Arhive etichetă: topnews

Cum va fi vremea in saptamana 24 – 30 iulie

Urmatorul interval va aduce o vreme mai activa din punct de vedere meteorologic pe teritoriul tarii noastre, ca urmare a influentei unei arii de presiune scazuta ce va domina peisajul meteo in toata partea de est si sud-est a Europei. Se vor semnala averse de ploaie importante cantitativ in majoritatea zonelor tarii, insa acestea vor fi mai frecvente in jumatatea nordica. Nu vor lipsi descarcarile electrice, grindina de mici si medii dimensiuni si intensificarile de vant cu aspect de vijelie, associate cu momentele de inceput ale averselor. Sub aspect termic, in primele doua zile va mai fi canicula in sud si in sud-vest, unde sunt asteptate maxime de pana la 37-38 de grade Celsius, insa de miercuri vremea se va raci in toata tara, urmand sa devina normala termic pentru aceasta perioada, chiar usor mai rece in regiunile vestice si centrale ale teritoriului.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în săptămâna 17 – 23 iulie

Urmatorul interval va fi linistit din punct de vedere meteorologic, cu putine precipitatii ce vor afecta mai cu seama regiunile intracarpatice ale tarii. Un anticiclon bine definit se va instala peste intreaga parte estica a Europei, aducand cu sine o vreme in general frumoasa, dar foarte calduroasa. Canicula va reveni si in Romania in a doua parte a saptamanii mai ales in regiunile sud-vestice, unde temperaturile maxime pot ajunge din nou pana la valori de 38-39 de grade Celsius.
Continuă să citești

Ploaia de vară: cum se formeaza și cum calculează Vremea.ro șansele de precipitații

Ploaia este, de mii de ani, simbolul vietii si prosperitatii pe Pamant. Prezenta precipitatiilor, precum si forma si cantitatea acestora determina soarta recoltelor agricole care hranesc toata planeta, soarta multor sute de milioane de oameni care locuiesc in zone expuse inundatiilor, precum si evolutia florei si a faunei. Continuă să citești

Prognoza meteo pentru săptămâna 10 – 16 iulie

Canicula va reveni in prima parte parte a intervalului, insa de aceasta data afectate vor fi cu precadere regiunile sud-vestice ale tarii. Intensitatea valului de caldura va fi mai redusa fata de precedentul, temperaturile urmand sa fie cu 2-4 grade mai scazute, insa de aceasta data umiditatea va fi mai ridicata, astfel incat disconfortul termic resimtit va fi unul in egala masura de accentuat. In a doua parte a intervalului temperaturile vor reveni la valori apropiate de normalul climatologic al perioadei. Precipitatiile vor fi relativ putine si se vor semnala mai ales in vestul, centrul si nordul tarii, unde vor fi mai indeosebi averse insotite de descarcari electrice, dar pe parcursul intregului interval nu se vor acumula mai mult de 30-40 de mm decat cu totul izolat.
Continuă să citești

Salvându-te pe furtună: Cum să te ferești de trăsnet

In fiecare an, mii de oameni din lumea asta mor intr-un mod aproape incredibil – sunt loviti de fulger. Lasand la o parte riscul de a muri din aceasta cauza, care, statistic vorbind, e destul de mic, sunt sanse mult mai mari sa fii lovit si sa ramai cu efecte foarte serioase sau, in cel mai bun caz, cu o experienta foarte neplacuta.

De aceea, e foarte bine sa stii ce e de facut atunci cand esti in pericol iminent de a fi lovit de fulger, adica atunci cand esti in camp deschis pe furtuna, desi exista si un risc mic de a fi lovit chiar in interiorul unei cladiri, daca exista o usa sau un geam deschis. Continuă să citești

Cum va fi vremea în săptămâna 3 – 9 iulie

Dupa canicula extrema indurata in ultimele zile, sudul tarii va avea parte la inceputul intervalului de o perioada cu ploi abundente, ca urmare a dezvoltarii unui talveg depresionar in zona Greciei, care va avea o deplasare spre nord-est, acesta urmand sa afecteze pe rand Banatul, Oltenia, sudul Transilvaniei, iar in cele din urma Muntenia, sudul Moldovei si Dobrogea. Cantitatile de apa vor fi deosebit de importante, pana marti fiind asteptate acumulari de pana la 100-150 de mm izolat, dar pe arii extinse cantitatile de apa vor fi incadrate intre 50 si 100 de mm. In aceste conditii, exista riscul producerii unor inundatii, mai ales avand in vedere faptul ca intensitatea maxima a precipitatiilor va fi atinsa intr-o fereastra de numai 8-12 ore, pe parcursul zilei de luni. Din punct de vedere termic vom avea parte de o vreme placuta, chiar racoroasa luni in sudul tarii, canicula urmand sa stea departe de teritoriul tarii noastre cel putin pana sambata.
Continuă să citești

Vreme caniculară în săptămâna 26 iunie – 2 iulie

Canicula a debutat pe teritoriul tarii noastre in decursul ultimelor zile, in Oltenia atingandu-se temperaturi de 36-37 de grade Celsius, insa acest val de caldura va pali in comparatie cu ce ne asteapta mai ales in intervalul joi-sambata, cand sunt asteptate temperaturi ce vor cocheta cu pragul de 40 de grade, existand chiar si posibilitatea depasirii acestuia. Caldura extrema se va manifesta in special in Oltenia si in sudul Munteniei, insa temperaturi de peste 35 de grade vor fi si in restul regiunilor, cu exceptia nordului Transilvaniei, a Maramuresului si a zonei litorale.

Acest val de canicula este preconizat a fi unul dintre cele mai severe inregistrate vreodata in Romania in luna iunie, urmand sa se prelungeasca de asemenea si catre inceputul lunii iulie.
Continuă să citești

Curiozități climatologice ale orașului Constanța

Orașul Constanța este situat în zona de sud-est a României, la intersecția spațiului litoral-pontic cu cel continental. În vest se află podișul Dobrogei de sud, iar în est este mărginit de apele Mării Negre. Clima orașului Constanța este una temperat continentală, cu influențe maritime datorită proximității Mării Negre. Regimul termic este printre cele mai ridicate din țară, media temperaturii multianuale fiind de aproximativ 11 grade Celsius.
Continuă să citești

Estimarea Vremea.ro pentru sezonul de vară 2017: prognoza meteo pentru lunile iunie, iulie și august în România

In intocmirea estimarilor sezoniere a evolutiei vremii se iau in calcul mai multi parametri, printre cei mai importanti fiind desigur baza statistica. Astfel, anii analogi din trecut pot fi un indicator relativ precis in ceea ce priveste desfasurarea vremii din viitorul apropiat si mediu.
Continuă să citești

Prognoza meteo pentru săptămâna 19 – 25 iunie

Urmatoarele zile vor marca prima perioada cu adevarat calduroasa (chiar usor caniculara in Oltenia) din acest inceput de vara in tara noastra. Temperaturile se vor situa cu mult peste mediile climatologice specifice perioadei, cu pana la 8-10 grade Celsius in anumite regiuni din sud. Cu toate acestea, instabilitatea atmosferica nu va lipsi, aerul cald venit dinspre nordul Africii urmand sa acumuleze umezeala in trecerea sa peste Marea Mediterana. Astfel, in fiecare zi se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice pe arii relativ extinse cu precadere in regiunile intracarpatice ale tarii, insa pe rand vor fi udate si restul regiunilor, doar in Oltenia furtunile urmand sa se produca numai in mod izolat.
Continuă să citești