Arhive etichetă: topnews

Cum va fi vremea în săptămâna 26 februarie – 4 martie

Daca iarna 2017-2018 pana acum s-a dovedit a fi foarte blanda in cele mai multe zone din tara, urmatorul interval va incerca sa salveze tardiv aceasta impresie, ca urmare a unei puternice advectii de aer polar-continental dinspre Siberia, cauzata de o masiva incalzire stratosferica brusca ce a avut loc acum 10-15 zile in zona Polului Nord. Avand in vedere faptul ca aerul rece se va pastra pe teritoriul tarii si in primele zile ale lunii martie, exista toate premisele pentru producerea celor mai scazute temperaturi din luna martie in Romania din ultimii 12-13 ani. Pe parcursul diminetilor de joi si vineri sunt asteptate temperaturi de pana la -25…-20 de grade Celsius in nordul Moldovei si in estul Transilvaniei (dar izolat si in Oltenia si Muntenia), in timp ce in sudul tarii senzatia de frig va fi accentuata de vantul puternic. Mai ales in nordul Moldovei pana miercuri se vor inregistra temperaturi usor sub pragul gerului, respectiv -10 grade, inclusiv in cursul pranzului.

Aerul deosebit de rece patruns in Marea Mediterana va duce la nasterea unei serii de cicloni vigurosi, ce vor aborda o traiectorie transbalcanica si vor afecta in special sudul tarii prin ninsori abundente si puternic viscolite, stratul de zapada cumulat putand ajunge pe alocuri pana la 40-50 de centimetri.
Spre finalul saptamanii aerul rece va incepe sa fie impins catre nord-est de un front atmosferic cald venit dinspre Oceanul Atlantic, astfel incat temperaturile vor creste considerabil in majoritatea regiunilor tarii.

Luni va ninge abundent in tot sudul tarii, iar local si in Banat, Transilvania si Moldova. In Oltenia stratul de zapada nou-depus va fi de 15-25 de centimetri, in timp ce la Bucuresti se asteapta depunerea unui strat de aproximativ 15 centimetri. Vantul va sufla tare in sud-est, cu rafale de pana la 80-100 de km/h in zona litorala si 60-80 de km/h in Baragan, viscolind si troienind puternic zapada depusa pe sol. In restul regiunilor vantul va fi in general moderat. Ca urmare a viscolului intens din zona sud-estica a tarii, vizibilitatea va putea scadea pe alocuri si pana la doar 10-20 de metri. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -9 si -4 grade in Transilvania si Maramures, -6…-2 grade in Banat si Crisana, -9…-4 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai ridicate asteptate a se inregistra in sudul litoralului) si -12…-7 grade in Moldova.
Nota: datorita vantului foarte puternic, in sud-est valorile resimtite de temperatura pot ajunge si la -30 de grade, iar pe crestele montane inalte pana la -50 de grade.

Marti ninsorile vor continua sa cada pe aproape intreaga durata a zilei in sudul tarii, pe fondul retrogradarii ciclonului, acestea urmand sa se diminueze in intensitate doar dupa lasarea intunericului. Unele ninsori se vor mai semnala local si in Transilvania si Moldova, dar vor fi slabe cantitativ. Vremea.ro prognozeaza ca la nivel national conditiile vor ramane vitrege, similare cu cele din ziua precedenta, iar in sudul tarii se va mai depune un strat de zapada de pana la 10-15 centimetri, in jur de 10 centimetri urmand sa se depuna si in Capitala. Vantul va continua sa sufle tare la randu-i in sud-est, cu rafale ce vor atinge 70-90 de km/h, in timp ce in restul regiunilor acesta se va mentine mai mult moderat. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre -10 si -5 grade in Transilvania si Maramures, -7…-2 grade in Banat si Crisana, -9…-4 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -13…-8 grade in Moldova, cele mai ridicate temperaturi urmand sa se inregistreze in sudul regiunii.

Stratul de zapada estimat a se depune pana marti la pranz. Cele mai consistente ninsori vor fi in sudul Olteniei, unde se va depune un strat de zapada de pana la 30-40 de centimetri. Sursa: kachelmannwetter.com, model ECMWF.

Miercuri un talveg depresionar va produce un nou episod de viscol in sud-est, mai scurt de aceasta data (cel mult 12 ore), dar care va mai depune inca 5-10 centimetri de zapada in judetele din estul Luncii Dunarii si in Dobrogea; in restul regiunilor cerul va deveni variabil. Vantul va sufla tare in sud-est si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor situa in general intre -8 si -3 grade in Transilvania si Maramures, -6…-2 grade in Banat si Crisana, -9…-4 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (din nou cu valori usor mai ridicate asteptate in sudul litoralului) si -12…-7 grade in Moldova.

