Cum va fi vremea în România în acest final de săptămână

După o perioadă relativ îndelungată în care vremea tomnatică și instabilitatea atmosferică au dominat peisajul meteo romanesc, în acest week-end va începe un proces de încălzire a vremii, pe măsură ce zonele depresionare se vor îndepărta de teritoriul tarii, cerul degajându-se de nori. Duminica vom avea chiar temperaturi văratice în sudul tarii, cu valori ce pot depăși izolat 25 de grade Celsius.

Vineri vremea va fi in general frumoasa in toata tara, cu un cer variabil spre mai mult senin. Doar in sud-estul tarii in prima parte a zilei mai sunt posibile innorari temporare si ploi slabe razlete, insa si aici vremea se va imbunatati incepand cu orele dupa-amiezii, chiar daca temperaturile vor ramane inca relativ scazute pentru prima decada a lunii octombrie. Dimineata se poate semnala inghet in special in depresiunile din estul Transilvaniei, insa prezenta unor nori de tip stratiform va limita scaderea prea accentuata a temperaturilor. Dimineata se poate forma ceata pe vai si in depresiuni, in conditiile in care umiditatea aerului va fi ridicata, datorita ploilor deosebit de consistente din ultimele zile (ce au cumulat pana la 150 de mm in sudul tarii!). Maximele termice in cursul dupa-amiezii vor oscila intre 16-20 de grade in Transilvania si Maramures, 19-22 de grade in Banat si Crisana, 17-22 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori in sud-vestul Olteniei si cele mai scazute in zonele subcarpatice), in timp ce in Moldova se vor inregistra in general intre 17 si 20 de grade Celsius. Inclusiv la munte se va incalzi, dupa ce in ultimele zile s-au semnalat chiar si precipitatii sub forma de ninsoare in masivele nordice ale tarii, la Ceahlau-Toaca (1800 de metri) depunandu-se un strat de zapada de 7 centimetri!

Sambata vremea se va ameliora simtitor inclusiv in sud-estul tarii, unde cerul va deveni variabil, in timp ce in celelalte regiuni Soarele va putea fi vazut din plin pe intreg parcursul zilei. Cu toate acestea, in sud-est mai sunt posibile unele intensificari temporare ale vantului datorate unei depresiuni centrate in bazinul estic al Marii Negre, insa aceasta depresiune in afara de un vant mai intens nu va influenta in niciun fel cursul vremii in jumatatea estica a Romaniei. Temperaturile maxime vor fi in continua crestere si se vor situa in general intre 19 si 23 de grade in Transilvania si Maramures, 22-25 de grade in Banat si Crisana (o valoare de 26 de grade nefiind exlusa a se inregistra in sudul Banatului), 20-24 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 21-25 de grade in Moldova. Dimineata se mai poate forma bruma cu totul izolat in depresiunile din estul Transilvaniei, cerul senin si vantul slab ajutand la o maximizare a radiatiei nocturne negative; de asemenea amplitudinile termice noapte-zi vor fi foarte ridicate in aceste regiuni, de pana la 20-22 de grade Celsius.

Temperaturile minime estimate de catre modelul numeric matematic GFS (SUA) a se inregistra in dimineata zilei de sambata. Valorile cele mai scazute sunt asteptate in estul Transilvaniei iar cele mai ridicate in sudul si vestul tarii. Sursa: meteomodel.pl.

Temperaturile minime estimate de catre modelul numeric matematic GFS (SUA) a se inregistra in dimineata zilei de sambata. Valorile cele mai scazute sunt asteptate in estul Transilvaniei iar cele mai ridicate in sudul si vestul tarii. Sursa: meteomodel.pl.

Duminica vremea va continua sa se incalzeasca in toata tara iar cerul va fi variabil spre mai mult senin, cateva innorari putand fi prezente in sud-vestul tarii, acestea reprezentand extremitatea nord-estica a unui ciclon puternic centrat in bazinul vestic al Marii Mediterane (ciclon care a produs vant cu aspect de uragan in Sardinia si Corsica pe parcursul zilei de joi). Dimineata pe vai si in depresiuni se poate forma ceata, dar aceasta se va risipi indata ce Soarele va incepe sa urce mai mult pe cer, doar cu totul izolat putand sa persiste pana spre orele pranzului. Temperaturile maxime vor fi cu 2 pana la 5 grade mai ridicate fata de normalul climatologic al inceputului lunii octombrie si vor fi incadrate in general intre 21 si 25 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei si cele mai ridicate in sud-vestul regiunii), 22-26 de grade in Banat si Crisana, 23-26 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cateva valori izolate chiar si de 27 de grade nefiind excluse a se inregistra in sud-vestul Olteniei!), in timp ce regiunea Moldovei va beneficia de asemenea de temperaturi extrem de generoase pentru aceasta perioada, respectiv 23-26 de grade Celsius.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.