Cum va fi vremea în săptămâna 13 – 19 martie

Urmatorul interval va fi caracterizat printr-o vreme in general inchisa in prima parte a intervalului cu precadere in regiunile extracarpatice, unde o depresiune mediteraneana retrograda va aduce ploi pe arii extinse, local insemnate cantitativ. Spre sfarsitul saptamanii sunt asteptate precipitatii sub forma de ploaie si in restul regiunilor tarii, insa acestea vor fi mai slabe decat in sud (cu exceptia Maramuresului, unde sunt sanse de ploi consistente duminica). Sub aspect termic vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit pentru a doua decada a lunii martie, desi in sud si sud-est valorile termice vor fi ceva mai apropiate de media climatologica datorita nebulozitatii accentuate si a precipitatiilor ce vor cadea pe spatii extinse in prima parte a intervalului.

Luni vremea va fi mohorata in sud si in sud-est, unde va ploua pe intreg parcursul zilei. Cantitatile de apa vor ajunge local pana la 10-15 mm iar izolat pana la 25-30 de mm. In restul regiunilor tarii cerul va fi variabil, iar sansele pentru aparitia precipitatiilor vor fi aproape nule. Vantul va sufla slab pana la moderat in vestul, centrul si nordul tarii, in timp ce in est si mai ales in sud acesta va sufla tare, cu rafale ce vor ajunge pana la 60-70 de km/h in camp deschis. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 6 si 11 grade in Transilvania si Maramures, 10-13 grade in Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia, 7-12 grade in Muntenia si Dobrogea si 3-8 grade in Moldova.

Marti ploile din sud vor fi in restrangere ca arie, doar izolat cantitatile de apa mai putand ajunge pana la 5-10 mm. Dupa orele pranzului vor exista conditii pentru ploi slabe izolate si in Maramures, Transilvania si in Moldova. In zonele montane inalte se vor semnala si lapovite si ninsori, insa stratul de zapada ce se va depune nu va fi unul consistent. Vantul va continua sa sufle tare in sudul Romaniei, in timp ce in restul regiunilor acesta se va mentine slab, cel mult slab pana la moderat. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 5 si 10 grade in Transilvania si Maramures, 7-12 grade in Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in nordul regiunii), 7-12 grade in Muntenia si Dobrogea si 3-8 grade in Moldova.

Miercuri o slaba unda depresionara venita dinspre nord-vestul continentului va provoca ploi pe arii relativ extinse in Transilvania, Maramures, Crisana si Moldova, acestea avand sansa sa isi faca aparitia si in restul regiunilor tarii, insa doar in mod izolat. Cantitatile de apa vor fi modeste, doar in vestul Carpatilor Occidentali si in nordul Orientalilor putandu-se acumula pana la 5-10 mm, iar la peste 1500 de metri se va depune un nou strat de zapada de pana la 10 centimetri. Vantul se va domoli in sudul Romaniei, unde va sufla mai mult slab, dintre toate zonele tarii doar in Moldova spre dupa-amiaza urmand sa existe conditii pentru producerea unor intensificari de pana la 40-50 de km/h (la rafala). Temperaturile maxime vor fi similare cu cele din zilele precedente si se vor situa in general intre 5 si 10 grade in Transilvania si Maramures, 7-12 grade in Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 5-10 grade in Moldova.

Joi instabilitatea vremii se va afla la cote ridicate in Transilvania, Maramures, Moldova, Muntenia si Dobrogea, unde local se vor semnala ploi ce vor putea avea si caracter de aversa si vor fi insotite razlet si de cateva descarcari electrice. Instabilitatea din coloana inferioara a troposferei se va datora aerului umed de origine oceanica in combinatie cu deplasarea rapida a frontului, astfel urmand sa existe sanse destul de ridicate pentru formarea norilor convectivi, desi temperaturile de la nivelul solului nu vor fi tocmai prielnice pentru asttfel de fenomene. Tocmai datorita aerului rece din altitudine vor exista sanse inclusiv pentru caderi de grindina, in mod izolat – acolo unde precipitatiile vor avea intensitatea cea mai ridicata. Cu toate acestea, deplasarea rapida a benzilor de precipitatii nu va permite acumularea unor cantitati importante de apa. La munte la altitudini mai mari de 1500 de metri se vor semnala local si lapovite si ninsori, in general slabe cantitativ, insa precipitatiile lichide pot cobori in cursul diminetii chiar si pana la altitudini de 600-800 de metri. Vantul se va intensifica in sudul si in estul Romaniei, unde va sufla tare, in timp ce in vest, centru si nord acesta va fi slab, cel mult slab pana la moderat. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 5-10 grade in Transilvania si Maramures, 8-13 grade in Banat si Crisana, 12-17 grade in Oltenia, 9-14 grade in Muntenia si Dobrogea si 6-11 grade in Moldova.

Vineri vremea se va ameliora ca aspect in aproape toata tara, doar in Moldova, Muntenia si Dobrogea urmand sa mai existe conditii pentru producerea unor ploi slabe izolate, in special in prima parte a zilei. Vantul se va domoli in comparatie cu ziua de joi, urmand sa sufle slab in aproape toate regiunile tarii, cel mult slab pana la moderat pe litoral si in nord-vestul extrem al teritoriului. Temperaturile maxime (in crestere usoara fata de ziua precedenta in regiunile vestice, nordice si centrale ale tarii) vor fi cuprinse in general intre 8 si 13 grade in Transilvania si Maramures (cu valori usor mai scazute asteptate doar in depresiunile din estul Transilvaniei), 11-16 grade in Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 7-11 grade in Moldova.

In week-end vremea va fi in general frumoasa in regiunile extracarpatice ale Romaniei, insa in vest, centru si in nord fronturi atmosferice succesive vor aduce pe arii relativ extinse precipitatii sub forma de ploaie, acestea urmand sa aiba si caracter de aversa in mod local, iar izolat vor fi insotite inclusiv de caderi de grindina de mici dimensiuni. De asemenea, vor exista conditii si pentru aparitia descarcarilor electrice razlete, laolalta cu unele intensificari de vant (legate de momentul de inceput al averselor). Vantul va sufla moderat pana la tare in toate regiunile tarii datorita gradientului baric relativ strans, doar in sud-vest rafalele de vant urmand sa fie ceva mai putin intense. Din punct de vedere termic vom avea parte de o vreme calda, chiar cu mult mai calda fata de media climatologica in sud si in est, unde maximele se vor apropia de valoarea de 20 de grade Celsius, pe fondul solidificarii in zona mediteraneana a unui vast camp anticiclonic de origine azorica.

Cantitatile de apa estimate a se acumula de luni pana in noaptea de duminica. In prima parte a intervalui va ploua mult in sud si in sud-est, insa precipitatii sub forma de ploaie isi vor face aparitia mai apoi si in celelalte regiuni ale tarii, chiar daca mai slabe cantitativ. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.