Cum va fi vremea în săptămâna 10 – 16 aprilie

Urmatorul interval va fi caracterizat printr-o vreme specifica primei jumatati a lunii aprilie, cu incalziri si raciri succesive, aerul rece polar in retragerea sa catre nord urmand sa mai aiba cateva rabufniri si spre zonele mai sudice ale continentului. Astfel, in cursul zilelor de marti si vineri (dar posibil si duminica) tara noastra va fi traversata de fronturi atmosferice reci, ce vor aduce pe langa o scadere a temperaturilor si precipitatii moderate cantitativ, indeosebi in regiunile intracarpatice. Intre aceste perioade cu instabilitate atmosferica mai ridicata vom avea parte insa de o vreme calduroasa si placuta ca aspect, cu nebulozitate redusa si vant slab.

Luni vremea va fi in general frumoasa in toata tara, cu un cer variabil spre mai mult senin. Dimineata se va forma ceata local pe vai si in depresiuni, insa aceasta se va disipa treptat odata cu aparitia primelor raze ale Soarelui. Tot dimineata temperaturile vor mai cobori usor sub pragul de inghet in special in depresiunile din estul Transilvaniei, unde se va forma bruma (si cu totul izolat se va semnala inghet la sol). Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult slab pana la moderat pe litoral si in Delta Dunarii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 13 si 18 grade in Transilvania si Maramures, 16-20 de grade in Banat si Crisana, 17-22 de grade in Oltenia si Muntenia, 12-17 grade in Dobrogea (cu cele mai scazute temperaturi asteptate pe litoral) si 14-19 grade in Moldova.

Marti dupa orele pranzului un front atmosferic rece va patrunde in tara noastra prin vest si va aduce cu sine precipitatii pe arii extinse, preponderent sub forma de aversa in vestul, centrul si nordul teritoriului. Se vor semnala si descarcari electrice iar cu totul izolat va cadea grindina de mici dimensiuni. Izolat cantitatile de apa vor ajunge pana la 10-15 mm, mai ales in masivele montane din vestul tarii. In sud si est cerul se va mentine mai mult senin pe intreg parcursul zilei. Dimineata se mai pot inregistra temperaturi usor negative in estul Transilvaniei, datorita cerului senin de pe timpul noptii. Vantul se va intensifica treptat in jumatatea nordica a tarii, unde va sufla cu rafale de pana la 50-60 de km/h, in restul regiunilor acesta urmand sa ramana mai mult slab. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 14 si 19 grade in Transilvania si Maramures, 15-20 de grade in Banat si Crisana, 18-23 de grade in Oltenia si Muntenia, 14-18 grade in Dobrogea (din nou cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona litorala) si 16-21 de grade in Moldova.

Miercuri vremea se va ameliora ca aspect peste tot, insa se va raci considerabil (mai cu seama in centru si nord). In primele ore ale diminetii vor mai cadea precipitatii slabe sub forma de ploaie in nord-estul tarii, iar in nordul Carpatilor Orientali acestea vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare. Vantul va sufla slab, cel mult slab pana la moderat in regiunile intracarpatice si moderat in rest, cu o nota pentru zona litorala unde acesta va sufla tare, cu rafale de pana la 60 de km/h. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 10 si 15 grade in Transilvania si Maramures, 12-17 grade in Banat si Crisana, 15-20 de grade in Oltenia, 12-17 grade in Muntenia si Dobrogea si 10-15 grade in Moldova.

Joi vremea va fi in general frumoasa in toata tara si se va incalzi treptat, cele mai importante diferente de temperatura fata de ziua de miercuri urmand sa se inregistreze in nordul teritoriului. Vantul va slabi la randu-i in intensitate, doar in nordul si in estul extrem urmand sa mai prezinte unele intensirficari cu totul trecatoare la tare. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 15-20 de grade in Transilvania si Maramures, 16-21 de grade in Banat si Crisana, 17-22 de grade in Oltenia si Muntenia, 14-18 grade in Dobrogea si 16-20 de grade in Moldova.

Vineri un nou front atmosferic va aborda teritoriul tarii noastre incepand cu sud-vestul (in primele ore ale diminetii) si va traversa rapid toata Romania, pana spre lasarea noptii inclusiv Dobrogea urmand sa aiba parte de precipitatii sub forma de ploaie. Datorita inlocuirii bruste a masei de aer, local vor exista conditii pentru producerea de fenomene atmosferice specifice anotimpului cald, respectiv descarcari electrice si caderi de grindina de mici dimensiuni. Cantitatile de apa vor fi moderate (5-15 mm), insa in zonele montane acestea vor putea ajunge pana spre 15-25 de mm. Tot la munte (la altitudini mai mari de 1500-1800 de metri) se vor semnala inclusiv lapovite si ninsori si se va depune un nou strat de zapada de pana la 15-20 de centimetri. Vantul va sufla tare in aproape toate regiunile tarii, cele mai puternice rafale urmand sa se inregistreze in sudul Olteniei, estul Moldovei si al Dobrogei (pana la 70 de km/h).
Temperaturile maxime vor scadea accentuat in regiunile intracarpatice in comparatie cu ziua de joi si vor fi cuprinse in general intre 10 si 15 grade in Transilvania si Maramures, 9-14 grade in Banat si Crisana (cu valori usor mai ridicate asteptate a se inregistra in vestul Banatului), 15-20 de grade in Oltenia, 17-22 de grade in Muntenia, 14-19 grade in Dobrogea, 16-21 de grade in jumatatea sudica a Moldovei si 11-16 grade in cea nordica (cu temperaturi posibil chiar usor mai scazute de 11 grade Celsius asteptate a se inregistra in zona Obcinelor Bucovinei).

Estimarea abaterilor termice pentru dupa-amiaza zilei de vineri. In vestul Romaniei temperaturile vor fi considerabil mai scazute fata de media climatologica a perioadei, in timp ce in restul tarii acestea vor fi cu mult mai ridicate, gradientul termic abrupt tradand prezenta unui front atmosferic rece foarte bine conturat. De altfel, insusi termenul de „front” se bucura de o reprezentare cat se poate de elocventa si definitorie pe harta de mai sus. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

In week-end vom avea parte de o vreme schimbatoare. Daca sambata cerul va fi mai mult senin in toata tara, duminica vor exista iarasi conditii pentru ploi locale in special in vestul, centrul si nordul tarii. Temperaturile vor fi in crestere conform ultimelor rulari ale modelelor numerice matematice, insa o prognoza mai detaliata (si mai precisa) pentru cele trei zile de Pasti o vom intocmi pe parcursul zilei de joi.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.