Cum va fi vremea în mini-vacanta de Paști

O schimbare a circulatiei aerului la nivelul Europei se va produce incepand de duminica, pozitionarea unui anticiclon in zona arhipelagului britanic urmand sa favorizeze o patrundere de aer foarte rece de origine polara inspre zonele estice ale continentului. Racirea se va resimti implicit si la nivelul tarii noastre, mai ales in regiunile intracarpatice, insa precipitatii se vor semnala pe intreg teritoriul. Vor fi mai ales averse insotite de descarcari electrice si izolat si de grindina, in timp ce la munte la altitudini mai mari de 1500 de metri vor reveni precipitatiile solide.

Sambata vremea va fi in general frumoasa in aproape toata tara, cu un cer variabil spre mai mult senin. Dupa orele serii insa, dinspre Ungaria vor intra primele benzi de precipitatii asociate unui sistem frontal foarte bine definit. In Banat, Crisana, Transilvania si Maramures va ploua slab, dar pe spatii relativ extinse. Cand se va lua Lumina, in noaptea de sambata spre duminica, temperaturile vor fi normale pentru aceasta perioada a anului: 3-8 grade in nordul tarii (cu cele mai scazute valori asteptate in estul Transilvaniei) si 8-13 grade in sud, insa locuitorii din vest, centru si nord vor trebui sa aiba umbrelele pregatite. Vantul va sufla slab in jumatatea sudica a teritoriului si moderat in cea nordica. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 13 si 18 grade in Transilvania si Maramures, 15-20 de grade in Banat si Crisana, 17-22 de grade in Oltenia si Muntenia si 13-18 grade in Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nordul Moldovei, Delta Dunarii si pe litoral.

Duminica, in prima zi de Pasti, instabilitatea atmosferica va fi in crestere in toate regiunile tarii, in prima parte a zilei urmand sa ploua local in vest, centru si nord, iar dupa orele pranzului si in sud si est. In special in zonele extracarpatice vor exista conditii pentru producerea de averse insotite de descarcari electrice si izolat si de grindina de mici dimensiuni, instabilitatea urmand sa fie mai ridicata datorita temperaturilor ce inca se vor afla la cote inalte pentru aceasta perioada a anului in regiunile respective. Vantul se va intensifica in nord-vestul tarii, unde va sufla tare, in timp ce in rest va fi slab pana la moderat, cel mult moderat. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 10 si 15 grade in Transilvania si Maramures, 12-17 grade in Banat si Crisana, 17-22 de grade in Oltenia, 20-24 de grade in Muntenia si Dobrogea (cu temperaturi posibil usor mai scazute in Delta Dunarii si in sudul litoralului) si 15-20 de grade in Moldova, cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra in extremitatea nordica a regiunii.

Luni, in a doua zi de Pasti vremea se va ameliora ca aspect in nordul tarii, unde cerul va deveni variabil. In schimb, in sud ploile vor continua sa se semnaleze pe spatii relativ extinse pe aproape intreaga durata a zilei, iar cantitatile de apa vor ajunge local pana la 10-15 mm. Inclusiv la Bucuresti va fi o vreme mohorata, cu ploi persistente. Vantul va sufla slab, cel mult slab pana la moderat in aproape toate regiunile tarii cu exceptia Olteniei, unde va prezenta unele intensificari temporare la tare (cu rafale de pana la 40-50 de km/h). In cursul dimimentii temperaturile vor fi foarte scazute in zonele intracarpatice, iar in depresiunile din estul Transilvaniei minimele vor cobori usor sub valoarea de 0 grade Celsius, urmand sa se formeze bruma. Temperaturile maxime vor scadea accentuat fata de ziua de duminica in special in jumatatea estica a teritoriului si vor fi incadrate in general intre 9 si 14 grade in Transilvania si Maramures, 10-15 grade in Banat si Crisana, 11-16 grade in Oltenia si 8-13 grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Marti, in a treia zi de Pasti vremea va fi schimbatoare, cu ploi pe arii extinse in prima parte a zilei in sud-est si nord-vest, iar dupa orele pranzului isi vor face aparitia ploi locale si in restul regiunilor tarii. In masivele montane din nordul teritoriului, la altitudini mai mari de 1500 de metri se vor semnala si lapovite si ninsori. Cu toate acestea, in regiunile extracarpatice temperaturile vor fi in crestere usoara fata de ziua precedenta. Vantul va sufla slab pana la moderat, cel mult moderat in aproape toate zonele tarii, doar in vestul extrem spre seara urmand sa prezinte unele intensificari trecatoare la tare. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 9-14 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in estul Transilvaniei si in Maramures), 10-14 grade in Crisana, 13-17 grade in Banat, 15-20 de grade in Oltenia, 13-18 grade in Muntenia si Dobrogea si 11-16 grade in Moldova.

Precipitatiile estimate a se acumula pana in noaptea de marti spre miercuri. Pe parcursul intregului interval se vor semnala ploi pe intreg teritoriul tarii, mai consistente in regiunile intracarpatice, sudul extrem si la munte. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.