Joi vremea se va ameliora ca aspect, unele ninsori slabe urmand sa mai cada doar izolat in sudul Transilvaniei si in Muntenia. Vantul va slabi in intensitate in sud-est, unde va fi moderat, in timp ce in restul regiunilor acesta va sufla slab, cel mult slab pana la moderat. Luand in considerare inseninarea asteptata in cursul diminetii in mare parte din tara, temperaturile minime vor cobori foarte mult in nordul Moldovei, in depresiunile din estul Transilvaniei si local si in Oltenia si Muntenia, zone unde se vor inregistra valori de pana la -25…-20 de grade Celsius. Astfel de temperaturi deosebit de scazute vor fi aproape de valorile record pentru data de 1 martie. Maximele termice vor urca la pranz pana spre -7…-2 grade in Transilvania si Maramures, -5…0 grade in Banat si Crisana, -7…-2 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -10…-5 grade in Moldova, cu valori posibil usor mai scazute asteptate a se inregistra in extremitatea nordica a regiunii.

Vineri dinspre vestul Europei va patrunde un front atmosferic cald, care va aduce pe arii extinse precipitatii mai ales sub forma de ninsoare in sud-vest si in sud. Pe alocuri (mai ales in Banat si Oltenia) se va mai putea depune un strat de zapada de pana la 5-10 centimetri. In sudul extrem al tarii temperaturile in altitudine se vor pozitiva, insa la sol acestea vor ramane negative, astfel incat vor exista conditii pentru producerea de ploaie inghetata, care va conduce la un risc augmentat de formare a poleiului. Vantul va sufla slab in majoritatea regiunilor tarii, cel mult moderat in sud-vest. In cursul diminetii, datorita cerului care se va mentine mai mult senin in nordul tarii, local valorile minime de temperatura mai pot cobori pana spre -20 de grade Celsius. Temperaturile maxime vor creste usor fata de ziua precedenta in aproape toata tara si vor fi cuprinse in general intre -3 si 2 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, -7…-2 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai scazute valori asteptate in sudul Olteniei) si -8…-3 grade in Moldova.

In week-end vremea se va incalzi substantial in toata tara, temperaturile urmand sa revina la valori normale pentru prima decada a lunii martie. O serie de fronturi atmosferice venite dinspre vestul Europei vor aduce precipitatii pe arii extinse in majoritatea regiunilor tarii, insa acestea vor fi preponderent sub forma de ploaie si in general slabe cantitativ.

Curiozități climatologice ale orașului Constanța

Orașul Constanța este situat în zona de sud-est a României, la intersecția spațiului litoral-pontic cu cel continental. În vest se află podișul Dobrogei de sud, iar în est este mărginit de apele Mării Negre. Clima orașului Constanța este una temperat continentală, cu influențe maritime datorită proximității Mării Negre. Regimul termic este printre cele mai ridicate din țară, media temperaturii multianuale fiind de aproximativ 11 grade Celsius.
Continuă să citești

Prognoza Vremea.ro pentru săptămâna 19 – 25 februarie

Contextul sinoptic la nivelul batranului continent se va modifica radical in ultima decada a lunii februarie, in comparatie cu situatia ultimelor saptamani. Un blocaj anticiclonic de origine scandinava isi va incepe consolidarea incepand cu mijlocul intervalului, astfel punand o piedica in calea aerului cald si umed de origine oceanica. Pe cale de consecinta, o puternica intruziune de aer polar-continental va avea cale libera spre zona Europei centrale si de est, dinspre Campia Rusa. Daca initial se vor semnala precipitatii mixte mai ales in regiunile sud-vestice ale Romaniei, spre finalul intervalului acestea vor acapara cea mai mare parte a teritoriului, iar forma acestora va fi predominant sub forma de ninsoare. Ultimele materiale disponibile sugereaza aceasta advectie de aer rece ca fiind cea mai severa de pana acum din aceasta iarna; pe langa precipitatiile solide si temperaturile urmand sa coboare sub pragul gerului in mare parte din tara, mai ales in cursul weekend-ului.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în săptămâna 12 -18 februarie

Urmatorul interval va propune o vreme schimbatoare pe teritoriul Romaniei, in general inchisa in prima parte a sa, cu precipitatii abundente in toata tara pe parcursul zilelor de marti, miercuri si joi, pentru ca finalul saptamanii sa aduca o vreme in ameliorare si in incalzire, cu temperaturi ce vor depasi din nou in mod masiv mediile climatologice specifice perioadei, indeosebi in sudul tarii. Depresiunea de la mijlocul saptamanii se va forma in prima instanta ca un talveg desprins dintr-o vasta depresiune islandeza, pentru ca mai apoi sa devina un veritabil ciclon genovez in apropierea Peninsulei Italice. Traiectoria transbalcanica il va aduce deasupra Romaniei, unde va produce precipitatii abundente in aproape toate regiunile, precipitatii ce vor fi sub forma solida in regiunile intracarpatice (cu zonele montane aferente), in Subcarpatii Getici si in Moldova. De altfel, Moldova va fi din nou cea mai afectata regiune de ninsori, aici urmand sa se depuna cel mai consistent strat de zapada.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în săptămâna 5 – 11 februarie

