Estimarea vremea.ro pentru sezonul de iarna 2015-2016

Pentru inceput, este mandatoriu sa mentionam faptul ca aceasta analiza este orientativa, ca de altfel in cazul tuturor estimarilor meteo pe termen foarte lung/sezonier. Cu toate acestea, in ultimele saptamani au aparut anumite indicii referitoare la o posibila desfasurare a evenimentelor meteo in sezonul hibernal 2015-2016.

Ce influențează iarna din România

Prea lung articolul? Sari direct la prognoza pentru lunile urmatoare

Factorii care ar putea influenta cursul vremii in sezonul rece care urmeaza sunt pentru moment mai degraba intuitivi, insa la o analiza atenta a acestora la final se vor putea trage cateva concluzii.

De interes principal este (si va fi) nucleul rece al apelor din nordul Oceanului Atlantic. Teoreticienii climatici pun respectiva zona de ape foarte reci pe seama topirii accentuate a calotei glaciare din Groenlanda, care pe langa faptul ca „revarsa” apa glacida in ocean, ii scade deopotriva si salinitatea, curentul Golfului (Gulf Stream) putand fi incetinit. Din punct de vedere strict meteorologic, apele mai reci din nordul Oceanului Atlanic nu vor mai permite o ciclogeneza atat de puternica, la fel cum s-a intamplat in anii trecuti. Depresiunile atlantice se incarca cu atat mai multa energie cu cat apa este mai calda – iar ape mai reci inseamna mai putina evaporatie si mai putina energie in atmosfera.

Nucleul de ape foarte reci din nordul Oceanului Atlantic. Sursa: NOAA.

Nucleul de ape foarte reci din nordul Oceanului Atlantic. Sursa: NOAA.

In acest fel, circulatiile vestice dinspre Ocean vor deveni mai rare si mai putin agresive, lasand loc unei circulatii de blocaj (fie de tip scandinav sau est-european), care, in lipsa unui forțaj frontal vestic vor lasa sa se „pravaleasca” un aer foarte rece dinspre cercul polar inspre latitudinile temperate. De-a lungul timpului astfel de circulatii de blocaj au garantat o iarna bogata in zapada pe teritoriul tarii noastre, in cele din urma aerul foarte rece ajungand in Marea Mediterana, unde in contact cu apele calde formeaza cicloni puternici, in deplasarea lor spre nord-est aducand episoade cu viscol, in special in sudul si estul tarii.

Stratul de zapada din Rusia asiatica/Siberia este in momentul de fata la o extindere foarte mare in comparatie cu anii precedenti, ceea ce ar putea conduce la o iarna timpurie si in Europa, cu precadere in estul acesteia (incluzand asadar si Romania). Desi nu este un factor atat de relevant (cateva puseuri tropicale putand sa-l topeasca in mare parte, fiind la inceput de sezon), daca in urmatoarele 2-3 saptamani nu se va schimba ceva dramatic in sensul scaderii acoperirii cu strat de zapada, in mod cert acesta va continua sa se extinda tot mai mult, contribuind la o racire timpurie a vremii in estul continentului nostru. Daca in ultimele ierni (chiar si in cele mai severe, precum 2011-2012), contributia la ger, frig si ninsori a fost adusa de patrunderile reci ultrapolare via Scandinavia, in acest sezon sunt sanse respectabile ca anticiclonul est-european sa domine. Strict pentru Romania acest lucru se va traduce printr-o vreme rece, chiar geroasa, iar precipitatiile vor fi predominant sub forma de ninsoare.

Extinderea stratului de zapada in Rusia la data de 25 octombrie 2015. Sursa: NOAA.

Extinderea stratului de zapada in Rusia la data de 25 octombrie 2015. Sursa: NOAA.

Oscilatia nord-atlantica (NAO – North Atlantic Oscilation) este un factor important pentru desfasurarea iernii in Romania. Cu toate ca in prima parte a sezonului NAO va fi pozitiv, ceea ce inseamna mai multe depresiuni atlantice care vor patrunde inspre continent (si implicit o vreme „calduta” in Romania), incepand cu luna ianuarie oscilatia va tinde sa se negativizeze, in consecinta lasand loc circulatiilor de blocaj si aerului rece polar.

Divizarea vortexului polar de-a lungul timpului a produs unele din cele mai severe fenomene de iarna pe teritoriul tarii noastre; din pacate totusi o astfel de situatie este imposibil de prevazut acum. Vortexul polar este o centura de aer rece care „orbiteaza” in jurul Polului Nord pe tot parcursul anului, insa iarna o rupere a acestuia poate sa arunce un aer extrem de rece si catre latitudinile temperate, in vreme ce nordul extrem (la nord de paralela de 60 de grade) se incalzeste puternic, lasat fiind fara motorul ce antreneaza iarna in respectivele zone. In conditiile prezentate mai sus, de posibila circulatie meridionala/de blocaj, o rupere a vortexului polar este plauzibila a se produce in mai multe randuri in iarna ce urmeaza, aducand cu sine nu numai ger, ci si precipitatii sub forma de ninsoare, daca patrunderea rece se va face pe o traiectorie optima, inspre bazinul central al Marii Mediterane.

Incalzirea stratosferica brusca este un fenomen care incepe sa fie tot mai des studiat pe timpul iernii, deoarece este asociat cu o racire puternica in troposfera joasa si medie. Acest fenomen reprezinta o variabila de neluat in considerare pentru moment, insa pe timpul iernii vor fi de urmarit potentialele incalziri stratosferice, cu precadere in Siberia, acestea fiind relativ usor de prognozat chiar si cu 10-15 zile in avans, fiind vorba de atmosfera libera.

Fenomenul El Nino poate avea o influenta indirecta asupra evolutiei vremii pe timpul sezonului hibernal in Europa si implicit si in Romania. In ultimele luni ale acestui an El Nino s-a aflat aproape la egalitate din punct de vedere al intensitatii cu omonimul din anul 1998. „El Nino” reprezinta o incalzire puternica a apelor Oceanului Pacific de est, ape calde care migreaza treptat in largul oceanului, pana spre Arhipelagul Indonezian si care perturba masiv vremea in respectivele zone, in special prin ploi torentiale in unele regiuni, insa si seceta puternica in altele. Fenomenul este atat de extins incat poate avea si consecinte la scara globala, insa anii analogi cu acesta nu sunt foarte relevanti, cel putin pentru zona noastra: iarna 1997-1998 a fost mai degraba o non-iarna in Romania, cu temperaturi foarte ridicate – in acel an s-a inregistrat cel mai puternic El Nino din istoria masuratorilor. Iarna 2009-2010 a fost normala termic in aproape toata tara, cu usoare abateri pozitive in centru si vest si usor negative in sud si est, insa numarul de episoade cu ninsori si viscol a fost aproape unul record. Deocamdata toate semnalele indica mai degraba o iarna apropiata de 2009-2010 decat de 1997-1998.

Fenomenul El Nino in acest an, la o intensitate apropiata de record. Sursa: theweathernetwork.com.

Fenomenul El Nino in acest an, la o intensitate apropiata de record. Sursa: theweathernetwork.com.

In baza celor de mai sus am reusit sa compilam o analiza la obiect referitoare la sezonul rece care sta sa bata la usa:

Prognoza vremea.ro pentru sezonul de iarna 2015-2016

Prognoza pentru luna noiembrie 2015

Luna noiembrie va fi stabila in prima jumatate a ei, cu o vreme frumoasa si lipsita de precipitatii, insa dupa data de 15-20 noiembrie este de asteptat o racire consistenta care va aduce ninsori la munte, local si in zonele joase, dar si precipitatii sub forma de ploaie.

In depresiuni isi va face aparitia pentru prima oara gerul in acest sezon, temperaturile putand cobori pana la -15 grade Celsius.

Decembrie 2015. Vremea de Sărbători.

Luna decembrie va debuta cu o vreme usor mai rece fata de normalul climatologic, in sudul si estul tarii fiind asteptate 1-2 episoade cu viscol intens. Va ninge si in celelalte zone, insa in sud-vest precipitatiile se vor mai semnala si sub forma de lapovita si ploaie.

