Arhive etichetă: Vremea în Ianuarie

Vremea în luna ianuarie în România

Cele mai calde ierni din România: începutul schimbării?

ierni-calde-zapadaExpresia “frig de ingheata pietrele” se potriveste cel mai bine iernii, doar e anotimpul in care vei gasi minimele absolute de temperatura. Si Romania a avut partea sa de ierni geroase de-a lungul timpului, asta o stie fiecare dintre noi. Dar nu e intotdeauna asa.
Continuă să citești

Măsuri ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă

Vezi și: Cele mai bune moduri de a te răcori pe vreme caniculară

Ordonanta de urgenta nr. 99/2000 din 29 iunie 2000
privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 304 din 04 iulie 2000
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 22 – 23 ianuarie

Finalul de saptamana va aduce o vreme rece in zonele centrale si nordice ale teritoriului, in contextul in care un front atmosferic asociat unei depresiuni situate in zona Rusiei europene va migra catre sud-estul continentului. La adapostul muntilor Carpati, sudul tarii nu va beneficia de aceeasi racire accentuata, desi in nordul Olteniei si al Munteniei temperaturile vor fi apropiate de media climatologica a perioadei.

Precipitatiile vor cadea pe spatii relativ extinse in Transilvania, Maramures, nordul Moldovei si local in Banat si in Crisana, unde vor fi mai ales ninsori. Unele precipitatii mixte slabe se vor semnala cu totul izolat si in sud, insa nu se va depune strat de zapada.

La munte va ninge viscolit si se va depune un strat nou de zapada de pana la 20-30 de centimetri, in timp ce in restul zonelor joase din jumatatea nordica a tarii acesta va masura in medie 5-7 centimetri.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 17 – 20 ianuarie

In urmatoarele zile vremea in tara noastra va fi influentata de mai multe fronturi atmosferice reci, asociate unor depresiuni situate in nordul continentului. Specificul acestor mase de aer este unul polar-oceanic, astfel incat gradientele termice verticale vor fi ridicate – in centrul tarii si la munte valorile termice se vor situa sub media climatologica, in timp ce in restul regiunilor vremea va fi mai calda in comparatie cu normalul celei de-a doua decade a lunii ianuarie.

De asemenea, deplasarea rapida a fronturilor atmosferice in contextul unor gradiente barice ridicate vor favoriza rafalele de vant puternice, indeosebi la munte, unde pe creste se pot atinge si 120-140 de km/h.

Precipitatiile se vor semnala cu precadere in vestul, centrul si nordul teritoriului, unde vor fi predominant sub forma de ninsoare (si se va depune un strat nou de zapada, local consistent), in timp ce in sud si sud-est precipitatiile vor cadea numai izolat, iar forma acestora va fi mai ales lichida.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 11 – 14 ianuarie

In urmatoarele zile in tara noastra vremea se va raci treptat, incepand cu regiunile nordice, pe masura ce un regim anticiclonic se va consolida in estul Europei, iar pe partea anterioara a acestuia va fi advectat un aer polar de origine hibrida: polar-continentala cu intruziuni oceanice.

Precipitatiile vor fi in general slabe din punct de vedere cantitativ si se vor semnala cu precadere pe parcursul zilei de marti in sudul tarii, unde vor cadea atat ploi, cat si lapovite si ninsori, iar izolat se va depune un strat de zapada de pana la 5 centimetri.
Continuă să citești