Cum va fi vremea în Europa în săptămâna meteo 3 – 9 august

În intervalul menționat vremea la nivelul continentului nostru va cunoaște câteva ușoare modificări față de circulația din ultimele 5-10 zile: nucleul depresionar islandez va urca ușor spre nord, unde va rămâne cantonat o bună perioadă, astfel încât fronturile reci cu precipitațiile aferente nu vor mai avea forța să pătrundă decât până în extremitatea vestică a Europei. În celelalte regiuni vremea va fi mai mult frumoasă, câteva averse având șansa să se producă mai ales după-amiaza deasupra arealelor montane.

Luni vremea va fi calda in majoritatea tarilor europene, chiar caniculara in Franta si Spania, unde temperaturile pot ajunge pana la 37-38 de grade Celsius. In sud, est si centru cerul va fi mai mult senin pe tot parcursul zilei, unele innorari temporare fiind doar in zonele mai inalte din Peninsula Balcanica, unde dupa orele pranzului se vor dezvolta nori convectivi din care vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice, temperaturile de 28-33 de grade urmand sa fie perfecte pentru initierea convectiei termice. In nordul si vestul Europei vor activa doua cicloane destul de viguroase care vor aduce ploi pe arii relativ extinse, de asemenea si temperaturile vor fi mult mai scazute aici (18-24 de grade).

Marti frontul rece asociat depresiunii din zona Arhipelagului Britanic va afecta Franta, Germania si Tarile de Jos, furtunile care se vor dezvolta de-a lungul frontului putand deveni severe, cu frecvente descarcari electrice, vijelii si grindina de dimensiuni medii si mari. Datorita forfecarii aerului pe verticala destul de ridicate in nordul Germaniei si in Olanda, nu sunt excluse si cateva evenimente tornadice! In restul Europei vremea se va mentine calda si frumoasa, cu temperaturi ce vor fi cuprinse in general intre 30 si 35 de grade, chiar pana la 36-37 de grade in Serbia si in Croatia, insa in tarile care vor fi afectate de precipitatii temperaturile vor fi mai modeste, de doar 20-25 de grade.

Miercuri vremea se va ameliora ca aspect in vestul Europei si in partea central-nordica, insa se va raci accentuat in urma trecerii frontului. Cateva averse de ploaie sunt posibile in cursul dupa-amiezii deasupra Alpilor, Carpatilor si a zonelor imediat adiacente, insa cele mai importante ploi se vor desfasura deasupra Marii Britanii, unde va activa un ciclon cvasi-stationar, tot aici si cantitatile de apa putand depasi izolat 30-40 de mm. Sub aspect termic aproape intreaga Europa se va afla sub anomalii termice pozitive, cel mai cald fiind in sud si est (30-35 de grade), iar cel mai racoare in zona marii Britanii si a Peninsulei Scandinave, unde maximele termice diurne abia vor atinge 17-23 de grade.

Contrast termic ridicat in urma trecerii frontului rece prin vestul si centrul Europei miercuri: in est se va mentine o vreme calduroasa, in timp ce in vest se va raci serios. Sursa: meteomodel.pl, model GFS.

Contrast termic ridicat in urma trecerii frontului rece prin vestul si centrul Europei miercuri: in est se va mentine o vreme calduroasa, in timp ce in vest se va raci serios. Sursa: meteomodel.pl, model GFS.

Joi vremea se va mentine frumoasa pe aproape intreg teritoriul continentului, din nou cateva averse de ploaie izolate putandu-se produce dupa-amiaza deasupra muntilor. Spre seara totusi, o unda depresionara frontala va afecta cu precadere Franta, unde se vor dezvolta furtuni severe cu grindina si intensificari puternice ale vantului. In Marea Britanie si in tarile nordice vremea se va ameliora usor, precipitatiile urmand sa fie mult mai slabe cantitativ fata de ziua precedenta, insa temperaturile vor ramane modeste, in intervalul 20-25 de grade. In sud, centru si est insa vremea va ramane calduroasa, chiar usor caniculara in special in Ungaria, unde valorile termice maxime vor fi situate in general intre 33 si 37 de grade Celsius.

Vineri instabilitatea atmosferica va fi accentuata in Franta, Germania si in Tarile de Jos, in conditiile in care un nou front rece va matura regiunile respective de la vest la est. Furtunile vor deveni severe, in special cele singulare, cel mai periculos fenomen meteo urmand sa fie vijeliile, dar pe alocuri va putea cadea si grindina cu diametrul de 4-5 cm! In rest, obisnuitele averse de ploaie din cursul dupa-amiezii de deasupra muntilor vor avea sanse scazute sa ajunga si in zonele de ses. Temperaturile vor fi cuprinse in general intre 23 si 28 de grade in vest si in nord, 30-35 de grade in est si sud-est, cel mai cald urmand sa fie in Polonia si in Spania, unde maximele termice pot ajunge chiar si pana la 36-39 de grade Celsius.

In week-end vremea va fi destul de impredictibila, ultimele rulari ale modelelor numerice de previziune fiind impartite asupra solutiilor oferite vis-a-vis de evolutia centrilor barici pe continent. Pentru moment insa este asteptata o usoara racire si o deterioare a vremii in special in centrul Europei, pe fondul avansului frontului rece de vineri din regiunile vestice. In restul continentului sunt sanse relativ ridicate ca vremea sa se mentina frumoasa si calduroasa, cu temperaturi ce vor fi cuprinse in general intre 30 si 35 de grade. Desigur, la un interval atat de indepartat de timp aproape orice este posibil, chiar daca in general vremea este mai predictibila in sezonul cald decat in cel rece, dar trebuie mentionat faptul ca performantele super-calculatoarelor pe care sunt rulate modelele matematice respective sunt inca destul de limitate pentru secolul 21.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.