Cum a fost vremea în România în săptămâna meteo 30 martie – 5 aprilie

Iarna nu s-a lăsat plecată de pe teritoriul țării noastre, săptămâna trecută având parte de o serie de fenomene hibernale văzute mai rar în România în luna aprilie în ultimii ani. Parcă iarna 2014-2015 a vrut să recupereze pe final lunile apatice ianuarie și februarie, dar într-un mod neconvingător, reușind doar să îi aducă la disperare pe cei care așteptau primăvara.

Săptămâna care a trecut am avut parte de o vreme deosebit de activă, desfășurându-se pe parcursul a numai câteva zile fenomene specifice pentru trei anotimpuri diferite: ninsoare (iarnă), ploi mocănești (toamnă) și furtuni cu descărcări electrice (primăvară).

Încă de luni prin nord-vestul țării a intrat primul front atmosferic rece dintr-o suită de 3-4 care vor fi pastruns în țara noastră până spre finalul săptămânii. Astfel, deși prima parte a zilei a fost în general caldă la nivelul întregii țări, cu temperaturi maxime de până la 17 grade la Focșani și Zimnicea, începând cu orele după-amiezii vremea s-a înrăutățit în vestul țării și în Transilvania, un front rece traversând rapid țara de la vest spre est. A plouat în toate aceste regiuni și vântul s-a intensificat odată cu sosirea frontului, dar cantitățile de apă nu au fost foarte ridicate, înregistrându-se 9 mm la Timișoara și la Baia Mare.

Marți, în timp ce primul front rece care afectase România în ziua precedentă se afla deja în estul Ucrainei, un alt doilea front a intrat spre seară, pe același tip de circulație atmosferică nord-vestică prin Crișana și Maramureș, răcind suplimentar aerul din spatele primului front și aducând cu sine aceleași fenomene, respectiv ploi în aversă (însoțite de data aceasta izolat și de descărcări electrice, instabilitatea fiind ceva mai ridicată) plus vânt puternic, ce a ajuns în zonele de deal și de munte să bată cu rafale de 70-90 km/h. Din nou, fenomenele s-au desfășurat cu precădere în regiunile intracarpatice, în timp ce în sud și est au ajuns doar câteva ploi slabe, norii fiind sărăciți de umezeală după trecerea peste munții Carpați; cu toate acestea și aici vântul a suflat cu viteze la fel de mari ca în Transilvania, dispunerea izobarelor neținând cont de cvasi-absența precipitațiilor. Temperaturile au fost modeste în intracarpatic, însă în sudul țării circulația puternică de nord-vest a permis foehnarea aerului, acesta încălzindu-se suplimentar în descendența sa pe pantele sudice ale Meridionalilor, astfel încât valorile termice au urcat până la 18 grade la Calafat și București. Cantitățile de precipitații au fost moderate în vestul țării, înregistrându-se valori de 15 mm în munții Semenic și 12 mm la Deva.

Miercuri vremea a fost foarte asemănătoare cu ziua anterioară, nucleul de presiune scăzută centrat în nordul Poloniei aruncând încă un front rece peste țara noastră, cu și mai multă instabilitate în spatele frontului în masa de aer advectată dinspre nord-vest de tip polar-maritim, producându-se astfel în special în cursul după-amiezelor averse de ploaie, lapoviță și ninsoare cu precădere în regiunile intracarpatice, acestea fiind însoțite pe alocuri și de descărcări electrice. În tot acest timp în care Transilvania experimenta ultimul episod de (pseudo) iarnă din sezonul rece, la est și sud de munții Carpați era un alt anotimp, cu o vreme care, deși vântoasă fiind, a urcat temperaturile până la 19 grade la Focșani și 18 grade la Buzău. Cantitățile de precipitații nu au depășit decât izolat 10 mm în vestul țării, frontul având o deplasare rapidă. La munte s-a răcit de asemenea considerabil, la Vârfu Omu temperatura coborând până la -14 grade.

Zilele de joi și vineri au fost trase la indigo, cu averse de lapoviță și ninsoare în special în Transilvania și Maramureș, averse ce au fost intense pe alocuri, fiind însoțite inclusiv de descărcări electrice, instabilitatea fiind pronunțată datorită umidității mari din aer, a circulației atmosferice în nivelele joase ale troposferei foarte dinamică și a gradientului termic vertical ridicat. S-a depus inclusiv strat de zăpadă în urma celor mai puternice averse la peste 500 de metri, acesta atingând chiar și 5-10 cm, ce-i drept, cu totul izolat. Temperaturile au fost foarte scăzute pentru prima decadă a lunii aprilie în regiunile intracarpatice, în timp ce în extracarpatic acestea s-au încadrat în valori normale spre ușor mai scăzute pentru data respectivă, atingând joi 15 grade la Calafat iar vineri 13 grade la Cernavodă și Constanța. Cantitățile de precipitații au fost moderate în Transilvania și în vestul țării, înregistrându-se 17 mm la Borod pe parcursul zilei de joi și 12 mm la Bâlea Lac vineri.

O mențiune specială pentru ziua de vineri în nordul Moldovei, unde o undă depresionară venită dinspre nord-vest s-a transformat într-un veritabil ciclon, care, deși de o întindere nu foarte mare, a produs fenomene de iarnă în special în zona subcarpatică a regiunii, unde s-au depus 5-10 cm de zăpadă și a viscolit serios, viteza vântului atingând 94 km/h la Cotnari. Nu este ceva neobișnuit pentru nordul Moldovei la început de aprilie, însă având în vedere că circulația rutieră pe unele drumuri a avut de suferit, acest eveniment a meritat acordarea unei atenții speciale. De asemenea, în condițiile în care vântul a suflat cu putere, indicele de răcire (temperatura resimțită de corpul uman) a coborât până la valori critice de -20 de grade în zona deluroasă a Moldovei. În tot acest timp la munte s-a răcit tot mai mult, temperatura pe Vârfu Omu coborând până la -15,4 grade, dar și în zonele de șes a fost foarte frig, maximele termice netrecând de valoarea de 1 grad la Întorsura Buzăului de exemplu.

Ciclonul de vineri văzut din satelit. Se observă forma simetrică și compactă, o caracteristică specifică cicloanelor puternice. Sursa: Eumetsat

Ciclonul de vineri văzut din satelit. Se observă forma simetrică și compactă, o caracteristică specifică cicloanelor puternice. Sursa: Eumetsat

În week-end vremea s-a ameliorat ușor, pe fondul deplasării înspre nord a nucleului de presiune scăzută împreună cu instabilitatea aferentă, iar temperaturile au crescut, deși nu foarte mult, până la 15 grade la Calafat sâmbătă. Au mai fost prezente averse slabe mixte în special în interiorul arcului carpatic pe parcursul zilei de sâmbătă. Duminică seară dinspre sud-vest a intrat un nou ciclon, de data aceasta format în bazinul Mării Mediterane, iar în Banat, Oltenia și Muntenia s-au semnalat ploi slabe în special în a doua parte a zilei. Temperaturile maxime au atins 17 grade la Giurgiu și 16 grade la Călărași, în timp ce cantitățile de precipitații au fost scăzute spre moderate, cu valori de 5-10 mm în sud și în sud-vest.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.