Cum va fi vremea în România în săptămâna 23 – 29 mai

Ultimele zile al lunii lui florar vor marca o crestere considerabila a instabilitatii atmosferice, dar deopotriva si a temperaturilor, care se vor situa cu cateva grade peste media climatologica a perioadei, mai ales in regiunile sudice. In prima parte a intervalului un front atmosferic venit dinspre Oceanul Atlantic va patrunde in Marea Mediterana, unde va forma o depresiune relativ adanca ce va urma ulterior o traiectorie transbalcanica. In cursul zilei de marti depresiunea respectiva va ajunge si pe teritoriul Romaniei, unde va stationa pentru cateva zile, in acelasi timp retrogradand si alimentandu-se cu umezeala suplimentara de pe Marea Neagra.

Luni vremea va fi calda si in general frumoasa in toata tara, doar in regiunile nordice in cursul dupa-amiezii urmand sa fie conditii pentru unele averse slabe de ploaie. Vantul va sufla in general slab pana la moderat, cu unele intensificari temporare la tare doar pe litoral. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 23 si 28 de grade in Transilvania si Maramures, 24-28 de grade in Banat si Crisana, 24-29 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 22-26 de grade in Moldova.

Marti prin sud-vestul tarii vor patrunde primele ploi mai consistente asociate ciclonului mediteranean bine definit, cu centrul in zona peninsulei italice. Vor fi mai ales averse insotite de descarcari electrice si izolat de grindina, iar in momentele de inceput ale averselor se vor semnala si intensificari puternice ale vantului, ce pot lua temporar si aspect de vijelie. Vor fi afectate pe rand toate zonele tarii, incepand cu sud-vestul in primele ore ale diminetii si incheind cu zonele sud-estice si nord-estice spre seara. Cantitatile de apa vor fi mai insemnate cu precadere in zona Carpatilor Orientali si in Moldova, unde se pot acumula local 20-30 de mm si izolat 40-50 de mm. Vantul se va intensifica treptat in toate regiunile si va sufla in general moderat, cele mai mari viteze urmand sa se atinga in Oltenia (50-70 de km/h la rafala). Temperaturile maxime vor fi in scadere destul de accentuata in special in regiunile intracarpatice si vor fi situate in general intre 19 si 24 de grade in Transilvania si Maramures, 18-22 de grade in Banat si Crisana, 24-29 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 20-25 de grade in Moldova.

Miercuri instabilitatea vremii se va mentine la cote ridicate in majoritatea regiunilor tarii, pe masura ce depresiunea mediteraneana va ajunge in bazinul vestic al Marii Negre, unde va retrograda. In consecinta, cele mai afectate regiuni de fenomenele extreme vor fi cele estice, dar averse de ploaie moderate cantitativ se vor semnala si in restul tarii. In Moldova cantitatile de apa vor ajunge local la 15-20 de mm si izolat 40-50 de mm, insa cu totul punctiform se pot inregistra cantitati chiar mai mari de atat, unde furtunile vor fi de tip „trenulet” (una dupa alta), existand riscul unor inundatii localizate. Vantul va sufla in general moderat in toata tara, din nou cele mai mari viteze urmand sa se atinga in Oltenia, pana la 60-80 de km/h la rafala, in camp deschis. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 15-20 de grade in Transilvania si Maramures, 19-23 de grade in Banat si Crisana, 18-23 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 17-21 de grade in Moldova.

Joi, desi cantitatile de apa nu vor mai fi la fel de insemnate precum in zilele precedente (cel mult 20-30 de mm izolat in estul tarii), aversele de ploaie vor continua sa isi faca simtita prezenta cu precadere in regiunile estice, in special in cursul dupa-amiezii. In restul zonelor vremea se va ameliora usor, unele averse slabe de ploaie avand sansa sa se semnaleze doar in mod izolat, tot dupa-amiaza. Vantul va sufla in general slab pana la moderat, mai alert urmand sa fie doar in sudul Olteniei si pe litoral. Temperaturile maxime vor fi in crestere usoara fata de ziua de miercuri si se vor incadra in general intre 16 si 21 de grade in Transilvania si Maramures, 19-24 de grade in Banat si Crisana, 20-25 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 18-22 de grade in Moldova.

Vineri ciclonul retrograd isi va mentine aria de influenta deasupra tarii noastre, astfel incat ploile in aversa insotite de descarcari electrice vor fi „la datorie” mai ales in zonele estice. Cu totul izolat in Moldova, Baragan si Dobrogea se pot acumula cantitati mai insemnate de apa, pana la 15-20 de mm. Unele averse slabe de ploaie vor aparea si in celelalte regiuni, insa numai izolat. Vantul va scadea in intensitate in aproape toate regiunile, doar pe litoral si in Delta Dunarii urmand sa mai prezinte cateva intensificari sustinute la tare, in cursul pranzului. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 18 si 23 de grade in Transilvania si Maramures, 21-26 de grade in Banat si Crisana, 22-27 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai scazute valori pe litoral si cele mai ridicate in sud-vestul Olteniei), in timp ce in Moldova la pranz se vor inregistra temperaturi de 18-23 de grade Celsius.

Cantitatile de precipitatii estimate a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni. Ploile cele mai consistente vor cadea in nord-estul Romaniei, unde pe intreg parcursul intervalului se asteapta a se acumula pana la 100-120 de mm, existand riscul pentru unele inundatii localizate (mai ales pe raurile de munte). Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Cantitatile de precipitatii estimate a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni. Ploile cele mai consistente vor cadea in nord-estul Romaniei, unde pe intreg parcursul intervalului se asteapta a se acumula pana la 100-120 de mm, existand riscul pentru unele inundatii localizate (mai ales pe raurile de munte). Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

In week-end ultimele simulari ale modelelor numerice insinueaza o continuare a instabilitatii vremii, in conditiile in care arealul depresionar aflat in preajma bazinului vestic al Marii Negre va fi cvasi-stationar. Pe arii extinse se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina, astfel de fenomene urmand sa aiba in continuare o prevalenta mai ridicata in regiunile estice ale tarii. Desi cantitatile de apa nu vor fi la fel de importante precum cele inregistrate pe parcursul zilelor de marti si miercuri, izolat se pot acumula 15-20 de mm, mai ales in Baragan si Dobrogea. Temperaturile vor fi in usoara crestere, maximele urmand sa fie incadrate in general intre 25 si 30 de grade in jumatatea vestica a tarii si 20-25 de grade in cea estica.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.