Urmatorul interval va aduce o vreme deosebit de calda pe aproape intreg teritoriul tarii noastre, intreaga parte de sud-est a Europei urmand sa se situeze in continuare pe partea calda a cicloanelor mediteraneene, cicloane care vor advecta un aer tropical dinspre nordul Africii pe o directie generala sud-vest – nord-est. Desi se vor semnala precipitatii indeosebi in a doua parte a saptamanii, forma acestora va fi predominant sub forma de ploaie, cu exceptia weekend-ului, cand o depresiune mediteraneana viguroasa va intra in tara noastra pe o traiectorie mai estica si va produce in consecinta precipitatii mixte inclusiv in zonele sudice.
Continuă să citești

Vremea în săptămâna 29 ianuarie – 4 februarie

Urmatorul interval va fi caracterizat de o vreme deosebit de calda pentru aceasta perioada, in special in prima parte a sa. Pana vineri cerul se va mentine mai mult senin in jumatatea sudica a tarii si variabil in nord, insa unele precipitatii mixte slabe sunt asteptate sa cada doar local in zona Carpatilor Orientali. In a doua parte a saptamanii, ca urmare a deplasarii anticiclonului azoric considerabil mai spre vestul continentului, un aer polar de origine oceanica va avea cale libera sa avanseze spre bazinul central al Marii Mediterane, unde se va forma un ciclon atmosferic de intensitate relativ ridicata. Cu toate acestea, pentru moment nu se poate preciza cu certitudine daca acest ciclon va avea si o componenta retrograda, astfel incat sansele cele mai ridicate pentru racire accentuata si precipitatii solide le vor avea locuitorii din regiunile intracarpatice ale teritoriului.

Luni vremea va fi in general frumoasa in sudul tarii, in timp ce in nord cerul va fi mai mult acoperit de nori. Unele ploi slabe si burnite vor cadea local in nordul Transilvaniei si in Maramures, iar in Carpatii Occidentali va fulgui. Vantul va sufla moderat in cea mai mare parte a tarii, cu unele intensificari temporare la tare pe crestele montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 2 si 7 grade in Transilvania si Maramures, 6-11 grade in Banat si Crisana, 9-13 grade in Oltenia, 5-10 grade in Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai scazute asteptate in sudul extrem, unde inca se va mentine un strat subtire de zapada) si 4-9 grade in Moldova.

Marti extremitatea sudica a unui front atmosferic asociat unei depresiuni cu centrul in zona Belarusului va afecta intreaga tara, insa unele precipitatii slabe (predominant sub forma de ninsoare) sunt asteptate sa cada local doar in masivele montane si zonele adiacente. Datorita gradientului baric ridicat, vantul va sufla tare in majoritatea regiunilor, cu rafale de pana la 60-80 de km/h, iar la munte pana la 100-120 de km/h. Temperaturile maxime, cu mult mai ridicate fata de cele normale pentru aceasta data, se vor incadra in general intre 3 si 8 grade in Transilvania si Maramures, 7-12 grade in Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia (cu valori posibil usor chiar mai ridicate in zonele de deal) si 7-12 grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Temperaturile maxime estimate a se inregistra in cursul zilei de marti. Valori de 14-16 grade Celsius vor marca o vreme deosebit de calda pentru sfarsitul lunii ianuarie, abaterile termice pozitive urmand sa fie de pana la 10-12 grade. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON.

Miercuri vremea va fi in general frumoasa si deosebit de calda in aproape toata tara. Vremea.ro prognozeaza ca doar in nordul Carpatilor Orientali vor mai exista conditii pentru producerea unor ninsori slabe insa in mod cu totul izolat. Vantul va slabi in intensitate fata de ziua de marti in mai toate regiunile, doar in nordul Moldovei urmand sa mai sufle cel mult moderat. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 2 si 7 grade in Transilvania si Maramures (cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 6-11 grade in Banat si Crisana, 9-14 grade in Oltenia, 6-11 grade in Muntenia si Dobrogea si 3-8 grade in Moldova.

Joi un nou front atmosferic va afecta regiunile intracarpatice ale tarii, in timp ce in sud si est cerul se va mentine mai mult senin. In Banat, Crisana, Transilvania si Maramures se vor semnala pe arii relativ extinse precipitatii sub forma de ploaie in cursul zilei, iar in zonele deluroase spre lasarea intunericului isi vor putea face aparitia si unele lapovite si ninsori. Cantitati de apa mai insemnate sunt asteptate a se inregistra in vestul Carpatilor Occidentali si in nordul Carpatilor Orienteli, unde precipitatiile vor fi exclusiv sub forma de ninsoare si se va depune un nou strat de zapada de pana la 15-20 de centimetri. Vantul va sufla moderat in majoritatea regiunilor tarii, cu unele intensificari trecatoare la tare in vestul extrem si la munte. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 5-10 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana si 8-13 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in zonele subcarpatice.

