult. Timișoara a fost iarăși în top la temperaturi, cu o maximă de 30,4 grade Celsius, în timp ce codașele țării au fost Sulina cu 20 de grade, respectiv Mangalia cu 20,4 grade Celsius. Deși cerul a fost mai mult senin în toată țara în prima parte a zilei, în vestul României începând cu orele după-amiezii au început să se dezvolte nori convectivi cu o mare extindere pe verticală, astfel încât local s-au produs averse de ploaie însoțite de descărcări electrice, iar izolat cantitățile de apă au fost mai însemnate (Holod, 25 de mm sau Gurahonț, 19 mm). Motivul pentru apariția acestor averse a fost apropierea unui câmp depresionar dinspre vestul Europei, care a adus un aer mai umed și instabil atât din Oceanul Atlantic cât și din bazinul central al Mării Mediterane.

Cer luminat de fulgere în noaptea de miercuri spre joi în zona municipiului Cluj-Napoca. Fotograf: Andrei Bârlea.

Cer luminat de fulgere în noaptea de miercuri spre joi în zona municipiului Cluj-Napoca. Fotograf: Andrei Bârlea.

Joi, pe partea estică a ciclonului mai-sus amintit a fost advectat un aer mai cald, de pe o componentă sud-estică, astfel încât de această dată cele mai ridicate temperaturi s-au înregistrat în nordul și în centrul țării, în sud aerul rece purtat de pe Marea Neagră înspre vest menținând temperaturile la cote ceva mai scăzute. Maxima s-a înregistrat la Satu-Mare și la Alba-Iulia, în ambele orașe mercurul din termometre urcând până la 31 de grade, în timp ce în sud-est la Tulcea au fost numai 24 de grade, o temperatură de altfel normală pentru această perioadă. Vremea a fost în general frumoasă în regiunile extracarpatice, însă din nou în vest și local în centru au fost prezente unele înnorări și s-au semnalat averse de ploaie însoțite de descărcări electrice și izolat și de grindină. Cantitățile de precipitații au fost moderate, cu un nucleu maxim de 18 mm la Stei.

Vineri, ciclonul prezent în bazinul central al Mării Meditereane și-a încetat pentru moment deplasarea înspre est datorită anticiclonului est-european destul de puternic. În consecință, aceleași zone au avut parte de o vreme instabilă ca și în zilele anterioare, respectiv vestul și centrul țării, deși cantitățile de apă au fost nesemnificative, de până la 5 mm la Oradea. În rest însă a dominat o vreme în general frumoasă și caldă, iar cerul a fost variabil spre mai mult senin. Temperaturile maxime s-au înregistrat de data aceasta în sudul și în estul țării, la Focșani maxima atinsă fiind de 31 de grade.

Furtună cu fulgere frecvente în noaptea de vineri spre sâmbătă în apropiere de Cluj-Napoca:

Sâmbătă s-a menținut vremea frumoasă în sudul și în estul țării, chiar dacă de această dată unele averse au pătruns și în Oltenia. În vest și în centru în schimb, deși în prima parte a zilei s-a mai putut vedea Soarele, ulterior cerul s-a acoperit de nori și pe arii extinse s-au semnalat averse de ploaie însoțite de descărcări electrice. Acestea nu au fost de durată totuși, implicit și cantitățile de precipitații s-au menținut sub valoarea de 10 mm, cu maximul atins la Drobeta Turnu-Severin și la Jimbolia (9 mm). Temperaturile maxime au cochetat cu pragul de 30 de grade în sudul și estul țării, acesta chiar fiind depășit la Focșani, Giurgiu și Zimnicea, unde s-au înregistrat 31 de grade Celsius.

Duminică instabilitatea a fost generalizată în centrul, vestul și în sudul țării, singurele zone ferite de precipitații rămânând estul și sud-estul, unde vremea s-a menținut frumoasă și caldă. Datorită apropierii ușoare a ciclonului din Marea Mediterană de teritoriul țării noastre, umiditatea din ce în ce mai crescută din aer a făcut să crească la rându-i și valorile apei precipitabile. Astfel, pe lângă faptul că unele furtuni au fost severe, cu grindină medie și rafale puternice de vânt, de asemenea cantitățile de precipitații au fost foarte ridicate în sud și în sud-vest, la Bechet măsurându-se nu mai puțin de 48 de mm, în timp ce la Craiova au căzut 38 de mm. În pofida instabilității crescute, temperaturile au rămas ridicate în sud și în est, maxima termică națională fiind atinsă din nou la Focșani (31 de grade). Nu a fost foarte răcoare nici în centru, deși s-a mai răcit ușor față de ziua precedentă, la Alba-Iulia (considerată polul căldurii din Transilvania) înregistrându-se 27 de grade Celsius.

Celulă violentă de furtună surprinsă duminică deasupra Timișoarei:



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.