Cum a fost vremea în săptămâna 23 – 29 martie în România

Săptămâna care s-a încheiat a fost împărțită în două segmente diametral opuse, putându-se spune că am avut parte de două sau chiar trei anotimpuri (dacă punem și iarna de la munte) într-un interval de doar 7 zile. În ultimele zile ale săptămânii a plouat foarte mult în special în sudul și estul țării, acumulandu-se cantități importante de apa (50-60 de mm), asta după ce joi avusesem parte de temperaturi de până la 24 de grade în Transilvania și în vestul țării.

În ultimele săptămâni s-a remarcat un tipar la nivelul țării noastre, anume o tendința de încălzire la începutul fiecărei săptămâni urmată mai apoi de o răcire accentuată spre final. Și în săptămâna care a trecut s-a menținut un astfel de tipar, începând de luni încălzindu-se ușor în toate regiunile țării (după valul de frig de la finalul celei de-a doua decade a lunii), singura regiune care a pornit mai greu acest proces fiind Moldova, unde temperaturile s-au menținut ușor mai scăzute decât în mod normal.

Marți inclusiv în Moldova temperaturile au mai crescut, în timp ce în celelalte regiuni deja valorile termice au ajuns să fie mai ridicate decât în mod normal pentru această dată. Cerul s-a menținut variabil spre mai mult senin în aproape toată țara, iar dacă în ziua precedentă s-au mai semnalat precipitații cu totul izolat în estul Transilvaniei, marți acestea au fost „omniabsente” peste tot.

Miercuri temperaturile au continuat să crească până la valori de 21 de grade în vestul țării iar cerul s-a menținut în continuare mai mult senin, cu unele înnorări spre seară doar în sud-vest, unde a și plouat slab.

Contextul sinoptic care explică aceste temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această dată a fost următorul: începând de luni-marți a intrat prin vestul Europei un aer mai rece dinspre Marea Nordului care a coborât până în nordul Africii, forțând aerul cald de acolo să urce spre nord; deși la începutul intervalului deplasarea frontului era în general vest-est, maximul baric prezent în sud-estul Europei a forțat proaspăt formatul talveg depresionar din Marea Mediterană să se aplatizeze și să își încetinească mult viteza de deplasare, în acest mod advectand în mod continuu aer tropical dinspre nordul Africii pe partea sa estică, respectiv peste sud-estul Europei – incluzând aici și țara noastră.

Joi a fost maximul de intensitate al acestui val de căldură, iar pe fondul unui cer mai mult senin și al încălzirii aerului în descendența sa pe pantele nordice ale Carpaților Meridionali, în Transilvania s-au înregistrat temperaturi aproape văratice: 24 de grade la Deva și Alba-Iulia. Și în vestul țării a fost aproape la fel de cald, cu 23,6 grade la Gurahont și Lugoj. Precipitațiile au lipsit aproape cu desăvârșire, doar stația Drobeta raportând unele ploi slabe.

Temperaturile maxime inregistrate pe parcursul zilei de joi. Sursa: ogimet.com

Temperaturile maxime inregistrate pe parcursul zilei de joi. Sursa: ogimet.com

Începând de vineri maximul de presiune cantonat în zona Ucrainei a început să slăbească în intensitate, permițând ciclonului din Marea Mediterană să avanseze încet dar sigur înspre nord. Astfel, cerul s-a acoperit treptat în toată țara și, deși temperaturile au fost în continuare ridicate în vestul țării (dar și aici răcindu-se un pic) în restul țării s-a răcit accentuat și a început să plouă, ploi care vor fi continuat până duminică.

Sâmbătă a fost o vreme închisă și umedă în toată țara și precipitațiile nu au ocolit decât vestul țării (parțial), cantitățile de apa fiind din ce în ce mai mari pe măsură ce înaintăm spre est. Temperaturile au continuat să scadă, devenind ușor mai scăzute decât în mod normal pentru această perioadă în toată țara, cu valori ce nu au mai depășit 15 grade decât în vest. Vântul nu a prezentat intensificări în mod special, izobarele ciclonului nefiind foarte compactate, dar totuși pe litoral acesta a suflat cu viteze de 50-60 km/h.

Duminică, deși precipitațiile au fost în diminuare, a continuat să se răcească, în spatele depresiunii rămânând un aer rece sustras din păturile superioare ale troposferei. Temperaturile nu au mai depășit 15 grade pe nicăieri, fiind în general cuprinse între 10-15 grade, cu valori minime nocturne ce s-au apropiat de limita înghețului în Transilvania.

Un tabel cu cele mai importante cantități de precipitații înregistrate la finalul săptămânii:

Sinaia – 59 mm
Tulcea – 54 mm
Focșani – 54 mm
Cernavodă – 53 mm
Grivița – 50 mm
Videle – 49 mm
Râmnicu-Sărat – 49 mm
Galați – 49 mm
Craiova – 48 mm
Călărași – 47 mm
Adamclisi – 47 mm
Hârșova – 47 mm
Tecuci – 47 mm
Câmpulung Muscel – 45 mm
București – 43 mm

La munte s-a depus un strat nou de zăpadă la peste 2000 de metri în primă instanță, apoi și la peste 1500 de metri, acesta variind între 5-15 cm.

Un tabel cu cele mai ridicate temperaturi pentru fiecare zi a săptămânii:

Luni: Alba-Iulia, Varadia de Mureș, 17 grade
Marți: Alba-Iulia, 19 grade
Miercuri: Arad, 21 de grade
Joi: Deva, Alba-Iulia, 24 de grade
Vineri: Holod, Chisineu Cris, 21 de grade
Sâmbătă: Oradea, Holod, 17 grade
Duminică: Padeș, 15 grade



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.