Prognoza Vremea.ro pentru intervalul 3 – 8 ianuarie

Gerul Bobotezei nu se va dezminti nici in acest an, astfel incat dupa ziua de miercuri tara noastra va fi invadata de un aer foarte rece de origine polara, venit dinspre zona Scandinaviei. Nucleul rece va patrunde mai apoi in Marea Mediterana unde se va forma o depresiune viguroasa – un episod de viscol in sudul tarii urmand sa fie foarte probabil pe parcursul zilei de vineri, cu posibilitatea prelungirii si in weekend in Dobrogea si Baragan. Temperaturile vor cobori sub pragul gerului inclusiv in cursul dupa-amiezii in a doua parte a intervalului in centrul si in nordul Romaniei, in timp ce diminetile vor aduce minime de sub -25 de grade Celsius in depresiunile din estul Transilvaniei.

Marti vremea va fi frumoasa in aproape toata tara, dar rece in Transilvania si Maramures, unde inversiunile termice create in zilele precedente se vor mentine, minimele putand cobori pana la -22 de grade in estul Transilvaniei si in depresiunea Lapusului din Maramures. In sud-vestul extrem al teritoriului isi vor face aparitia cateva ninsori slabe, in restul tarii cerul urmand sa fie mai mult senin. Doar in prima parte a zilei va mai fi prezenta ceata in vestul Transilvaniei, asociata cu depunere de chiciura si fulguieli. Si in Vantul va sufla moderat in Oltenia si in nordul Moldovei, in rest urmand sa fie mai mult slab. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -7 si -2 grade in Transilvania si Maramures, -2…3 grade in Banat si Crisana, 3-8 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori posibil usor mai ridicate asteptate in sudul Olteniei) si -2…3 grade in Moldova, cu temperaturi usor mai ridicate (pana la 5-6 grade) in zona subcarpatica.

Miercuri partea frontala a ciclonului din nordul Europei va afecta vestul, centrul si nordul teritoriului, unde va ninge pe arii extinse, dar in general slab cantitativ, singurele ninsori mai consistente (pana la 15-25 de centimetri) urmand sa se produca in vestul Carpatilor Occidentali si in nord-vestul Carpatilor Orientali. Dimineata temperaturile vor mai cobori pana la -20 de grade in depresiunile din estul Transilvaniei, insa in restul teritoriului datorita intensificarii vantului (in special in altitudine) minimele vor fi considerabil mai ridicate fata de ziua de marti. Rafalele vor fi sustinute in nord-vestul, nord-estul si sud-estul extrem al teritoriului (pana la 50-60 de km/h), in restul zonelor vantul urmand sa fie slab pana la moderat. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre -6 si -1 grad in Transilvania si Maramures (cu valori posibil usor mai ridicate in sud-vestul Transilvaniei), -2..3 grade in Banat si Crisana, 3-8 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 1-6 grade in Moldova.

Joi vremea se va raci accentuat la munte, insa in zonele mai joase in prima parte a zilei temperaturile vor ramane la valori similare cu cele de miercuri. Va ninge slab pe arii extinse in vestul, centrul si nordul tarii si local in sud. Tot in sud, spre miezul noptii vor intra primele benzi de precipitatii sub forma de ninsoare dinspre Bulgaria, asociate depresiunii mediteraneene formata in cursul diminetii in zona Greciei. Vantul va sufla in general slab pana la moderat, cu unele intensificari trecatoare la tare doar in nordul Moldovei si in sudul Olteniei. Maximele termice vor urca la pranz pana spre -6…-1 grad in Transilvania si Maramures, -3…2 grade in Banat si Crisana, 2-6 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -1…4 grade in Moldova.

Vineri vremea se va raci pronuntat in toata tara, dinspre nordul continentului urmand sa fie advectat un aer deosebit de rece de origine polara. Depresiunea mediteraneana formata in cursul zilei de joi va avansa spre nord, astfel incat in sudul tarii sunt asteptate ninsori viscolite pe arii extinse, iar stratul de zapada depus va ajunge pana la 15-20 de centimetri in Lunca Dunarii, Baragan si Dobrogea, cu troiene ce pot atinge inaltimi de 1-2 metri. Dimineata va fi geroasa in centrul tarii, cu minime de pana la -18 grade Celsius, insa gerul se va mentine local si in cursul zilei in estul Transilvaniei. Vantul se va intensifica in vestul extrem al teritoriului, dar si in est si sud-est, unde va sufla cu rafale de pana la 60-80 de km/h, iar in sud-est (si cu precadere in Dobrogea) va viscoli si spulbera puternic zapada depusa pe sol. In restul tarii vantul va fi slab pana la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -11 si -6 grade in Transilvania si Maramures, -8…-3 grade in Banat si Crisana, -3…2 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -7…-2 grade in Moldova, cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra in nordul extrem al regiunii.

Stratul de zapada estimat a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni. Pentru prima oara in acest sezon majoritatea teritoriului Romaniei va fi acoperit de zapada, iar in sudul tarii sunt asteptate ninsori viscolite pe arii extinse spre sfarsitul saptamanii. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

In weekend, ultimele materiale de prognoza disponibile sugereaza accentuarea frigului in toata tara, sfarsitul de saptamana urmand sa fie cea mai rece perioada de pana acum din aceasta iarna, cu temperaturi minime estimate de sub -25…-20 de grade Celsius in centrul tarii si ger inclusiv in cursul dupa-amiezelor. Ninsorile pot continua in sud si sud-est (tot acolo vantul puternic va accentua senzatia de frig), dar pentru moment suntem rezervati in privinta detalierii fenomenelor, deoarece gradul de impredictibilitate este destul de ridicat pentru un interval mai lung de 4-5 zile, mai ales in astfel de cazuri in care contextul sinoptic depinde de foarte multi factori atmosferici (factori ce adesea sunt „interpretati” eronat de catre modelele numerice matematice). Vom reveni pe parcursul zilei de joi cu o analiza mai detaliata a fenomenelor din cursul weekend-ului, daca situatia o va impune.3 păreri la “Prognoza Vremea.ro pentru intervalul 3 – 8 ianuarie

 1. gaby

  Minunat să vină iarna, copilăriei mele, zăpadă,viscol,ger.Asta înseamnă iarnă,hai zăpadă,iarnă aratăți puterea…❄❄❄❄❄

  Răspunde
  1. sorin

   cred că ai grave probeme cu capul de îţi doreşti să îşi arate iarna puterea, sau poate eşti genul de persoană care îşi petrece iarna doar prin staţiuni pe banii altcuiva, pentru că un om care munceşte nu cred că vrea să vină iarna în forţă

   Răspunde

Lasă un răspuns