Prognoza Vremea.ro pentru săptămâna 24 – 30 aprilie

Dupa cel mai semnificativ eveniment meteo al anului, ninsorile din estul tarii din ultimele zile, vremea va intoarce foaia si temperaturile vor creste accentuat in prima parte a intervalului, cand sunt asteptate valori termice de pana la 27-28 de grade Celsius in sudul tarii. Asadar, unele zone vor face trecerea de la iarna la vara intr-un interval mai scurt de o saptamana, fapt care demonstreaza inca o data o variabilitate climatologica de mare anvergura la nivelul tarii noastre. In a doua parte a saptamanii un front rece venit dinspre vestul continentului va aduce ploi pe arii extinse in aproape toate regiunile tarii, ploi ce vor avea si caracter de aversa, iar razlet vor fi insotite de descarcari electrice. Impreuna cu precipitatiile va avea loc si o scadere a valorilor de temperatura, insa aceasta scadere nu va fi nici pe departe la nivelul manifestat in decursul ultimelor zile.

Luni vrema va fi in general frumoasa in sudul si in vestul tarii, iar in rest cerul va fi variabil, cu sanse pentru producerea unor ploi slabe locale, cu precadere in cursul dupa-amiezii. La munte precipitatiile vor fi mai ales sub forma de ninsoare, insa nu se va mai depune un strat consistent de zapada. Dimineata zilei de luni va fi foarte rece in Transilvania si in Moldova, unde, cu toate ca cerul nu va fi complet senin, minimele termice vor cobori pe arii extinse sub valoarea de 0 grade Celsius, iar in depresiunile din estul Transilvaniei chiar si usor sub -5 grade Celsius. Vantul va sufla moderat in majoritatea regiunilor tarii, cu unele intensificari temporare la tare in sudul Olteniei, nordul Moldovei si pe litoral. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 6 si 11 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in estul Transilvaniei), 9-14 grade in Banat si Crisana, 12-17 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 8-13 grade in Moldova.

Marti vremea va deveni frumoasa in aproape toata tara, cu un cer variabil spre mai mult senin, doar cu totul izolat in zona Muntilor Apuseni urmand sa mai existe conditii pentru producerea de e precipitatii mixte slabe. Vantul, in schimb, va continua sa sufle moderat, chiar moderat pana la tare in nordul tarii, in timp ce in sud acesta va fi slab, cel mult slab pana la moderat. Temperaturile maxime vor fi in crestere fata de ziua precedenta si se vor incadra in general intre 15 si 20 de grade Celsius la nivelul aproape intregii tari, cu cele mai scazute valori asteptate in estul Transilvaniei si pe litoral, iar cele mai ridicate in zona Luncii Dunarii. Cu toate acestea, dimineata va ramane foarte rece mai ales in depresiunile din estul Transilvaniei, unde din nou temperaturile minime pot cobori usor sub pragul de -5 grade Celsius.

Miercuri procesul de incalzire a vremii va continua, pe fondul unui cer mai mult senin. Vantul va sufla slab pana la moderat in majoritatea regiunilor tarii, cu exceptia vestului si al estului extrem, unde acesta va fi moderat, chiar moderat pana la tare. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 18 si 23 de grade la nivelul aproape intregii tari, cu valori usor mai scazute asteptate in estul Transilvaniei, dar si usor mai ridicate in zona Luncii Dunarii si in Banat.

Joi stabilitatea atmosferica generata in zilele precedente de instaurarea unui anticiclon in zona est-europeana va fi perturbata de sosirea unui front rece, asociat unei depresiuni slab dezvoltate centrata in zona central-europeana. Astfel, desi in estul tarii vremea se va mentine frumoasa pe parcursul intregii zile, in vestul Romaniei spre seara sunt asteptate ploi in aversa pe arii relativ extinse, ploi ce vor fi insotite razlet si de descarcari electrice. Cu toate acestea, cantitatile de apa asteptate a se acumula nu vor fi semnificative. Vantul va sufla tare in estul tarii, moderat in vest si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 20-25 de grade in aproape toata tara, cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra doar in estul Transilvaniei, Delta Dunarii si pe litoral.

Vineri vremea se va raci in regiunile intracarpatice, insa va ramane deosebit de calda pentru acesta perioada a anului in sud si est. In prima parte a zilei se vor semnala mai ales ploi in aversa pe arii relativ extinse in regiunile intracarpatice si in nordul Moldovei, iar pana spre miezul noptii toate regiunile (cu exceptia sud-estului extrem) vor urma sa fie udate de averse. Local se vor produce si descarcari electrice, iar cu totul izolat vor avea loc si caderi de grindina de mici dimensiuni. La munte, cu precadere in masivele vestice, cantitatile de apa izolat vor fi mai insemnate (pana la 15-20 de mm). Vantul va continua sa sufle tare in estul tarii, in timp ce in restul regiunilor acesta va fi slab, cel mult slab pana la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 18 si 23 de grade in Transilvania si Maramures, 13-18 grade in Banat si Crisana (cu valori usor mai ridicate asteptate in vestul Banatului), 20-25 de grade in Oltenia 22-27 de grade in Muntenia (o valoare de 28 de grade nefiind exclusa a se inregistra in sudul extrem al regiunii) si 20-25 de grade in Moldova si in Dobrogea, cu temperaturi posibil usor mai scazute asteptate in Delta Dunarii si pe litoral, in urma influentei brizei mai reci a Marii Negre.

Pozitia frontului atmosferic rece in cursul dupa-amiezii de vineri. Click pe imagine pentru detalii. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

In week-end vremea se va mentine instabila cu precadere in sudul si in estul tarii, unde va ploua pe arii extinse, local consistent. Vantul va sufla slab pana la moderat aproape peste tot, cel mult moderat in zona Luncii Dunarii si pe litoral. Totusi, duminica vantul poate sa sufle tare in sud-estul extrem al tarii, conform ultimelor rulari ale modelelor numerice matematice – care preconizeaza dezvoltarea unei depresiuni atmosferice de intensitate moderata in zona Anatoliei, iar in aceste conditii si gradientul baric in regiunea sud-estica a tarii noastre va fi mai „strans”.
Temperaturile maxime vor scadea accentuat fata de zilele precedente mai ales in sud si in est, urmand ca la nivelul intregii tari sa fie incadrate in general intre 12 si 17 grade Celsius, cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei, dar si usor mai ridicate in vestul teritoriului, in special pe parcursul zilei de duminica.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.