Prognoza Vremea.ro pentru săptămâna 2 – 8 mai

Primele zile ale lunii lui Florar vor fi caracterizate printr-o instabilitate atmosferica pronuntata la nivelul intregii tari, in special in prima parte a intervalului. Pe arii extinse vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice (local insemnate cantitativ), ca urmare a unei depresiuni mediteraneene ce va activa in preajma teritoriului tarii noastre si va retrograda spre mijlocul saptamanii, alimentandu-se cu umezeala suplimentara de pe Marea Neagra. Din punct de vedere termic nu vor fi excese, temperaturile urmand sa se situeze in apropierea normalului climatologic, cu exceptia zilei de marti cand mai ales in sudul Romaniei se vor inregistra temperaturi destul de scazute, dar si spre sfarsitul saptamanii cand in vestul tarii se vor inregistra valori termice usor mai ridicate fata de medie.

Luni vremea va fi usor instabila in vestul, centrul, nordul tarii, cat si in Oltenia. Local in aceste regiuni se vor produce averse de ploaie insotite pe alocuri si de descarcari electrice, in special in cursul dupa-amiezii. Cantitatile de apa vor ajunge izolat pana la 15-20 de mm, mai ales in zonele montane si in sud-vest. In estul tarii vremea se va mentine in general frumoasa, sansele pentru averse fiind scazute, ele urmand sa se semnaleze doar cu totul izolat in cursul dupa-amiezii. Vantul va sufla in general moderat in toata tara, cu unele intensificari temporare la tare asteptate in sudul Olteniei si al Munteniei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 15 si 20 de grade in Transilvania si Maramures, 16-21 de grade in Banat si Crisana, 15-20 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 16-21 de grade in Moldova.

Marti instabilitatea vremii se va accentua in sudul tarii, pe masura ce benzile frontale de precipitatii ale depresiunii mediteraneene vor avansa inspre nord. Pe arii extinse in Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea vor cadea ploi insemnate cantitativ, ce vor fi insotite izolat si de descarcari electrice. Unele averse slabe de ploaie se pot semnala si in celelalte regiuni, dar pe spatii mult mai restranse, urmand sa fie totodata si considerabil mai slabe din punct de vedere cantitativ. In sudul Banatului, in Oltenia si in sudul Munteniei se vor acumula local cantitati de apa de pana la 15-20 de mm si izolat chiar si 25-40 de mm. Datorita gradientului baric ridicat, vantul va sufla tare in regiunile extracarpatice, cu rafale ce vor atinge 70-80 de km/h in camp deschis (cu precadere in sudul Olteniei si al Munteniei), in celelalte regiuni urmand sa sufle slab spre moderat. Temperaturile maxime vor scadea accentuat spre deosebire de ziua precedenta mai ales in sudul tarii (pe fondul cerului noros) si vor fi incadrate in general intre 13 si 18 grade in Transilvania si Maramures, 15-20 de grade in Banat si Crisana, 12-16 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 15-20 de grade in Moldova.

Miercuri instabilitatea vremii se va mentine mai ales in jumatatea estica a tarii, pe masura ce depresiunea centrata in bazinul vestic al Marii Negre va incepe sa retrogradeze. Astfel, desi cantitatile de apa vor fi usor mai scazute fata de ziua precedenta (doar izolat mai putandu-se depasi 10-15 mm), locul ploilor mai degraba stratiforme va fi luat de averse insotite de descarcari electrice, iar izolat si grindina de dimensiuni mici isi va putea face aparitia – totul pe fondul cresterii usoare a temperaturilor. Cateva averse slabe de ploaie se vor produce si in vestul Romaniei, dar pe spatii mai retranse si vor fi mai slabe cantitativ. Vantul va slabi in intensitate in comparatie cu ziua precedenta, doar in Moldova si pe litoral mai putand sa atinga la rafala viteze de pana la 50 de km/h. Maximele termice vor urca la pranz pana la valori cuprinse in general intre 15 si 20 de grade in Transilvania si Maramures, 16-21 de grade in Banat si Crisana, 14-19 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 15-20 de grade in Moldova.

Joi vremea se va ameliora usor ca aspect in special in jumatatea vestica a Romaniei, unde si temperaturile vor creste in medie cu pana la 2-3 grade Celsius. In est si sud in schimb, mai ales in cursul dupa-amiezii se vor mentine conditiile pentru dezvoltarea norilor cumulonimbus si a producerii de averse insotite de descarcari electrice, chiar daca pe arii ceva mai restranse fata de ziua de miercuri. Cantitatile de apa mai pot depasi izolat 10-15 mm mai ales in Carpatii Orientali, in rest inregistrarea unor valori de peste 10 mm fiind putin probabila. Vantul va sufla in general slab pana la moderat, din nou cu unele intensificari temporare la tare posibile in Moldova si pe litoral. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 16 si 21 de grade in Transilvania si Maramures, 19-23 de grade in Banat si Crisana, 18-22 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 17-21 de grade in Moldova.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de joi spre vineri. Instabilitatea atmosferica impreuna cu cele mai importante ploi se vor desfasura in sudul si sud-vestul tarii, insa nici celelalte regiuni nu vor scapa neudate. La munte, la altitudini de peste 2000 de metri precipitatiile vor fi temporar si sub forma de lapovita si ninsoare, cu precadere pe parcursul zilei de marti. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de joi spre vineri. Instabilitatea atmosferica impreuna cu cele mai importante ploi se vor desfasura in sudul si sud-vestul tarii, insa nici celelalte regiuni nu vor scapa neudate. La munte, la altitudini de peste 2000 de metri precipitatiile vor fi temporar si sub forma de lapovita si ninsoare, cu precadere pe parcursul zilei de marti. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Vineri in prima parte a zilei vremea va fi in general frumoasa peste tot, insa spre orele pranzului innorarile se vor accentua si vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice local in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana si izolat in rest. In masivele montane din sud-vestul tarii cantitatile de apa mai pot atinge izolat 10-15 mm, in restul zonelor aversele urmand sa fie mai degraba slabe cantitativ (pana la 5-10 mm). Vantul va sufla in general slab peste tot, unele intensificari temporare la tare fiind posibile doar in estul Romaniei, unde rafalele pot atinge 50-60 de km/h, in special in cursul pranzului. Temperaturile maxime vor urca pana la valori cuprinse in general intre 17 si 22 de grade in Transilvania si Maramures, 20-24 de grade in Banat si Crisana, 19-24 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 16-21 de grade in Moldova.

In week-end, ultimele rulari ale modelelor numerice matematice indica o continuare a instabilitatii vremii in aproape toata tara, datorita prezentei unei arii depresionare slab conturate in bazinul vestic al Marii Negre (depresiune care poate fi considerata o resurectie a celei de la inceputul saptamanii). Mai ales in cursul dupa-amiezii se vor produce pe arii extinse averse de ploaie insotite de descarcari electrice (izolat si de grindina de dimensiuni mici si medii), iar in special la munte cantitatile de apa pot ajunge izolat pana la 15-20 de mm. Vantul va continua sa aiba unele intensificari temporare la tare in cursul dupa-amiezii in regiunile extracarpatice, in restul zonelor urmand sa sufle in general slab pana la moderat. Temperaturile maxime se vor situa cu pana la 2-3 grade Celsius peste mediile climatologice ale perioadei si se vor incadra in general intre 18 si 23 de grade la nivelul intregii tari, cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei si pe litoral, iar cele mai ridicate in vestul extrem al tarii si in Lunca Dunarii.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.