Vremea în România în săptămâna 15 – 21 februarie

Urmatorul interval va fi caracterizat din punct de vedere meteorologic ca fiind unul deosebit de cald in raport cu mediile climatologice ale perioadei. In special pe parcursul zilei de marti in multe zone ale tarii se vor stabili noi recorduri de caldura pentru luna februarie, inclusiv recordul national absolut (26,0 grade Celsius la Medgidia pe data de 27 februarie 1995) avand unele sanse sa fie doborat.
Se vor semnala si precipitatii predominant sub forma de ploaie in prima parte a saptamanii in vestul, centrul si nordul tarii, iar mai apoi si in regiunile extracarpatice, insa vor fi in general slabe cantitativ. Datorita temperaturilor foarte ridicate si a proximitatii unor fronturi atmoferice, local se vor produce si averse de ploaie insotite de descarcari electrice, cu precadere in zonele intracarpatice.

Luni vremea va fi deosebit de calda pentru a doua decada a lunii februarie in toate regiunile, inclusiv in zonele montane inalte. Spatiul geografic al tarii noastre se va afla sub influenta unui aer tropical advectat dinspre nordul Africii pe partea anterioara a unei depresiuni centrate in zona Corsica/Sardinia. Astfel, abaterile termice pozitive fata de media climatologica a perioadei vor fi de pana la 17-19 grade Celsius, mai ales in sudul Romaniei. Se vor semnala si unele precipitatii post-frontale sub forma de ploaie in vestul, centrul si nordul tarii iar local acestea vor avea caracter de aversa si vor fi insotite de descarcari electrice, izolat chiar si de grindina. Cu toate ca orajele sunt mai degraba specifice sezonului cald, astfel de manifestari ale vremii se pot produce in orice luna a anului in zona temperata daca sunt indepliniti factorii de instabilitate necesari convectiei – ceea ce se va intampla de altfel pe parcursul zilei de luni.
Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 12 si 17 grade in Transilvania si Maramures, 16-21 de grade in Banat si Crisana, 18-23 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 17-21 de grade in Moldova, cu valori posibil usor mai scazute in nordul regiunii.

Marti se va atinge apogeul valului de caldura, acesta fiind unul exceptional ca amploare pentru luna februarie in zona tarii noastre. In prima parte a zilei mai sunt posibile unele averse de ploaie insotite de descarcari electrice in vestul Romaniei, insa cantitatile de apa nu vor fi importante. Temperaturile vor atinge valori pozitive record pe arii extinse in sudul si sud-vestul tarii, local si in Transilvania. Recordul national absolut lunar (care dateaza de 21 de ani) ar putea fi doborat in aceasta zi, mai ales avand in vedere faptul ca pe fondul intensificarii circulatiei aerului dinspre sud este asteptat sa se produca fenomenul de foehn in aval de muntii Balcani, iar prin acest proces temperaturile vor creste suplimentar. Si la munte va fi deosebit de cald, la altitudinea de 1500 de metri fiind asteptate temperaturi situate in jurul valorii de 15 grade Celsius.
Maximele termice vor fi cuprinse in general intre 15 si 20 de grade in Transilvania si Maramures, 16-22 grade in Banat si Crisana, 18-23 de grade in Oltenia, 20-25 de grade in Muntenia si Dobrogea si 17-22 de grade in Moldova, cu precizarea ca in zona Obcinelor Bucovinei temperaturile vor fi usor mai scazute, datorita scurgerii pericarpatice in nivelele joase ale troposferei a unui aer mai rece venit dinspre Ucraina.

Temperaturile maxime asteptate a se inregistra pe parcursul zilei de marti in zona Romaniei. Cel mai cald va fi in sudul tarii, unde maximele termice pot ajunge pana la 25 de grade Celsius, iar cu totul izolat chiar si 26 de grade! Sursa: meteoblue.com.

