Cum va fi vremea în săptămâna 4 – 10 decembrie

Urmatorul interval va fi caracterizat printr-o vreme schimbatoare, specifica tranzitiei de la anotimpul de toamna la cel de iarna. Circulatia in troposfera la nivelul Europei va fi foarte dinamica, orice blocaj anticiclonic neavand sansa sa se instaleze pe o perioada mai indelungata datorita cicloanelor atlantice frecvente, care vor advecta in anumite zone si un aer mai rece dinspre latitudini polare. In tara noastra, in prima parte a saptamanii regiunile intracarpatice vor avea parte de o vreme normala termic si de ninsori in general slabe cantitativ (cu exceptia Maramuresului, unde acestea vor fi ceva mai consistente), in timp ce sudul si estul vor fi lipsite aproape complet de precipitatii, iar in Lunca Dunarii valorile termice maxime vor urca pana spre 11-13 grade Celsius. De altfel, in sud si in est pe parcursul aproape intregului interval regimul termic va fi (cu mult) mai ridicat fata de normalul climatologic al primei decade a lunii decembrie. Dupa un scurt intermezzo anticiclonic in jurul zilei de joi, spre sfarsitul saptamanii tara noastra va fi traversata de un front atmosferic rece, care va veni insotit de precipitatii mixte in toate regiunile.

Luni vremea va fi inchisa in majoritatea regiunilor tarii, insa precipitatii (predominant sub forma de ninsoare) se vor semnala doar in centru si in nord. Ninsorile vor fi moderate cantitativ in Maramures, unde se va depune un nou strat de zapada de pana la 10 centimetri, mai ales la altitudini de peste 500 de metri. Vantul va sufla moderat in Oltenia si slab, cel mult slab pana la moderat in restul tarii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -2 si 2 grade in Transilvania si Maramures, 1-4 grade in Banat si Crisana, 3-8 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 1-6 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in extremitatea nordica a regiunii.

Marti vremea va fi trasa la indigo cu cea din ziua precedenta, in centru si in nord urmand sa cada ninsori slabe cantitativ pe arii relativ extinse, iar in Maramures si la munte se va depune un nou strat de zapada de pana la 5 centimetri. Vantul va sufla slab pana la moderat in cea mai mare parte a tarii, cu unele intensificari temporare la tare indeosebi in cursul pranzului in Moldova si in Oltenia. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre -3 si 2 grade in Transilvania si Maramures, 1-6 grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate in vestul judetului Timis), 4-9 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 0-5 grade in Moldova.

Miercuri ninsorile slabe vor continua sa cada local in centrul tarii, iar in cursul pranzului acestea se vor transforma treptat in lapovita si ploaie, datorita patrunderii unui aer mai cald de origini tropicale dinspre sud-vest. In tot acest timp, sudul si estul vor ramane sub un cer variabil, fara precipitatii. Vantul va sufla moderat in sudul Olteniei si slab pana la moderat in restul regiunilor. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre -1 si 4 grade in Transilvania si Maramures, 4-9 grade in Banat si Crisana, 5-10 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in nordul Olteniei) si 2-7 grade in Moldova.

Joi in prima parte a zilei se vor mai semnala unele ninsori slabe cantitativ in nordul Carpatilor Orientali, in restul zonelor cerul urmand sa se degajeze treptat de nori. Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult moderat in zona Luncii Dunarii. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 0-5 grade in Transilvania si Maramures (cele mai scazute valori urmand sa se inregistreze in depresiunile din estul Transilvaniei), 2-7 grade in Banat si Crisana, 7-12 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 3-8 grade in Moldova.

Zăpada estimata a se acumula pana in dimineata zilei de joi. In general stratul de zapada va fi unul subtire, cu exceptia Maramuresului, unde acesta va fi ceva mai consistent. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON.

Vineri vremea va fi frumoasa in cea mai mare parte a tarii, cu un cer variabil spre mai mult senin. Doar in vest dupa orele pranzului isi vor face aparitia primele benzi de precipitatii (sub forma de ploaie) asociate unui front atmosferic de origini atlantice, insa cantitatile de apa estimate a se acumula nu vor fi importante. Dimineata, datorita degajarii cerului de nori in estul Transilvaniei, temperaturile minime se vor apropia si chiar vor putea cobori usor sub limita gerului (-10 grade Celsius). Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia vestului extrem, unde acesta va fi moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 2 si 7 grade in Transilvania si Maramures, 6-11 grade in Banat si Crisana si 7-12 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra doar in zona Obccinelor Bucovinei din Moldova.

In week-end, conform ultimelor rulari ale modelelor numerice de previziune, tara noastra va fi traversata de la vest la est de catre frontul atmosferic ce isi va fi facut aparitia inca de vineri in Banat si Crisana. In pofida racirii accentuate asteptate a se inregistra in urma frontului, majoritatea precipitatiilor care vor cadea vor fi sub forma de ploaie, pentru moment neaparand o tendinta de retrogradare a ciclonului in modelarile numerice. Cu toate acestea, nu putem exclude complet ipoteza retrogradarii si a unui eveniment hibernal semnificativ in weekend-ul ce urmeaza, astfel incat vom monitoriza materialele de prognoza indeaproape si vom reveni asupra prognozei in cazul in care circulatia aerului in troposfera – cum apare ea acum – se va schimba radical.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.