Vremea în săptămâna 20 – 26 martie

Ultimele zile ale lunii martie vor continua in aceeasi nota precum in precedentele doua decade, respectiv cu o vreme calda, chiar deosebit de calda pentru aceasta perioada a anului, abaterile termice pozitive urmand sa ajunga pana la valori de 12-14 grade Celsius spre finalul saptamanii, in conditiile in care temperaturile maxime se vor apropia chiar si de valoarea de 25 de grade Celsius. Daca in ultimele zile am avut parte de o vreme ceva mai racoaroasa, cu precipitatii pe arii relativ extinse in toata tara, vant puternic si ninsori la munte, incepand de marti dominanta anticiclonului azoric se va face simtita puternic in zona tarii noastre, anticiclon ce va fi dublat si de o advectie de aer cald dinspre nordul Africii. Precipitatiile vor fi putine si se vor semnala mai ales luni, cand si cantitatile de apa mai pot ajunge pana la 5-10 mm, dar si miercuri sau joi, cand, desi acestea isi vor face aparitia mai mult izolat, vor exista conditii inclusiv pentru aparitia descarcarilor electrice.

Luni vremea se va mentine in general inchisa mai ales in regiunile vestice, nordice si centrale ale Romaniei, unde local va mai ploua, in general slab cantitativ. Unele ploi se pot semnala si in restul zonelor tarii, insa doar cu totul izolat. La munte la altitudini mai mari de 1500 de metri va continua sa ninga si se va depune un nou strat de zapada de pana la 10 centimetri, cu precadere in Carpatii Meridionali. Vantul va sufla cu putere in Oltenia, sudul Munteniei si pe litoral, in restul regiunilor acesta urmand sa fie mai mult slab. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 8 si 13 grade in Transilvania si Maramures (cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra in estul Transilvaniei), 11-16 grade in Crisana, 13-18 grade in Banat, 15-20 de grade in Oltenia si Muntenia si 10-15 grade in Moldova si Dobrogea, valori usor mai scazute (de pana la 6-7 grade Celsius) urmand sa se inregistreze in nordul extrem al Moldovei. Dimineata va fi destul de racoroasa in depresiunile din estul Transilvaniei, unde minimele termice vor cobori pana spre -7…-5 grade Celsius, iar implicit se va forma bruma si inghet la sol.

Marti vremea se va ameliora ca aspect peste tot si va intra intr-un proces de incalzire in special in regiunile intracarpatice. Doar in cursul diminetii vor mai fi posibile unele precipitatii mixte, cu totul izolate, in zona Carpatilor Orientali. Si vantul va slabi in intensitate la randu-i, numai in estul Romaniei urmand sa se pastreze moderat, cu intensificari la rafala de pana la 30-40 de km/h. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 12 si 17 grade in Transilvania si Maramures (din nou cu valori usor mai scazute posibile in estul Transilvaniei), 14-19 grade in Banat si Crisana, 16-21 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 12-17 grade in Moldova.

Miercuri vremea va fi in general frumoasa si deosebit de calda in toata tara. Dupa orele pranzului totusi, in nord-vestul tarii isi vor putea face aparitia unele ploi izolate, ploi ce datorita temperaturilor foarte ridicate si a evaporatiei intense din aceasta perioada se vor semnala intr-un mediu instabil, astfel incat acestea vor avea mai ales caracter de aversa si vor fi insotite izolat si de descarcari electrice. Vantul va sufla moderat in estul tarii, iar in restul regiunilor acesta va fi mai mult slab. Temperaturile maxime se vor situa intre 16 si 21 de grade la nivelul aproape intregii tari, izotermia fiind o caracteristica specifica regimurilor anticiclonale puternice. Doar litoralul va face exceptie de la aceasta „regula”, acolo briza rece a marii urmand sa mentina maximele la valori cu pana la 3-5 grade mai scazute.

Joi vremea va fi frumoasa in aproape toata tara, cu un cer variabil spre mai mult senin. Din nou vor exista conditii pentru producerea unor averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice dupa orele pranzului local in regiunile nord-vestice ale teritoriului, insa nu se vor acumula cantitati importante de apa. Vantul va sufla in general slab pana la moderat, cu unele intensificari trecatoare la tare in estul Romaniei (cu rafale de pana la 40-50 de km/h). Maximele termice vor urca la pranz pana spre 17-22 de grade in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si Moldova si 12-17 grade in Dobrogea, cu cele mai scazute valori asteptate pe litoral si in Delta Dunarii.

Vineri vremea va fi frumoasa si deosebit de calda in aproape toata tara, doar dupa orele pranzului in nordul extrem al teritoriului urmand sa existe conditii pentru dezvoltarea catorva nori convectivi si implicit producerea unor averse izolate de ploaie, insotite razlet si de fenomene electrice. Vantul va sufla slab in aproape toata tara, cel mult slab pana la moderat in sudul Moldovei si in Dobrogea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 15 si 20 de grade in Transilvania si Maramures, 19-24 de grade in Banat si Crisana, 17-22 de grade in Oltenia si Muntenia, 12-17 grade in Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in partea continentala a regiunii), in timp ce in Moldova va fi de asemenea foarte cald, cu valori termice maxime de pana la 17-22 de grade Celsius.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de vineri. Vremea va fi deosebit de calda in comparatie cu normalul climatologic specific ultimei decade a lunii martie, abaterile termice pozitive urmand sa fie de pana la 12-14 grade Celsius in regiunile nordice ale teritoriului si la munte. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

In week-end este asteptata o usoara racire a vremii, dar in continuare temperaturile vor ramane la valori mai ridicate fata de media climatologica a perioadei. O foarte slaba unda depresionara venita dinspre nordul continentului va aduce nu doar o scadere a temperaturilor, dar local si unele precipitatii slabe sub forma de ploaie in centrul si in estul teritoriului, in special pe parcursul zilei de sambata. Cresterea gradientului baric va face posibila intensificarea vantului in vestul si in estul tarii sambata, dar duminica acesta va sufla mai degraba slab in toate regiunile. Sambata maximele termice vor urca pana spre 15-20 de grade in Transilvania si Maramures, 17-22 de grade in Banat si Crisana, 16-21 de grade in Oltenia si Muntenia si 11-16 grade in Dobrogea si Moldova, in timp ce duminica se vor inregistra temperaturi maxime de pana la 12-17 grade in Transilvania si Maramures, 15-20 de grade in Banat si Crisana si 11-16 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova.

O părere la “Vremea în săptămâna 20 – 26 martie

  1. NNS

    vă salut .. de ceva ani încoace, tot vin spre RO tot felul de advecții & „dejecții” de aer cald dinspre N Africii .. !? .. care este cauza & cum ne putem depărta de acest culoar care, vara, ne aduce aer fierbinte pentru o caniculă „minunată” .. ?!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *