Vremea în România în săptămâna meteo 2 – 9 august

In următorul interval de timp țara noastră se va afla în continuare într-o masă de aer tropical, precipitațiile așteptate să cadă urmând să fie foarte puține și se vor semnala doar în prima parte a săptămânii. Temperaturile nu se vor afla la valori extreme, însă persistenta unor maxime termice de 35-37 de grade mai multe zile la rând reprezintă un factor de stres și disconfort important pentru organismul uman.

Luni vremea va fi in general frumoasa in toata tara, cu un cer mai mult senin pe tot parcursul zilei. Cateva innorari vor aparea dupa orele dupa-amiezii in vestul extrem al tarii, unde se vor semnala local averse de ploaie insotite de frecvente descarcari electrice si izolat de grindina. Precipitatiile nu vor afecta si restul teritoriului Romaniei datorita maximului de presiune est-european va actiona ca un blocaj in calea maselor de aer instabil venite dinspre Marea Mediterana. Temperaturile vor fi usor mai ridicate fata de normalul climatologic al perioadei si vor fi incadrate in general intre 30 si 33 de grade in Transilvania si in Moldova si intre 32-36 de grade in vestul si in sudul tarii, cu cele mai scazute valori pe litoral (in jur de 30 de grade Celsius).

Simulare radar a precipitatiilor ce vor afecta tangential vestul tarii in seara zilei de luni. Sursa: model HREWS-CTL, Universitatea de Vest Timisoara.

Simulare radar a precipitatiilor ce vor afecta tangential vestul tarii in seara zilei de luni. Sursa: model HREWS-CTL, Universitatea de Vest Timisoara.

Marti vremea se va incalzi usor in toata tara, pe fondul unui cer mai mult senin pe tot parcursul zilei. Doar in vestul extrem al tarii local mai sunt posibile cateva innorari temporare dupa-amiaza si averse slabe de ploaie. Maximele termice vor fi cuprinse in general intre 31-34 de grade in Transilvania, Moldova si Dobrogea si intre 33-37 de grade in Banat, Crisana, Oltenia si Muntenia.

Miercuri vremea va deveni caniculara in mai mult de jumatate din teritoriul tarii noastre, iar circulatia aerului in troposfera joasa se va face dinspre est, aducand astfel un aer umed de pe Marea Neagra ce va spori suplimentar senzatia de disconfort termic. Cerul va fi variabil spre mai mult senin peste tot, cu exceptia sud-estului extrem unde in cursul dupa-amiezii si serii sunt posibile cateva averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Valorile termice maxime se vor incadra intre 32-35 de grade in Transilvania si Moldova si intre 34-38 de grade in vestul si sudul tarii. Din nou mai racoare va fi pe litoral (unde exista unele sanse pentru averse dupa-amiaza) cat si in depresiunile din estul Transilvaniei.

Joi vremea va ramane caniculara in aproape toata tara, iar acolo unde temperaturile nu vor depasi 35 de grade Celsius disconfortul termic va fi oricum accentuat datorita umezelii ridicate din aer. Cerul va fi mai mult senin in aproape toata tara, exceptie va face insa sud-vestul unde in cursul dupa-amiezii sunt posibile cateva averse de ploaie insotite de descarcari electrice, insa acestea se vor mentine mai mult deasupra zonelor montane iar cantitatile de apa nu vor fi semnificative. Temperaturile vor fi din nou foarte ridicate si vor fi situate in intervalul 32-35 de grade in Transilvania si Moldova si intre 34-38 de grade in vestul si in sudul tarii, cu mentiunea ca in sudul Banatului exista sanse si pentru atingerea unei valori de 39 de grade Celsius! Pe litoral briza marii va face aerul ceva mai suportabil (in jur de 32 de grade), iar in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei va fi de asemenea mai racoare, in jur de 31 de grade Celsius.

Vineri vremea va fi frumoasa in toata tara, cu un cer mai mult senin, de aceasta data nici macar zonele montane nu vor mai avea parte de ploi. Regimul pluviometric deficitar asadar se pare ca va continua si in prima decada a lunii august, dupa ce luna iulie a fost una dintre cele mai secetoase inregistrate la nivelul Romaniei de cand se efectueaza masuratori meteorologice, agricultura avand serios de suferit in special in zona Moldovei. Regimul termic crescut de asemenea va accentua evaporatia apei ramase in sol, in conditiile unor temperaturi de 33-38 de grade in aproape toata tara, ceva mai racoare urmand sa fie iarasi in depresiunile din estul Transilvaniei si pe litoral (30-32 de grade Celsius).

In week-end, desi solutiile modelele numerice de previziune sunt impartite in privinta temperaturilor ce vor urma sa se inregistreze, totusi acestea cad de acord asupra cvasi-absentei precipitatiilor: sunt sanse apropiate de 100% ca acestea sa nu cada pe niciunde, cu exceptia unor averse cu totul izolate deasupra muntilor. Cerul va fi mai mult senin asadar, modelul global american GFS estimand temperaturi maxime la nivel national cuprinse in general intre 33-38 de grade, din nou ceva mai racoare urmand sa fie in estul Transilvaniei si pe litoral (in jur de 31-32 de grade Celsius).

Cu toate ca litoralul va fi mai ferit de canicula, nu este recomandata expunerea excesiva la Soare in cursul dupa-amiezii deoarece indicele UV (radiatia ultravioleta) se va apropia de 10 unitati, existand astfel un risc ridicat pentru arsuri de piele.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.