Cum va fi vremea în săptămâna 19 – 25 decembrie. Vremea de Crăciun în România

Craciunul nu va sosi insotit de zapada nici de aceasta data pe teritoriul tarii noastre, insa spre deosebire de ultimii ani in care am avut parte de temperaturi primavaratice in ultima decada a lunii decembrie, acum valorile termice vor fi normale pentru sfarsitul de an in majoritatea regiunilor, cu exceptia zonelor de deal si de munte.

Pe intreg parcursul intervalului tara noastra se va afla sub dominanta unui vast camp anticiclonic de tip est-european, dar lipsa unei advectii de aer rece dinspre regiunile nordice ale continentului va face ca acest maxim de presiune sa se umple treptat cu aer cald in altitudine, astfel incat temperaturile in zonele de deal si de munte se vor situa peste mediile climatologice ale perioadei.

Diminetile vor ramane insa reci, in conditiile unui vant slab care va permite formarea inversiunilor termice, iar in prima parte a intervalului minimele mai pot cobori pana la -15 grade Celsius pe vai si in depresiuni.

Zăpada prezenta pe sol in acest moment in estul Olteniei, vestul Munteniei, Crisana si local in Transilvania, Maramures si Moldova (intr-un strat care nu depaseste 5-8 centimetri) se va topi aproape complet pana la Craciun, doar in zonele montane stratul de zapada urmand sa persiste. Precipitatiile vor fi foarte putine si se vor semnala cu precadere marti in estul tarii, unde se mai pot depune local 1-3 centimetri de zapada, mai ales in Subcarpatii Moldovei; in rest precipitatiile vor fi preponderent sub forma de ploaie si lapovita.

Luni vremea va fi inchisa in estul tarii, unde patura de nori stratiformi va fi compacta. In restul teritoriului cerul va fi variabil spre mai mult senin, iar precipitatiile vor lipsi cu desavarsire. Vantul va sufla slab in aproape toate regiunile, cu exceptia estului extrem, unde mai ales dupa-amiaza va fi moderat. Dimineata va mai fi ger pe vai si in depresiuni, cu minime termice de pana la -15 grade Celsius. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -5 si 0 grade in Transilvania si Maramures, -2…2 grade in Banat si Crisana, 1-6 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -1…3 grade in Moldova.

Marti dinspre Ucraina vor patrunde cateva benzi de precipitatii mixte, insa acestea vor fi foarte slabe cantitativ si isi vor face aparitia doar in Moldova, Baragan si Dobrogea. Un strat subtire de zapada se va depune in Subcarpatii Moldovei, in restul jumatatii estice a tarii doar cu totul izolat urmand sa se depuna zapada pe sol (cel mult 1-2 centimetri). In acelasi timp, jumatatea vestica a tarii va fi delectata cu un cer mai mult senin. Vantul va sufla moderat doar in sud-estul tarii (iar pe litoral cu rafale de pana la 50 de km/h), in restul regiunilor acesta urmand sa fie slab. Dimineata va ramane rece mai ales in centrul Romaniei, unde minimele mai pot cobori pana la -12 grade Celsius. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre -3 si 2 grade in Transilvania si Maramures, -1…4 grade in Banat si Crisana, 2-7 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 0-5 grade in Moldova.

Miercuri vremea se va raci usor in estul tarii, dar precipitatiile isi vor mai face aparitia doar pe litoral, unde se vor semnala burnite si fulguieli slabe. De altfel, litoralul va ramane singura zona din tara unde vantul mai poate prezenta unele intensificari temporare la tare. Vestul, centrul si nordul tarii vor fi lipsite de nori, astfel incat in aceste zone temperaturile vor ramane la valori similare cu cele din ziua precedenta; de altfel, la nivelul intregii tari vom avea parte de o cvasi-izotermie, cu un gradient termic orizontal scazut, astfel incat temperaturile maxime se vor situa intr-un ecart de cel mult 5 grade: de la -2 grade in nordul Moldovei si estul Transilvaniei pana la 3 grade in sudul Banatului.

