Arhive etichetă: topnews

Vremea în săptămâna 18 – 24 septembrie

Urmatorul interval va fi caracterizat prin perioade prelungite cu instabilitate atmosferica in aproape toata tara, dar mai cu seama in vestul, centrul si nordul teritoriului. De luni pana vineri va ploua in averse, ce vor fi insotite inclusiv de descarcari electrice pe arii extinse in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana si local in Oltenia, Muntenia si Moldova. In Dobrogea numai cu totul izolat se vor semnala ploi, in cursul noptii de miercuri spre joi. Indeosebi in regiunile intracarpatice local se vor acumula cantitati mai mari de apa, de pana la 40-60 de mm. Cauza acestor fenomene o va constitui formarea unei depresiuni atmosferice de origine mediteraneana, ce in a doua parte a saptamanii va avea inclusiv o componenta retrograda, pe partea sa posterioara urmand sa fie advectat un aer foarte rece de origine polar-oceanica. Pana atunci insa ne vom bucura de un regim termic destul de placut, cu maxime de pana la 31-32 de grade Celsius in partea sudica a teritoriului si 25-27 de grade in vest, centru si nord.
Continuă să citești

Prognoza meteo pentru săptămâna 11 – 16 septembrie

Urmatoarele zile vor aduce o vreme schimbatoare la nivelul tarii noastre, intervalele cu temperaturi ridicate si cer mai mult senin urmand sa alterneze cu episoade de vreme mai tomnatica, mai ales in jumatatea vestica a teritoriului. Desi se vor semnala ploi pe arii relativ extinse in aproape toate zilele din intervalul prognozat in vestul, centrul si nordul tarii, nu sunt asteptate cantitati importante de precipitatii. Doar spre finalul saptamanii un front atmosferic ceva mai viguros ar putea aduce cantitati de pana la 20-30 de mm in regiunile intracarpatice. Per ansamblu, temperaturile se vor situa peste normele climatologice ale perioadei mai ales in zonele extracarpatice, luni in sudul tarii find asteptate chiar si valori ce vor depasi usor pragul caniculei (35-36 de grade Celsius – posibil ultimele temperaturi de acest gen din anul 2017).
Continuă să citești

Vremea în săptămâna 4 – 10 septembrie

Urmatorul interval va aduce o vreme tomnatica mai ales in regiunile vestice, nordice si centrale ale tarii, unde un nucleu depresionar rece va activa pana spre mijlocul saptamanii. Dupa ziua de miercuri vremea va intra intr-un proces de incalzire usoara in toata tara, pe masura ce deasupra sudului si sud-estului Europei se va stabiliza un anticiclon foarte vast, iar in consecinta si cerul va deveni mai mult senin. „Pretul” platit pentru aceasta vreme frumoasa vor fi diminetile reci, spre foarte reci in depresiunile din estul Transilvaniei, unde minimele termice se vor apropia de pragul inghetului vineri si sambata. Precipitatiile se vor semnala in prima parte a saptamanii local in nordul, vestul si centrul tarii, insa nu vor fi importante din punct de vedere cantitativ.
Continuă să citești

Cum afectează vremea durerile articulare?

Cerul este senin dar glezna începe să te necăjească cu o durere de artrită. Ar putea fi o furtună la orizont? O simți în oase sau este doar o legendă? Sau poate durerile articulare anticipează de fapt, schimbările de vreme?
Crezi sau nu, „prognoza ta meteo” ar putea avea ceva validitate, datorită efectelor pe care schimbările de presiune barometrică le au asupra corpului tău.
Continuă să citești