Dinamica atmosferei va fi foarte ridicata, anticiclonul est-european urmand sa aduca si primul ger serios in depresiuni, cu temperaturi izolat de sub -25 de grade. In ultima decada a lunii, inclusiv de Craciun și Revelion, este posibila o incalzire a vremii, iar ninsorile se vor limita la zona montana inalta, in restul teritoriului fiind asteptate lapovite si ploi.

Celelalte fenomene de iarna nu vor lipsi din peisaj in acest decembrie: chiciura, bruma, chiar si ploaie inghetata izolat.

Prognoza vremea.ro pentru ianuarie 2016

Luna ianuarie va aduce inca 2-3 depresiuni de sorginte mediteraneana in Romania, dintre care cel putin una dintre acestea va avea incluse precipitatii predominant sub forma de ploaie. Sunt de asteptat 1-2 viscole puternice in sudul si estul tarii, in timp ce in centru si vest va ninge linistit. Stratul de zapada depus poate depasi local 10-20 de centimetri si izolat 30 de centimetri, la munte la altitudini de peste 1500 de metri urmand sa se apropie chiar si de 1 metru grosime.

Spre deosebire de alte sezoane hibernale din anii trecuti, iarna aceasta se pare ca va fi propice practicarii sporturilor de sezon inca de la inceput. Cu toate acestea, inceputul lunii va fi mai cald fata de normalul climatologic, cel mai frig urmand sa fie in ultima decada, cand temperaturile pot cobori sub -30 de grade in depresiunile din estul Transilvaniei si -10…-20 de grade in restul regiunilor.

Cum va fi vremea in februarie 2016

Luna februarie va fi cea mai severa luna de iarna din acest anotimp. Cu toate ca in ultima decada a lunii este asteptata o incalzire masiva, in primele 2-3 saptamani Romania va fi traversata de numeroase depresiuni mediteraneene, unele dintre ele retrograde, care vor aduce episoade de ninsori si viscol in special in sudul tarii. Va ninge si in celelalte regiuni, iar in vest si sud-vest se vor semnala si precipitatii sub forma de ploaie.

Stratul de zapada insa nu va ajunge la grosimi foarte mari (pana la 30-40 de centimetri), racirile din prima parte a lunii urmand sa alterneze cu incalziri scurte, dar intense. Dupa trecerea ciclonilor cerul se va insenina, iar temperaturile pe timpul noptii pot cobori spre -30 de grade Celsius in depresiuni, nefiind excluse si cateva valori mai extreme, de -33…-35 de grade. La munte stratul de zapada va deveni deosebit de consistent, putand sa atinga inaltimi de peste 2 metri la mai mult de 2000 de metri altitudine.

Prognoza meteo pentru luna martie 2016

In martie Romania va mai avea parte de un episod de ninsori in prima jumatate a lunii, zonele cele mai afectate fiind cele centrale, insa spre sfarsitul acesteia se va instala definitiv primavara. Din punct de vedere pluviometric luna va fi excesiv de umeda, impreuna cu topirea zapezii din zonele montane existand riscul pentru inundatii localizate.

Prognoza abaterii temperaturii medii pentru perioada decembrie 2015 - februarie 2016. Sursa: NOAA, model CFS V2.

Prognoza abaterii temperaturii medii pentru perioada decembrie 2015 – februarie 2016. Sursa: NOAA, model CFS V2.

Din punct de vedere al modelarii numerice, scenariul care favorizeaza o iarna mai calda decat normalul climatologic (cu circulatii preponderant zonale) este sustinut momentan doar de modelul numeric american CFS V2, restul fiind impartite intre o iarna rece si uscata si una normala, din toate punctele de vedere, cu foarte mici variatii.

In concluzie, semnalele climatice existente indica o iarna dinamica, cu multe episoade de ninsori dar la fel de multe incalziri care pot topi rapid stratul de zapada. Gerul nu va fi o prezenta constanta, insa in scurtele incursiuni va avea capacitatea sa scada temperaturile sub -30 de grade in zonele depresionare.

In mod cert insa nu va fi o iarna plictisitoare din punct de vedere meteo, precum cea de anul trecut.

Vezi si prognoza pentru iarna 2016-2017
Vremea în iarna 2021 – 2022



4 comentarii la „Estimarea vremea.ro pentru sezonul de iarna 2015-2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.