Cum va fi vremea în săptămâna meteo 6 – 12 aprilie în România și Europa

Un ciclon major este așteptat să afecteze teritoriul țării noastre la începutul săptămânii viitoare, regiunile vizate fiind în special cele extracarpatice. Va fi foarte frig pentru prima decadă a lunii aprilie, iar în zonele de deal vor reveni ninsorile, în timp ce la munte va ninge viscolit. Cantitățile de apă vor depăși local 40-50 mm/48 de ore în Moldova, Muntenia și Dobrogea.

Sezonul hibernal 2014-2015 a fost și continuă să fie unul dintre cele mai atipice din ultimii mulți ani. Cu toate că per ansamblu temperaturile au fost cu (destul de) mult peste medie iar fenomenele de iarnă nu au impresionat prin severitate, în mod paradoxal această iarnă a durat foarte mult, începută fiind în octombrie și părând a se încheia, într-un final, săptămâna viitoare. Primele zile de aprilie au fost mult mai reci decât în mod normal și nu au lipsit ninsorile inclusiv în zonele mai joase, iar acest tipar se va menține și cel puțin în primele zile ale săptămânii care urmează.

Încă de duminică dinspre sud-vestul țării a intrat extremitatea nord-estică a unui ciclon aflat în zona Mării Adriatice, iar în Banat, Oltenia, vestul Munteniei și sudul Transilvaniei a plouat pe arii extinse, chiar dacă slab. Luni acest ciclon își va extinde aria de manifestare a fenomenelor, precipitațiile intensificându-se în regiunile extracarpatice. În condițiile în care în ultimele zile ale acestei săptămâni ne-am aflat într-o masă de aer polar maritim și acest ciclon ne va aborda înainte ca vremea să apuce să se încălzească, aerul rece rămânând cantonat peste sud-estul Europei, temperaturile vor rămâne considerabil mai scăzute decât în mod normal pentru această perioadă, chiar dacă ninsorile nu vor mai apărea pe arii așa de extinse în zonele joase ca în ultimele zile.

Deplasarea centrului ciclonului dinspre Serbia/Bulgaria pe sudul României și apoi pe Marea Neagră și Republica Moldova va face ca precipitațiile asociate frontului cald al despresiunii să fie foarte intense în special în Dobrogea luni și marți, iar temperaturile ceva mai ridicate, în timp ce la vest de „ochiul” ciclonului, pe partea de advecție de aer rece, precipitațiile să fie și sub formă de lapoviță și ninsoare la peste 600-700 de metri. Deși temperaturile vor fi mult mai scăzute ca în extremitatea sud-estică a țarii, precipitațiile vor fi mai puțin intense la vest de Carpați.

Cantitățile de precipitații acumulate până joi. Sursa: model HREWS-CTL

Cantitățile de precipitații acumulate până joi. Sursa: model HREWS-CTL

În arealul în care precipitațiile vor fi convective, în speță Dobrogea și Bărăgan, nu sunt excluse nici descărcările electrice. În Subcarpați precipitațiile vor fi mixte, exclusiv ninsoare pe timpul nopții, iar la munte va ninge viscolit și se va depune un strat nou de zăpada de până la 50-60 cm la peste 1500 de metri. Precipitații mixte sunt posibile și pe dealurile mai înalte din Podișul Bârladului sau din Podișul Getic, dar depunerea de strat va fi cu totul efemeră.

În Transilvania vor pătrunde de asemenea câteva benzi de precipitații, dar centrul ciclonului fiind prea estic, acestea nu vor fi intense și doar temporare. În vestul țării, deși cerul se va menține mai mult noros până miercuri-joi, nu vor cădea precipitații decât cu totul izolat și vor fi exclusiv sub formă de ploaie. Plasarea cu exactitate a maximului precipitațiilor este dificilă chiar și cu 48 de ore înainte, dar cele mai mari șanse le au regiunile sud-estice, de la litoralul Mării Negre până în zona Subcarpaților de Curbură.

Diminețile zilelor de luni, marți, miercuri și joi vor aduce temperaturi negative în special în Transilvania, putând afecta astfel unii pomi fructiferi deja inmuguriți sau unele culturi agricole mai sensibile la frig.

Temperaturile în dimineața zilei de luni. Sursa: model HREWS-CTL

Temperaturile în dimineața zilei de luni. Sursa: model HREWS-CTL

În a doua parte a săptămânii și înspre week-end precipitațiile vor fi în diminuare pe măsură ce depresiunea se va deplasa înspre est, lăsând loc unui cer mai mult senin în toată țara, iar pe fondul întăririi anticiclonului azoric și temperaturile vor fi în creștere, până spre 20 de grade în sudul țării la finalul săptămânii.

De Paști vremea va fi în general frumoasă și foarte caldă, cu temperaturi de până la 25 de grade în sud și vest. De data aceasta poate iarna nu ne va mai păcăli și nu va mai reveni după încălzirea de la finalul celei de-a doua decade a lunii, deși la cât de imprevizibil a fost acest sezon nu se mai poate exclude nimic, mai ales având în vedere faptul că în istoricul meteorologic al țării noastre au mai fost cazuri de ninsori chiar și în luna mai în zonele joase.

Cum va fi vremea în Europa

Prima parte a săptămânii va aduce la nivelul continentului o vreme rece și închisă în est și sud-est, cu precipitații pe arii extinse în zona Balcanilor dar și în Ucraina. Centrul Europei se va afla într-o masă de aer rece polar-maritim, care prin stagnarea în aceeași zonă pe parcursul a mai multor zile, va căpăta caracteristici continentale, cu un gradient termic ridicat zi-noapte, astfel încât temperaturile vor crește ușor în cursul zilei față de zilele trecute, dar pe timpul nopții valorile termice vor scădea sub pragul înghețului, pe fondul unui cer variabil spre mai mult senin.

În munții Carpați se va depune un strat consistent de zăpadă în timp ce în arealele mai joase va ploua abundent, cantitățile de precipitații putând depăși 50 mm local. Vestul și sudul continentului se vor afla sub influența anticiclonului azoric, care va fi reprezentat la sol printr-o vreme frumoasă și caldă, dar temperaturile nu vor fi foarte ridicate, și aceste regiuni abia începând să se încălzească după advecția de aer rece polar din zilele trecute.

În a doua parte a săptămânii vremea se va stabiliza în partea estică și sud-estică a continentului, depresiunea ce va fi afectat această regiune în ultimele zile urmând să slăbească în intensitate și să se deplaseze tot mai spre est înspre munții Caucaz. Vremea se va încălzi treptat de la o zi la alta, astfel încât duminică de Paști se pot înregistra și temperaturi apropiate de 30 de grade, mai ales în Grecia. Și în partea de vest și sud a Europei vremea va continua să se încălzească, dar în week-end mai ales în Marea Britanie este posibilă apariția câtorva fronturi reci asociate unor depresiuni atlantice ce vor aduce atât precipitații sub formă de ploaie cât și vânt intens, o vreme specifică de primăvară pentru Arhipelag.

Temperaturile așteptate pentru ziua de sâmbătă la nivelul Europei.

Temperaturile așteptate pentru ziua de sâmbătă la nivelul Europei. Configurația sinoptică este tipică pentru o situație de blocaj: anticiclon situat în sudul Europei care împiedică avansul maselor de aer umed dinspre Atlantic să între în interiorul continentului. Sursa: meteocentre.com, model GEM



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.