Vineri vremea se va raci accentuat in jumatatea nordica a tarii, in timp ce in sud temperaturile se vor mentine la valori deosebit de ridicate pentru aceasta perioada a anului. Cerul va fi mai mult noros peste tot, iar pe rand se vor semnala precipitatii (in general slab cantitativ) in toate regiunile: sub forma de ploaie, lapovita si ninsoare in zonele intracarpatice si nordul Moldovei si exclusiv sub forma de ploaie in rest. Cantitati de apa mai importante sunt asteptate indeosebi in zonele montane, unde se va depune un nou strat de zapada de pana la 10-15 centimetri. Vantul va sufla moderat in sud si sud-vest si mai mult slab in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 0 si 5 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 5-10 grade in nordul Olteniei si al Munteniei, 10-15 grade in sudul Olteniei si al Munteniei, 7-12 grade in Dobrogea si sudul Moldovei si 2-7 grade in nordul Moldovei.

In week-end racirea se va manifesta si in sudul tarii, insa temperaturile vor ramane in continuare usor mai ridicate in comparatie cu media climatologica a perioadei. Unele precipitatii mixte, in general slabe cantitativ, se vor mai semnala in vestul, centrul si nordul teritoriului, in timp ce in sud si sud-est ultimele rulari ale modelelor numerice matematice indica o vreme mai degraba specifica inceputului de luna martie – fara precipitatii, calduroasa, insa cu vant destul de activ.

Cum va fi vremea în săptămâna 22 – 28 ianuarie

Urmatorul interval va fi caracterizat de o vreme in general frumoasa, tara noastra urmand sa se afle sub influenta unui regim anticiclonic. Exceptie va face doar ziua de luni (si partial si marti), cand in aproape toata tara vor cadea precipitatii predominant sub forma de ninsoare, ca urmare a unui ciclon de origine mediteraneana ce va retrograda in zona tarii noastre. Din punct de vedere termic regiunile intracarpatice vor avea parte de o vreme mai calda decat in mod obisnuit pentru aceasta perioada, in timp ce in sud si in est va activa un aer mai rece, care insa nu va avea puterea sa treaca muntii. La mijlocul saptamanii, ca urmare a inseninarii cerului pe timpul noptii, minimele termice vor cobori in depresiunile din estul Transilvaniei pana la valori de -22…-20 de grade Celsius.
Continuă să citești

Vremea în săptămâna 15 – 21 ianuarie

Urmatorul interval va fi caracterizat de o vreme dinamica, dupa un scurt blocaj anticiclonic de tip est-european circulatia in troposfera joasa urmand sa revina la „clasicul” tipar din acest sezon de iarna, respectiv fronturi atmosferice venite in succesiune dinspre Oceanul Atlantic, ce vor aduce cu sine un aer cald si umed. Doar in primele doua zile ale saptamanii temperaturile se vor situa usor sub media climatologica a perioadei (indeosebi luni), dupa ziua de marti urmand ca teritoriul tarii noastre sa intre din nou sub incidenta abaterilor termice pozitive. Cu toate acestea, desi vremea va fi calduroasa, pe langa ploile din zonele joase se vor semnala local si unele ninsori, mai ales in spatele fronturilor atmosferice si in zonele de deal si de munte. In zonele joase cel mai mult va ninge in perimetrul Subcarpatilor Olteniei, unde pe parcursul intregului interval se pot acumula pana la 30-40 de centimetri de zapada.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în săptămâna 8 – 14 ianuarie

Urmatorul interval va continua seria zilelor foarte calduroase, sud-estul Europei urmand sa se afle aproape in permanenta pe partea calda a depresiunilor venite dinspre Oceanul Atlantic. O prima schimbare in aceasta circulatie a aerului la nivel european (ce tine de mai bine de trei saptamani) este asteptata sa se produca in preajma weekend-ului, cand in zona Campiei Ruse se va dezvolta un anticiclon care va avansa spre sud, aducand cu sine un aer mai rece de origini polar-continentale. Cu toate acestea, directia de patrundere a aerului rece (frontal, prin nord-est) nu va permite formarea unei depresiuni mediteraneene compacte, in acest sens fiind necesara o intruziune a aerului rece mai vestica (via Ungaria/Austria). Astfel, precipitatiile estimate sa cada vor fi putine, iar forma acestora va fi predominant sub forma de ploaie, cel putin in prima parte a saptamanii.
Continuă să citești