Temperaturile maxime asteptate a se inregistra pe parcursul zilei de marti in zona Romaniei. Cel mai cald va fi in sudul tarii, unde maximele termice pot ajunge pana la 25 de grade Celsius, iar cu totul izolat chiar si 26 de grade! Sursa: meteoblue.com.

Miercuri vremea se va mentine deosebit de calda pentru aceasta perioada a anului, desi va intra intr-un proces de racire in toata tara, iar in Moldova racirea va fi chiar accentuata. Se vor semnala local si precipitatii sub forma de ploaie in vestul, centrul si nordul tarii, insa slabe cantitativ. Ploile vor fi din nou preponderent sub forma de aversa si vor fi insotite de descarcari electrice, izolat chiar si de grindina sau mazariche. Vantul se va intensifica treptat mai ales in vestul Romaniei, unde poate atinge viteze la rafala de pana la 60-70 de km/h. Temperaturile maxime vor urca la pranz pana spre 14-19 grade in Transilvania si Maramures (cu valori posibil usor mai scazute in estul Transilvaniei), 12-17 grade in Banat si Crisana, 17-22 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori posibil usor mai scazute in nordul Munteniei) si 10-15 grade in Moldova, cu temperaturi usor mai scazute in nordul extrem al regiunii (de pana la 7-8 grade in nordul judetelor Suceava si Botosani), dar si usor mai ridicate in sudul judetelor Galati si Vrancea (16-17 grade Celsius).

Joi vremea va continua sa se raceasca in toata tara, insa va ramane in continuare mai calda fata de normalul climatologic specific perioadei. Dinspre sud-vestul tarii vor intra unele benzi de precipitatii asociate unui sistem depresionar cu centrul la sud de Italia si vor afecta pe rand toate regiunile intracarpatice. Precipitatiile nu vor fi importante cantitativ, doar la munte putand sa se acumuleze cantitati de pana la 10-15 mm. Unele ploi locale sunt asteptate sa apara si in nordul Moldovei si in Oltenia, spre seara. La munte la altitudini de peste 1800 de metri va ninge viscolit si se va depune un nou strat de zapada de pana la 10-15 centimetri. Vantul va slabi in intensitate in vestul tarii insa va spori in sud, unde poate atinge la rafala viteze de pana la 70-75 de km/h. Maximele termice ale zilei se vor situa in general intre 5 si 10 grade in Transilvania si Maramures, 9-14 grade in Banat si Crisana, 8-13 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 4-9 grade in Moldova.

Vineri vremea va fi inchisa si umeda in toata tara si va continua sa se raceasca, in special in regiunile extracarpatice. Depresiunea mediteraneana ce ne va fi afectat in ziua precedenta va avansa inspre nord, in consecinta urmand sa cada precipitatii sub forma de ploaie pe arii extinse in toata tara, iar izolat cantitatile de apa pot fi moderate, de pana la 15-20 de mm (in special in nordul Olteniei si al Munteniei, cat si in sudul Banatului). La munte la altitudini de peste 1500 de metri va ninge si se va depune un strat nou de zapada in medie de 15 centimetri. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 5 si 10 grade in Transilvania si Maramures, 7-12 grade in Banat si Crisana, 5-10 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 3-8 grade in Moldova.

In week-end, cu toate ca precipitatiile vor fi in diminuare, vremea va ramane in general inchisa si umeda, unele ploi locale mai fiind asteptate cu precadere in regiunile intracarpatice. La munte la altitudini de peste 1200 de metri va ninge (in general slab) iar vantul poate avea unele intensificari la tare mai ales pe creste. Cu totul trecator in cursul diminetii de sambata ploile se pot transforma in lapovita si ninsoare in estul Transilvaniei si in nordul Moldovei. Din punct de vedere termic vremea se va mentine usor mai calda fata de normalul climatologic al perioadei, in pofida nebulozitatii pronuntate si a precipitatiilor ce sunt asteptate sa cada in mod local.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.