Joi vremea va fi in general frumoasa la nivelul aproape intregii Românii, cu un cer variabil si un vant foarte slab (cu exceptia coastei litoralului, unde va fi un vant moderat). Dimineața va fi mai rece, mai ales in centrul tarii, unde se va putea forma ceață, asociata local si cu depunere de chiciura, iar in prima parte a zilei în sudul litoralului vor mai fi sanse de unele burnite slabe. Temperaturile maxime se vor incadra intre -2 si 2 grade in Transilvania si Maramureș, 1-5 grade in Banat si Crisana, 0-3 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 0-4 grade in Moldova, cu valori usor mai ridicate asteptate in zonele de deal.

Vineri vremea se va mentine frumoasa in aproape toate regiunile, doar in sud-est urmand sa persiste unele innorari, iar pe litoral mai pot aparea unele burnite slabe izolate; tot aici vantul va prezenta unele intensificari temporare la tare, in restul zonelor acesta urmand sa fie mai mult slab. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 1-4 grade in Transilvania si Maramures, 2-5 grade in Banat si Crisana, 1-6 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 2-7 grade in Moldova.

Sambata, de Ajunul Craciunului, vremea va fi frumoasa peste tot, cu un cer mai mult senin. Vantul va sufla moderat in sud-est, in restul zonelor urmand sa fie slab. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -1 si 3 grade in Transilvania si Maramures, 0-4 grade in Banat si Crisana, 3-8 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in vestul Olteniei) si -1…4 grade in Moldova, cu valori usor mai ridicate preconizate pentru zonele subcarpatice.

Cantitatile de precipitatii estimate a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni. In conditiile unui puternic regim anticiclonic, tara noastra se va numara printre cele mai "uscate" din Europa, doar in regiunile estice fiind asteptate unele precipitatii foarte slabe cantitativ, in special in cursul zilei de marti. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Cantitatile de precipitatii estimate a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni. In conditiile unui puternic regim anticiclonic, tara noastra se va numara printre cele mai „uscate” din Europa, doar in regiunile estice fiind asteptate unele precipitatii foarte slabe cantitativ, in special in cursul zilei de marti. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Duminica, in ziua de Craciun, vremea va fi in general frumoasa in aproape toata tara (cu un vant mai mult slab) si normala termic pentru ultima decada a lunii decembrie, desi dimineata va ramane rece (cu minime de pana la -13 grade in depresiunile din estul Transilvaniei). Doar in estul Romaniei vor aparea unele innorari, insa sansele pentru precipitatii vor fi aproape nule. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre -2 si 3 grade Celsius la nivelul intregii tari, cu cele mai scazute valori asteptate in nordul Moldovei si estul Transilvaniei, iar cele mai ridicate in sud-vestul Transilvaniei si in Banat.

Nota: pentru a doua jumatate a intervalului de prognoza umiditatea suplimentara venita de pe Marea Neagra (in conditiile unei circulatii preponderent estice in straturile joase ale atmosferei) poate accentua nebulozitatea de tip stratiform mai ales in regiunile extracarpatice; rularile modelelor numerice esueaza in a vedea un astfel de scenariu, dar acesta nu poate fi exclus.



4 comentarii la „Cum va fi vremea în săptămâna 19 – 25 decembrie. Vremea de Crăciun în România

  1. gaby

    Ca de obicei, crăciunul iar vine fără zăpadă, îmi amintesc de crăciunul când eram mic ,cu zăpezi, și ger de crăpau pietrele, lumea îsă sa stricat,la fel și oameni,care sunt,lacomi,și răi ,acuma crăciunul înseamnă,băutură și mâncare, și nu pace, și bucuria nașteri mântuitorului, lumea se îndreaptă spre distrugere…

    Răspunde
  2. gaby

    Poate ninge la vara, cât de curând o să fie minune dacă avem o zăpadă de 1cm.pe an,trist dar oameni au distrus clima și la nimeni nui pasă, crăciun fericit la toți români

    Răspunde
  3. gaby

    Asta este iarna acuma e normal să nu avem zăpada ,păcat de iernile de altădată îmi povestea mama care a plecat în rai dumnezeu să aibă grijă de ea,că când era ea mică zăpada ajungea pe la streașinile caselor,altă viață alte vremuri ,acuma bani și răul domină lumea,rugațivă români doar dumnezeu,ne poate scăpa ..amin crăciun fericit, și un an nou fericit ….

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.