Prognoza meteo pentru săptămâna 28 august – 3 septembrie

Sfarsitul verii calendaristice va fi caracterizat printr-o vreme in general frumoasa si calda pe teritoriul tarii noastre (spre deosebit de calda la finalul saptamanii), datorita crearii unui blocaj anticiclonal in zona Europei centrale, care va impiedica avansul maselor de aer mai reci si umede dinspre Oceanul Atlantic inspre zonele estice ale batranului continent. Doar luni si marti vor fi unele innorari mai ales in sudul tarii, unde local se vor semnala cateva averse slabe de ploaie insotite razlet si de descarcari electrice, insa dupa ziua de marti cerul se va degaja aproape complet de nori in toata partea de sud-est a Europei, iar concomitent temperaturile vor marca o usoara crestere de la o zi la alta, urmand ca spre finalul saptamanii valorile termice maxime sa atinga chiar si 35-36 de grade Celsius in vestul extrem al tarii.
Continuă să citești

Clima Brașovului – curiozități și statistici meteorologice

Orașul Brașov este situat în centrul României, fiind printre cele mai importante orașe turistice ale țării, în perioada comunismului fiind și cel mai important centru industrial, exceptând Bucureștiul.

Poziționat strategic la intersecția mai multor masive montane, Brașovul reprezintă o atracție în special iarna pentru iubitorii sporturilor hibernale, dar și vara pentru cei ce îndrăgesc drumețiile montane și aerul curat.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în săptămâna 21 – 27 august

Prima parte a intervalului va fi dominata de influenta unui talveg depresionar, ce va aduce precipitatii sub forma de aversa mai ales in regiunile estice si centrale ale teritoriului, precipitatii ce pe alocuri pot fi insemnate cantitativ. Concomitent cu sosirea ploilor, in tara noastra va patrunde de asemenea si un aer mai rece de origini polar-oceanice, astfel incat in vestul, centrul si nordul tarii temperaturile se vor situa sub normele climatologice ale perioadei. In a doua parte a saptamanii activitatea ciclonica la nivel european se va manifesta preponderent in vestul continentului, Romania urmand sa se situeze pe partea de advectie a aerului cald dinspre nordul Africii, astfel incat si temperaturile vor creste simtitor mai ales in regiunile vestice si centrale, iar ploile vor parasi in totalitate teritoriul tarii noastre.
Continuă să citești

Vremea în săptămâna 14 – 20 august

Dupa un lung interval canicular ce a durat doua saptamani aproape fara intrerupere, urmatoarele zile vor aduce temperaturi ceva mai suportabile la nivelul tarii noastre, doar spre finalul intervalului fiind asteptata o noua advectie tropicala mai intensa, insa aceasta va fi de scurta durata si maximele nu vor trece de 35-37 de grade Celsius in sudul tarii. Tot spre finalul saptamanii un front atmosferic venit dinspre sud-vestul Europei va produce precipitatii ceva mai consistente, insa pana atunci vremea va fi in general frumoasa la nivelul aproape intregii tari, doar in cursul dupa-amiezelor fiind asteptate cateva averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice local la munte si izolat in rest.
Continuă să citești

Prognoza meteo pentru săptămâna 7 – 13 august

In urmatorul interval propagarea aerului tropical venit dinspre nordul Africii va continua, durata totala de 10-11 zile urmand sa constituie unul dintre cele mai indelungate valuri caniculare inregistrate pe teritoriul Romaniei de cand se efectueaza observatii meteorologice. In vest, centru si nord caldura va mai avea unele sincope, in special la inceputul saptamanii, cand sunt asteptate averse puternice de ploaie insotite de descarcari electrice, dar si in cursul weekend-ului. In urmatoarele zile umiditatea va fi si mai ridicata fata de precedentele, astfel incat stresul termic va fi deosebit de pronuntat, luand in considerare si succesiunea prelungita a zilelor fierbinti.
Continuă să citești

Curiozități climatologice ale orașului Constanța

Orașul Constanța este situat în zona de sud-est a României, la intersecția spațiului litoral-pontic cu cel continental. În vest se află podișul Dobrogei de sud, iar în est este mărginit de apele Mării Negre. Clima orașului Constanța este una temperat continentală, cu influențe maritime datorită proximității Mării Negre. Regimul termic este printre cele mai ridicate din țară, media temperaturii multianuale fiind de aproximativ 11 grade Celsius.
Continuă să citești