Prognoza meteo pentru săptămâna 10 – 16 iulie

Canicula va reveni in prima parte parte a intervalului, insa de aceasta data afectate vor fi cu precadere regiunile sud-vestice ale tarii. Intensitatea valului de caldura va fi mai redusa fata de precedentul, temperaturile urmand sa fie cu 2-4 grade mai scazute, insa de aceasta data umiditatea va fi mai ridicata, astfel incat disconfortul termic resimtit va fi unul in egala masura de accentuat. In a doua parte a intervalului temperaturile vor reveni la valori apropiate de normalul climatologic al perioadei. Precipitatiile vor fi relativ putine si se vor semnala mai ales in vestul, centrul si nordul tarii, unde vor fi mai indeosebi averse insotite de descarcari electrice, dar pe parcursul intregului interval nu se vor acumula mai mult de 30-40 de mm decat cu totul izolat.

Luni vremea va fi deosebit de calda in Banat, sudul Transilvaniei si in Oltenia, unde temperaturile vor depasi pragul canicular de 35 de grade Celsius. Cerul va fi variabil spre mai mult senin aproape peste tot, doar in vestul extrem dupa lasarea serii urmand sa existe conditii pentru producerea unor averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice, iar cu totul izolat va cadea si grindina de dimensiuni mici. Vantul va sufla moderat in vestul si in sud-estul teritoriului si slab in rest. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 30 si 35 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai ridicate valori asteptate in sud-vestul Transilvaniei), 33-38 de grade in Banat si Crisana, 31-36 de grade in Oltenia si Muntenia si 28-33 de grade in Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona litorala.

Marti in prima parte a zilei se vor mai semnala unele averse slabe de ploaie local in vestul extrem al tarii, iar dupa orele pranzului acestea isi vor face aparitia cu precadere in zonele montane, si numai izolat in arealele mai joase de relief din vest, centru si nord. Vantul va sufla moderat in jumatatea de nord a tarii si slab, cel mult slab pana la moderat in sud. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 31 si 36 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 33-38 de grade in Banat, Crisana si Oltenia, 30-35 de grade in Muntenia si Dobrogea si 32-37 de grade in Moldova.

Temperaturile maxime estimate a se inregistra pe parcursul zilei de marti, conform modelului numeric european ECMWF. Click pe imagine pentru detalii. Sursa: kachelmannwetter.com

Miercuri instabilitatea atmosferica se va accentua treptat in special in jumatatea nordica a tarii, unde pe arii relativ extinse vor cadea averse de ploaie insotite de frecvente descarcari electrice. Intensitatea fenomenelor va fi mai ridicata datorita patrunderii prin vestul tarii a unui front atmosferic rece, asociat unei depresiuni situate in sudul Peninsulei Scandinave. Vor fi si caderi de grindina de dimensiuni mici si medii, iar cu totul izolat se vor semnala si vijelii. Spre seara unele averse vor patrunde si in Moldova, Baragan si Dobrogea, insa acestea se vor semnala doar pe spatii restranse. Vantul va sufla moderat in vestul teritoriului si slab, cel mult slab pana la moderat in est. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 28 si 33 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 34-39 de grade in Oltenia, 32-37 de grade in Muntenia si Dobrogea (cu valori posibil usor mai scazute asteptate pe litoral si in estul Deltei Dunarii) si 29-34 de grade in Moldova.

Joi vremea va continua sa se raceasca in special in nordul Romaniei, unde valorile termice se vor situa usor sub mediile climatologice ale perioadei (cu pana la 2-4 grade Celsius). Racirea se va face de asemenea resimtita si in sud, insa aici va mai fi posibila inregistrarea unor temperaturi de pana la 34-35 de grade Celsius, mai ales in zona Luncii Dunarii. Instabilitatea atmosferica va fi din nou pronuntata in nordul tarii, unde pe arii extinse vor cadea averse de ploaie insotite de frecvente descarcari electrice iar izolat si de caderi de grindina, insa cantitatile de apa estimate de Vremea.ro ca se vor inregistra – precum in ziua precedenta – nu vor fi semnificative, datorita deplasarii rapide a formatiunilor noroase. Vantul va sufla moderat aproape peste tot, doar in Muntenia urmand sa se mentina mai mult slab. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 22-27 de grade in Transilvania, Maramures si Crisana, 25-30 de grade in Banat, 30-35 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai scazute valori asteptate pe litoral, iar cele mai ridicate in zona Luncii Dunarii) si 27-32 de grade in Moldova, cu valori posibil usor mai scazute asteptate a se inregistra in extremitatea nordica a regiunii.

Vineri vremea se va ameliora ca aspect si va deveni normala din punct de vedere termic pentru aceasta perioada a anului. Cerul va fi variabil spre mai mult senin, doar in sudul tarii urmand sa mai existe conditii pentru producerea unor averse slabe de ploaie, in mod cu totul izolat. Vantul va sufla slab in regiunile intracarpatice ale tarii si slab pana la moderat, cel mult moderat in sud si est. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 23 si 28 de grade in Transilvania si Maramures, 25-30 de grade in Banat si Crisana, 27-32 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in sud-vestul Olteniei) si 22-27 de grade in Moldova, cu maximele cele mai scazute asteptate a se inregistra in nordul extrem al regiunii, iar cele mai ridicate in sudul acesteia.

In week-end rularile modelelor numerice matematice sunt indecise in privinta evolutiei vremii, datorita contextului sinoptic relativ complicat de la nivelul intregului continent. Din acest motiv suntem rezervati in a analiza in detaliu vremea de la sfarsitul saptamanii; cu toate acestea, tendinta generala a modelelor este de a converge spre dezvoltarea unei depresiuni atmosferice in bazinul central al Marii Mediterane, depresiune care ar putea sa produca precipitatii ceva mai insemnate cantitativ mai ales in jumatatea vestica a tarii. Din punct de vedere termic nu vor exista excese, temperaturile maxime urmand sa fie situate in general intre 26 si 31 de grade Celsius la nivelul intregii tari, cu cele mai scazute valori asteptate (ca de obicei) in depresiunile din estul Transilvaniei si pe litoral, iar cele mai ridicate in sud-vestul extrem al Olteniei.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.