Cum va fi vremea în România în săptămâna 23 – 29 martie

Luna martie 2015 respectă tiparul ultimilor ani, cu o trecere bruscă spre finalul lunii de la iarnă la primăvară. Deși în regiunile vestice ale țării primăvara se poate spune că a sosit încă din urmă cu câteva săptămâni, în Moldova de exemplu în ultima săptămâna am avut parte de evenimente hibernale, ori în săptămâna ce urmează temperaturile vor fi apropiate de cele specifice mai degrabă sfârșitului de aprilie.

Anul 2013 a făcut excepție, atunci s-a răcit spre finalul lunii și a nins pe arii extinse inclusiv în zonele sudice, dar acel an a fost doar o excepție care confirmă regula. Odată cu încălzirea vremii, vor apărea în a doua parte a săptămânii și evenimente specifice sezonului cald, respectiv furtuni cu descărcări electrice.

Luni vremea va fi încă rece în estul țării, extremitatea sudică a unei părți din vortexul polar încă persistând în estul Europei. Astfel, deși vremea va fi în general frumoasă în toată țara, în Moldova temperaturile vor fi mai scăzute decât în mod normal, cu valori termice diurne cuprinse între 0-5 grade în jumătatea de nord a regiunii și 5-8 grade în jumătatea de sud, cu posibilități de precipitații mixte slabe mai ales în județul Suceava. În restul țării vremea va fi caldă, cu valori termice cuprinse între 10 – 14 grade în sudul țării și 13 – 18 grade în vest.

Marți vremea se va încălzi accentuat în estul țării, dar va continua să se încălzească ușor și în restul zonelor. Cerul va fi mai mult senin iar maximele termice se vor încadra între 9 – 13 grade în Moldova, 12 – 16 grade în sudul țării și până la 20 de grade în dealurile vestice. Diminețile vor fi răcoroase în est atât luni cât și marți, cu minime ce vor coborî până la -5 grade în depresiunile intramontane din Moldova și chiar până la -7 grade în depresiunile din estul Transilvaniei.

Miercuri procesul de încălzire a vremii va continua, astfel încât temperaturile vor depăși pe arii extinse 18 grade în vestul țării, cu valori izolate și de 22 – 23 de grade! Vremea va fi caldă și în rest, în sud temperaturile putând atinge izolat valoarea de 20 de grade, în timp ce în Moldova se vor înregistra temperaturi maxime încadrate între 11 și 16 grade. Dimineața de asemenea va fi mai cald ca în zilele precedente, cu valori negative ale temperaturii posibile doar în depresiunile din estul Transilvaniei. Cerul va fi mai mult senin, cu unele înnorări posibile doar în sudul țării, dar șanse de precipitații slabe vor fi doar spre seară.

Începând de joi vremea va începe să se destabilizeze treptat, anticiclonul care va fi menținut vremea frumoasă până atunci retrăgându-se spre nord-est, iar dinspre sud-vest va intra în țara un câmp ciclonic venit dinspre Marea Mediterană. România aflându-se însă pe partea de front cald a ciclonului, nu va resimți vreo răcire a vremii, dimpotrivă; în sudul țării, cu ajutorul foehn-ului creat pe munții din nordul Bulgariei pe o circulație sudică a aerului, temperaturile vor crește mult față de ziua precedentă, cu valori ce pot atinge și 22 – 24 de grade. Cerul va fi mai mult acoperit, dar tot foehn-ul va fi cel care va diminua mult precipitațiile până la intrarea în țara noastră, astfel încât ploi locale (inclusiv averse însoțite de descărcări electrice) sunt posibile doar în sud și vest. Aflându-ne într-o zonă cu un gradient baric ridicat (izobarele închise vor fi apropiate între ele), vântul va prezenta intensificări susținute, în Moldova și în sud-vest rafalele putând atinge 70-80 de km/h. O mențiune specială pentru Valea Oltului și Banatul montan, unde canalizarea vântului va face posibilă apariția unor rafale izolate de peste 100 de km/h!

Temperaturile în cursul zilei de joi în jurul prânzului. Sursa: model WRF Modellzentrale

Temperaturile în cursul zilei de joi în jurul prânzului. Sursa: model WRF Modellzentrale

Vineri instabilitatea vremii va crește, iar deși temperaturile vor rămâne ridicate, izolat peste 20 de grade în sudul țării, șansele pentru furtuni cu descărcări electrice vor fi mari în toată țara, dar în special în sud și centru, unde valorile indicelui de instabilitate CAPE (convective available potential energy) vor fi mai mari de 500 de jouli/kg. Cantitățile de apa pot fi mai ridicate izolat unde furtunile sunt mai intense. O notă pentru temperaturile din cursul dimineților de joi și vineri: abaterile termice față de normalul climatologic vor fi foarte mari, datorită cerului noros de pe timpul nopții, care va împiedica răcirea radiativă nocturnă prin păstrarea aerului cald de pe timpul zilei între sol și plafonul de nori. Dacă maximele termice diurne nu vor prezenta abateri pozitive mai mari de 5-6 grade, în condițiile în care local minimele termice nocturne nu vor coborî sub 10-12 grade, valori specifice mijlocului lunii mai, abaterile termice pozitive în cazul minimelor vor fi și de 8-9 grade.

Precipitațiile acumulate în cursul săptămânii viitoare; nicio regiune nu pare ferită de ploi. Sursa: meteocentre.com

Precipitațiile acumulate în cursul săptămânii viitoare; nicio regiune nu pare ferită de ploi. Sursa: meteocentre.com

În condițiile în care temperaturile vor fi ridicate inclusiv în zonele montane și zăpada va fi în curs de topire, iar mai mult decât atât, sunt și condiții pentru precipitații importante cantitativ – există șanse pentru creșteri de debite pe râurile montane și chiar și creșteri ale cotelor de atenție.

În week-end este de așteptat în continuare o vreme caldă și instabilă, cu condiții de precipitații în mai toate regiunile țării, însă unele modele numerice de previziune sugerează o retrogradare a depresiunii aflată în zona Balcanilor, cu o răcire la nivelul întregii țări și precipitații locale în continuare. Pentru moment însă acest scenariu pare mai puțin probabil decât cel de prelungire a vremii călduroase de până atunci, dar totul este posibil când vorbim de intervale de timp mai lungi de 5-6 zile.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.