Cum va fi vremea în România în săptămâna meteo 6 – 12 iulie

În următoarele zile țara noastră va primi aportul celui mai cald aer de pana acum din anul 2015, vremea urmând să fie caniculară în aproape toate regiunile! Precipitațiile vor fi destul de puține și se vor semnala mai ales joi și vineri, când și temperaturile vor începe să scadă de la vest la est, dar înspre week-end se așteaptă din nou o vreme calda, mai ales duminică, deși aerul va fi respirabil (fata de zilele de miercuri și joi, în special).

Luni vremea va fi in general frumoasa in toata tara, cateva averse slabe de ploaie fiind asteptate cu totul izolat in zonele montane. In sud-est se va incalzi accentuat si cerul se va degaja de nori, dupa ce in prealabil in week-end acolo s-au semnalat pe spatii extinse averse de ploaie insotite de descarcari electrice, iar cantitatile de apa au fost izolat mai insemnate. Ciclonul de joasa altitudine care a provocat fenomenele respective se va disipa tocmai datorita patrunderii unui aer tot mai cald si mai uscat dinspre vest, pe partea estica a anticiclonului azoric. Temperaturile se vor incadra in general intre 30 si 35 de grade, cu cele mai scazute valori in depresiunile din estul Transilvaniei si pe litoral iar cele mai ridicate in sud-vestul tarii, unde se pot atinge chiar si 36 de grade, cu totul izolat.

Marti vremea va fi frumoasa in toata tara, cu un cer mai mult senin, cateva averse slabe de ploaie fiind asteptate dupa-amiaza in zona Carpatilor Occidentali si cu totul izolat in jumatatea nordica a Moldovei. Temperaturile vor fi intr-o continua crestere, urmand sa fie incadrate in general intre 30 si 35 de grade in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana si Moldova, in timp ce in Oltenia si Muntenia vor fi valori termice maxime cuprinse intre 32 si 37 de grade, in jur de 35 de grade urmand sa se inregistreze si in partea continentala a Dobrogei. Pe litoral va fi ceva mai racoare, cu maxime in jurul valorii de 30 de grade Celsius. Unele modele numerice de previziune, cum ar fi GFS (modelul oficial al SUA) preconizeaza chiar si atingerea unei temperaturi de 40 de grade in sud-vestul Olteniei, pe fondul unei usoare foehnizari a aerului in conditiile in care circulatia atmosferica generala se va face dinspre vest-nord-vest. Desigur ca in aceste conditii si indicele de comfort termic temperatura-umezeala va atinge pe arii extinse pragul critic de 80 de unitati, iar in zona Luncii Dunarii unde si umiditatea va fi mai mare, chiar si 85 de unitati.

Miercuri va fi atins apogeul caniculei in vestul tarii si in Transilvania, unde maximele termice diurne vor fi incadrate in general intre 33 si 38 de grade, cu cele mai scazute temperaturi in depresiunile din estul Transilvaniei si cele mai ridicate in Campia de Vest, unde se poate atinge chiar si pragul temperaturii de 40 de grade, dar doar cu totul izolat. Temperaturi similare se vor inregistra si in regiunile extracarpatice, mai putin pe litoral, unde briza marii va face ca statul in aer liber sa fie mai suportabil (in jur de 30-32 de grade Celsius). Indicele ITU va depasi pe arii extinse pragul de 80 de unitati, activitatile fizice in aer liber fiind recomandate a fi reduse la un minim posibil. De precipitatii nici nu poate fi vorba, in toata tara cerul urmand sa fie mai mult senin.

Temperaturile estimate pentru dupa-amiaza zilei de joi: canicula puternica asteptata in aproape toata tara! Sursa: meteomodel.pl, model GFS.

Temperaturile estimate pentru dupa-amiaza zilei de joi: canicula puternica asteptata in aproape toata tara! Sursa: meteomodel.pl, model GFS.

