Cum va fi vremea în weekend

Valul intens de caniculă care a pus stăpânire pe Europa de vest in ultimele zile nu va ierta săptămâna viitoare nici zona tarii noastre, iar primele semne ale încălzirii puternice care urmează se vor face simțite încă din acest weekend, când disconfortul termic va fi din ce în ce mai accentuat de la o zi la alta, pe fondul temperaturilor în creștere. Vremea va fi în general frumoasa în toată țara, cu excepția sud-estului unde își vor face apariția câteva averse însoțite de descărcări electrice.

Vineri după-amiaza si seara vremea va fi calda in toata tara, desi inca temperaturile vor ramane in normalul climatologic al perioadei. Cerul va fi variabil spre mai mult senin in Transilvania, Banat, Crisana, Maramures, Oltenia si jumatatea nordica a Moldovei, insa spre orele dupa-amiezii un suprinzator vortex de joasa altitudine venit dinspre Ucraina va aduce un aer umed si instabil de pe Marea Neagra pe sud-estul tarii.

Se vor dezvolta nori cumulonimbus cu o mare extindere pe verticala iar local se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice si chiar de grindina. Cantitatile de apa izolat vor fi mai insemnate, de peste 20-30 de mm, avand in vedere faptul ca incarcarea cu apa precipitabila in atmosfera va fi ridicata, apa Marii Negre fiind destul de calda.

Aceasta mica depresiune a aparut in rularile modelelor numerice matematice (folosite in prognozarea vremii) de curand, fapt de demonstreaza inca o data incapabilitatea lor de a face fata fata unor transformari sau perturbatii minore in atmosfera inferioara, dar care o data activate modifica aspectul vremii radical pe spatii mai extinse.

Temperaturile vor fi cuprinse in general intre 26 si 30 de grade Celsius in Oltenia, Banat si Crisana, 23-28 de grade in Transilvania si Muntenia, in timp ce in Moldova si in Dobrogea maximele termice se vor situa intre 24 si 27 de grade.

Vineri pe litoral vremea va fi frumoasa in prima parte a zilei, insa dupa-amiaza local se vor semnala cateva averse insotite de descarcari electrice. Temperaturile se vor situa in general in jurul valorii de 25 de grade, in timp ce apa marii va fi calda, cu valori de 23-24 de grade in sudul litoralului si 25-26 de grade in nord. Circulatia curentilor marini se va face de pe o componenta nordica, unde apele marii sunt mai calde, astfel incat pe anumite intervale de timp este posibil ca temperatura apei sa fie chiar mai ridicata decat cea din aer!

Sâmbătă tiparul circulatiei atmosferice la nivelul Romaniei va ramane aproape neschimbat, in vestul, centrul, sud-vestul si nord-estul tarii vremea ramanand in continuare frumoasa, cu un cer mai mult senin, in timp ce mini-depresiuniea cvasi-stationara din bazinul vestic al Marii Negre va afecta Dobrogea, sudul Moldovei si cea mai mare parte a Munteniei. Aici din nou se vor forma in cursul dupa-amiezii si serii furtuni cu descarcari electrice si posibil si grindina, iar cantitatile de apa pot depasi cu totul izolat 15-20 de mm.

Maximele termice vor fi in usoara crestere si vor fi cuprinse intre 28 si 32 de grade in vestul si sud-vestul tarii, in timp ce in Transilvania si in regiunile extracarpatice valorile termice vor fi ceva mai scazute, incadrate in general intre 25 si 29 de grade Celsius.

Pe litoral sâmbătă instabilitatea vremii se va mentine in orele dupa-amiezii, insa pana atunci se va putea sta la plaja, cerul fiind mai mult senin si temperaturile relativ ridicate. Local se vor semnala furtuni cu descarcari electrice iar izolat si cantitatile de apa pot fi mai insemnate. Temperaturile se vor incadra intre 25 si 27 de grade, iar in apa marii va fi o temperatura in jurul valorii de 25 de grade Celsius.

Cantitati de precipitatii estimate a se acumula pana duminica seara, valori cumulate mai ridicate (30-40 de mm) fiind posibile a se inregistra in sud-est. Sursa: model HREWS-CTL.

Cantitati de precipitatii estimate a se acumula pana duminica seara, valori cumulate mai ridicate (30-40 de mm) fiind posibile a se inregistra in sud-est. Sursa: model HREWS-CTL.

Duminică procesul de incalzire a vremii va continua in special in vestul tarii si in Transilvania (masa de aer cald vine din vest de aceasta data si nu din sud), unde si cerul va ramane mai mult senin. In sud-est mai sunt posibile cateva innorari in cursul dupa-amiezii insa numai izolat se vor mai semnala ploi insotite de descarcari electrice, in special in Dobrogea.

Noaptea de sambata spre duminica va fi tropicală izolat in vestul tarii si pe litoral, cu temperaturi ce nu vor cobori sub pragul de 20 de grade. In cursul zilei in sud-vest maximele termice pot atinge valoarea considerata a marca pragul de debut al caniculei, si anume 35 de grade, insa in restul tarii temperaturile vor fi cuprinse in general intre 27 si 32 de grade, usor mai scazute in sud-est datorita innorarilor temporare din cursul dupa-amiezii. Cu totul izolat in Banat se poate atinge pragul critic al indicelui de discomfort termic, respectiv 80 de unitati.

Pe litoral vremea se va mentine usor instabila si duminica, aceasta zona nefiind poate cea mai inspirata pentru iesiri de week-end, o alegere mai buna fiind muntele, unde vremea va fi in general frumoasa cu temperaturi placute.

Local se vor mai semnala cateva averse de ploaie dupa-amiaza si seara, insa cantitatile de apa asteptate a se inregistra nu vor mai fi insemnate. Cu toate ca cerul va fi variabil, mai mult noros dupa-amiaza si seara, regimul termic va ramane unul placut, cu temperaturi maxime cuprinse intre 26 si 28 de grade, in timp ce in apa marii vor fi temperaturi cuprinse intre 22-23 de grade in sudul litoralului si 24-25 de grade in nord.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.