Cum va fi vremea în săptămâna 17 – 23 aprilie: o surpriză meteorologică!

Desi ne aflam in a doua jumatate a lunii aprilie, cand copacii infloresc, natura se trezeste la viata si suntem in asteptarea zilelor in care putem face plimbari intr-o vestimentatie specifica sezonului cald, urmatorul interval va demonstra faptul ca vremea uneori poate fi deosebit de imprevizibila, iar in contextul schimbarilor climatice actuale, cateodata pot fi in desfasurare adevarate surprize meteorologice. Astfel, incepand cu ziua de miercuri o masa de aer extrem de rece de origini polare va invada aproape intregul continent european si va ajunge pana in bazinul central al Marii Mediterane, unde se va forma un ciclon puternic cu deplasare spre nord-est. Daca in jumatatea sudica a tarii sunt asteptate mai mult ploi, in cea nordica se vor semnala lapovite si ninsori inclusiv la altitudini mai mici de 800 de metri, iar in cursul noptilor se poate depune chiar si strat de zapada in estul Transilvaniei si in nordul Moldovei. La munte vor fi exclusiv ninsori iar stratul de zapada care se va depune va fi deosebit de consistent. In functie de evolutia fenomenelor, vom publica in cursul zilei de marti un articol actualizat in care vom detalia acest eveniment meteo ce se anunta a fi unul exceptional.

Luni vremea va fi in general frumoasa in regiunile vestice, nordice si centrale ale tarii, in timp ce in sud va ploua pe aproape intreg parcursul zilei. Cantitatile de apa vor ajunge local pana la 10-15 mm si izolat pana la 20-25 de mm, mai ales in zona Luncii Dunarii. Vantul va sufla slab in jumatea nordica a tarii si moderat in cea sudica, cu unele intensificari temporare la tare asteptate in zona litorala. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 7 si 12 grade in Transilvania si Maramures, 11-16 grade in Banat si Crisana, 7-12 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 6-11 grade in Moldova.

Marti in zona Balcanilor se va forma un puternic ciclon mediteranean ce va afecta jumatatea vestica a teritoriului, unde pe arii extinse vor cadea precipitatii sub forma de ploaie. La munte la altitudini mari mari de 1500 de metri se vor semnala si lapovite si ninsori si se va depune un nou strat de zapada. Cantitatile de apa vor ajunge izolat pana la 20 de mm in sudul Banatului, in rest ploile pentru moment urmand sa fie destul de slabe. Vantul se va intensifica in sud-vestul tarii, unde va sufla cu rafale de pana la 50-60 de km/h, in restul zonelor acesta urmand sa se mentina mai mult slab. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 12 si 17 grade in Transilvania si Maramures, 11-16 grade in Banat si Crisana, 12-17 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 10-15 grade in Moldova.

Miercuri se vor semnala ploi pe arii extinse pe intreg teritoriul tarii noastre iar cantitatile de apa vor fi importante. Local se vor acumula 20-30 de mm iar izolat chiar si 40 de mm, cele mai mari cantitati urmand sa se inregistreze in zonele subcarpatice din sud. La munte va ninge viscolit, iar spre seara precipitatii mixte se vor semnala si in Banat, estul Transilvaniei si nordul Moldovei. Vantul va sufla moderat pana la tare in jumatatea estica a tarii si slab pana la moderat in cea vestica. Temperaturile maxime vor fi in cadere libera fata de ziua precedenta in majoritatea regiunilor si se vor incadra in general intre 5 si 10 grade in Transilvania si Maramures, 7-11 grade in Banat si Crisana, 6-11 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu temperaturi sensibil mai ridicate asteptate in zona Luncii Dunarii) si 3-8 grade in Moldova.

Joi racirea vremii va continua in jumatatea nordica a tarii, unde se vor semnala precipitatii mixte pe arii extinse. In sud vor fi mai ales ploi, iar cantitatile de apa vor fi deosebit de importante, in special in nordul Moldovei, unde izolat se pot acumula pana la 50-70 de mm. La munte va ninge viscolit si se va depune un strat consistent de zapada, aditional celui depus in ziua precedenta. Zapada se poate depune si in zonele mai joase de relief din nordul Moldovei si estul Transilvaniei, mai ales in cursul noptii, factorul limitativ urmand sa fie solul cald, insa intensitatea ridicata a precipitatiilor ar putea contrabalansa acest „neajuns”. Vantul va sufla tare in estul tarii si moderat in rest. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 2-7 grade in Transilvania si Maramures, 7-12 grade in Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea, 5-10 grade in jumatatea sudica a Moldovei si 0-5 grade in cea nordica.

Vineri centrul ciclonului va ajunge in bazinul vestic al Marii Negre, unde va retrograda, iar dinspre nordul continentului va continua sa fie advectat un aer deosebit de rece. Precipitatiile de asemenea vor continua sa cada in special in nordul tarii, iar in estul Transilvaniei si nordul Moldovei acestea vor fi mai ales sub forma de ninsoare, in timp ce la munte vor fi exclusiv ninsori. Se va depune strat de zapada in cursul diminetii in cea mai mare parte a Moldovei si a Transilvaniei, strat care ar putea chiar sa fie consistent pe alocuri. Cantitatile de apa din nou vor fi importante, in special in nordul Moldovei, unde se pot acumula pana la 40-50 de mm. Vantul va sufla tare in aproape toate zonele tarii, doar in centru urmand sa fie moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 0 si 5 grade in Transilvania si Maramures, 5-10 grade in Banat si Crisana, 7-12 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 2-7 grade in Moldova, cu valori posibil usor mai scazute asteptate in nordul extrem al regiunii.

Precipitatiile estimate a se acumula pana in noaptea de vineri spre sambata. Nicio zona nu va scapa neudata, iar in Moldova cantitatile de apa vor fi de-a dreptul astronomice: pana la 150 de mm se pot acumula pe parcursul intregului interval. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

In weekend este asteptata o ameliorare a vremii atat ca aspect cat si din punct de vedere al valorilor termice, care vor fi in crestere. Doar in nord-vestul tarii duminica mai pot aparea unele precipitatii slabe locale, predominant sub forma de ploaie. Sambata dimineata insa, temperaturile vor fi extrem de scazute in estul Transilvaniei si in nordul Moldovei, iar daca previziunile se adeveresc si intr-adevar se va depune strat de zapada in zonele respective, atunci minimele pot cobori usor chiar si sub pragul gerului, respectiv -10 grade Celsius.

Nota: Cu privire la evenimentul de la mijlocul saptamanii este posibila o deplasare spre sud a benzilor de precipitatii. Tocmai de aceea cel mai probabil vom reveni in cursul zilei de marti cu o prognoza actualizata.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.