In cursul noptii de miercuri spre joi dinspre vestul tarii va patrunde un front rece care va mai tempera maximele in regiunile intracarpatice pe parcursul zilei de joi. Precipitatiile nu vor fi foarte multe si se vor semnala aproape in inregime in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, dar furtunile care se vor forma pot fi severe pe alocuri, principalele fenomene meteo periculoase urmand sa fie vijeliile, clasice in cazul dislocarii violente a unei mase de aer fierbinte de catre una mai rece. De asemenea, izolat va cadea si grindina, iar descarcarile electrice vor fi frecvente. Factorul limitativ al fenomenelor severe este ca frontul va pastrunde in cursul noptii, astfel incat nu va mai beneficia si de aportul insolatiei care in mod natural creste suplimentar instabilitatea aerului. In seara de joi instabilitatea asociata frontului rece va patrunde si in regiunile extracarpatice, aici fenomenele meteo asteptate putand fi mai severe decat in Transilvania. Cantitatile de apa vor fi in general slabe, datorita deplasarii rapide a frontului, doar cu totul izolat putandu-se inregistra peste 20 de mm. Temperaturile se vor incadra in general intre 25 si 30 de grade in zonele intracarpatice si in vest, in timp ce in Moldova, Muntenia, Dobrogea si Oltenia inca va mai ramane cantonat aerul fierbinte din zilele anterioare, iar valorile maxime de temperatura sunt asteptate a se incadra in general intre 33 si 38 de grade, usor mai „frig” urmand sa fie in nordul Moldovei si pe litoral (30-32 de grade Celsius). Din nou se poate atinge pragul temperaturii de 40 de grade in special in Lunca Dunarii, iar indicele de comfort termic va depasi pe arii extinse pragul critic de 80 de unitati.

Vineri racirea se va resimti si la nivelul sudului si estului tarii, aici temperaturile scazand cu pana la 10 grade fata de ziua precedenta. La nivelul intregii tari ziua de vineri se va incadra in normalul termic al perioadei, cu valori chiar usor mai scazute in regiunile intracarpatice. Cateva averse de ploaie se vor mai produce local in sudul si in estul tarii, in timp ce in rest vremea va fi in general frumoasa, cu un cer mai mult senin. Fenomenele meteo nu vor fi atat de severe ca cele din ziua precedenta, dar aversele vor fi insotite de descarcari electrice iar intensificarile de vant nu vor lipsi din peisaj; de asemenea cantitatile de apa pot depasi cu totul izolat 15-20 de mm. Regimul termic va fi unul normal in sud si est, cu temperaturi cuprinse in general intre 27 si 33 de grade, cele mai scazute valori (25-27 de grade) fiind asteptate a se inregistra in nordul Moldovei si pe litoral. In centrul si in vestul tarii temperaturile vor fi usor mai scazute decat media climatologica a perioadei (intr-un contrast imens fata de ziua de miercuri) si vor fi situate in general in intervalul 23-27 de grade, cu cele mai scazute valori asteptate in estul Transilvaniei si cele mai ridicate in vestul extrem al tarii.

In weekend predictibilitatea vremii este relativ scazuta in acest moment, asadar nu o sa intram prea mult in detalii (o vom face in analiza pentru weekend de peste cateva zile), dar deocamdata majoritatea modelelor numerice de previziune estimeaza sambata o incalzire usoara a vremii in regiunile intracarpatice si in vest, in timp ce in sud si est se va mai raci usor, iar temperaturile la nivel national vor fi cuprinse in general intre 25 si 30 de grade Celsius, cu cele mai scazute valori in estul Transilvaniei si pe litoral si cele mai ridicate in Lunca Dunarii.

Duminica maximele termice vor creste usor si vor fi incadrate in general intre 28 si 34 de grade, in sud-vestul Olteniei fiind posibila chiar si o temperatura de 35 de grade Celsius. In judetele Harghita si Covasna va fi cel mai racoare, ca de obicei, cat si pe litoral, unde briza marii va pastra temperaturile la valori cu pana la 5 grade mai scazute fata de partea continentala a Dobrogei (26-27 de grade). Cerul va fi variabil atat sambata cat si duminica, cateva averse de ploaie insotite de descarcari electrice fiind posibile in special sambata in regiunile montane si in estul tarii.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.