Cum va fi vremea în România în săptămâna meteo 29 iunie – 5 iulie

În următorul interval de timp țara noastră se va afla sub influenta unui câmp anticiclonic din ce în ce mai puternic, astfel încât vremea va fi într-o continuă încălzire de la o zi la alta, însă nu vor fi extreme termice; precipitațiile așteptate vor fi puține și se vor semnala cu precădere în prima parte a săptămânii.

Luni vremea va fi in general frumoasa in toata tara, cu temperaturi normale pentru aceasta perioada a anului, poate chiar usor mai scazute local, cu 1-2 grade Celsius, in estul Transilvaniei. In cursul dupa-amiezii se vor dezvolta unii nori convectivi, dar instabilitatea atmosferica va fi insuficient de ridicata incat sa se produca averse consistente de ploaie, cantitatile de apa urmand sa fie nesemnificative. Unele averse slabe sunt asteptate izolat in Transilvania si in nordul Moldovei dupa-amiaza si spre seara, asociate unui foarte putin definit camp depresionar. Temperaturile vor fi cuprinse intre 22 – 27 de grade in Transilvania, 24 – 28 de grade in Moldova si intre 26 si 30 de grade in sudul si in vestul tarii.

Marți instabilitatea atmosferica va fi mai accentuata in Transilvania, nordul Moldovei si in sudul tarii, pe fondul cresterii vitezei circulatiei aerului in nivelele joase si medii ale troposferei. In aceste regiuni se vor semnala averse moderate de ploaie ce pot depasi local 15-20 de mm si izolat 30 de mm, furtunile urmand sa fie insotite si de descarcari electrice. Alte fenomene notabile nu se vor produce, in conditiile in care furtunile vor fi mai mult cu initiere termica; totusi, cu totul izolat este posibil sa cada si grindina mica. In Dobrogea, Baragan si in vestul tarii cerul va fi variabil pe tot parcursul zilei, aici sansele pentru aparitia precipitatiilor fiind reduse. Regimul termic va fi intr-o usoara scadere in Transilvania, pe fondul cerului mai mult noros si a precipitatiilor, temperaturile fiind estimate a se incadra intre 20 si 25 de grade Celsius. In vestul, sudul si estul tarii va fi cel mai cald, cu valori termice cuprinse in general intre 25 si 30 de grade, cu cele mai scazute valori in nordul Moldovei si cele mai ridicate in zona Luncii Dunarii.

Miercuri vremea se va ameliora ca aspect cu precadere in sudul tarii, in timp ce in Transilvania si la munte mai sunt asteptate cateva averse de ploaie cu precadere in orele dupa-amiezii. Cantitatile de apa de aceasta data insa nu vor mai trece decat cu totul izolat de 10 mm, furtunile urmand sa se desfasoare pe arii mai restranse ca in ziua precedenta. In aceste conditii si temperatura aerului va fi in crestere in regiunile intracarpatice, unde maximele pot atinge si 30 de grade (in sudul Transilvaniei), cu toate ca in estul regiunii va fi ceva mai racoare (24-25 de grade). Fenomenul de izotermie va fi prezent in celelalte regiuni (temperaturi foarte apropiate ca valoare pe arii extinse), maximele termice urmand sa fie cuprinse in general intre 27 si 30 de grade Celsius, cu cateva valori de 31 de grade posibile in partea estica a Luncii Dunarii. Izotermia este specifica perioadelor cu regim anticiclonic, cand masa de aer este compacta, nefiind perturbata de nicio intruziune frontala.

Joi procesul de incalzire a vremii va continua, iar precipitatiile vor disparea aproape complet din peisaj, acestea urmand se se semnaleze doar in mod izolat in zonele montane. Cerul va fi variabil spre mai mult senin pe intreg parcursul zilei in toate regiunile tarii, pe fondul cresterii stabilitatii atmosferice datorate extinderii anticiclonului azoric. Maximele termice vor fi situate in intervalul 25 – 30 de grade in Transilvania si Moldova, in timp ce in sudul si in vestul tarii acestea vor fi cuprinse in general intre 28 si 32 de grade, cu cateva valori de 33 de grade posibile a se inregistra in sud-vestul Olteniei.

Vineri vremea va fi frumoasa in toata tara, cerul urmand sa fie mai mult senin, inclusiv la munte unde joi vor mai fi fost cateva averse slabe de ploaie. Regimul termic va fi unul normal pentru aceasta perioada a anului, cu maxime termice cuprinse intre 27 si 30 de grade in Transilvania si Moldova si intre 29 si 32 de grade in sudul si in vestul tarii. Exceptie va face zona litorala, unde briza marii va mai racori aerul in orele pranzului, aici maximele asteptate urmand sa fie situate intre 23 si 25 de grade. Dat fiind faptul ca ne vom afla intr-un intens regim anticiclonic, variatiile termice zi-noapte vor fi destul de mari in special in zonele depresionare, astfel incat amplitudinile termice diurne pot depasi 20 de grade Celsius (6-7 grade dimineata, 27-28 de grade la pranz).

In week-end vremea va continua sa fie frumoasa si calda, chiar usor mai calda decat normalul climatologic al perioadei in special duminica in vestul tarii. Cerul va fi mai mult senin peste tot atat sambata cat si duminica, iar temperaturile sambata vor fi cuprinse in general intre 27 si 31 de grade, cu cele mai scazute valori in depresiunile din estul Transilvaniei si pe litoral si cele mai ridicate in vest. Duminica maximele termice se vor situa intre 28 si 33 de grade, din nou cu cele mai scazute valori in estul Transilvaniei si pe litoral si cele mai ridicate in sudul si in vestul tarii, in special in vest fiind posibile si maxime izolate de 33-34 de grade Celsius.

Anticiclonul puternic estimat a fi prezent peste sud-estul Europei la sfarsitul saptamanii. Harta barica este elocventa: principalele campuri depresionare se vor afla departe de tara noastra. Sursa: meteocentre.com, model GEM.

Anticiclonul puternic estimat a fi prezent peste sud-estul Europei la sfarsitul saptamanii. Harta barica este elocventa: principalele campuri depresionare se vor afla departe de tara noastra. Sursa: meteocentre.com, model GEM.

Daca la majoritatea analizelor de pana acum spuneam ca sunt incertitudini cu privire la vremea din week-end, de aceasta data exista o incredere mare ca previziunile se vor realiza, avand in vedere faptul ca dinamica in troposfera in aceasta parte a Europei va fi destul de scazuta. In consecinta, predictibilitatea este ridicata, toate modelele numerice fiind intr-un consens in aceasta privinta.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.