Cum va fi vremea în intervalul 20 – 23 ianuarie

În următoarele zile anticiclonul azoric își va potența și mai mult influența asupra teritoriului țării noastre, fapt ce va rezulta în pronunțarea inversiunilor termice și persistența norilor de tip stratiform în majoritatea zonelor de șes. La pachet cu nebulozitatea joasă vor veni și unele burnițe slabe și fulguieli, în timp ce în zonele de deal înalt și de munte vremea va fi frumoasă, iar temperaturile considerabil mai ridicate (cel puțin în prima parte a intervalului).

Luni vremea va fi inchisa in toate zonele de ses de la noi din tara, iar la munte cerul va fi senin. Local, unde patura de nori stratiformi va fi mai groasa, vor cadea si burnite slabe sau fulguieli, iar in Transilvania se va depune chiciura pe spatii extinse. Vantul va sufla moderat in estul tarii si mai mult slab in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -5 si 0 grade Celsius in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Tranasilvaniei), -2…3 grade in Banat si Crisana, 1-6 grade in Oltenia si Muntenia si -2…3 grade in Dobrogea si Moldova.

Marti tiparul vremii va fi similar cu cel din ziua precedenta, in aceleasi zone joase urmand sa persiste ceata asociata cu burnita sau fulguiala, in vreme ce la munte cerul va fi senin. Presiunea atmosferica va fi foarte ridicata in toata tara, iar in vest in noaptea de luni spre marti se vor atinge cele mai ridicate valori consemnate in ultimii ani: pana la 1046…1048 de milibari. Vantul va sufla moderat in estul Moldovei, in Dobrogea si in sudul Olteniei si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre -4 si 2 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 0-5 grade in Banat si Crisana si 2-7 grade Celsius in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate in zonele subcarpatice.

Miercuri va avea loc o schimbare in circulatia atmosferica, insa numai in estul tarii, care va fi afectat de extremitatea dorsala a unui ciclon centrat in nordul Europei. Precipitatiile totusi vor lipsi, singurul fenomen notabil prezent urmand sa fie vantul, care va sufla cu rafale de pana la 60-80 de km/h in Moldova, Baragan si Dobrogea. In restul tarii vantul va ramane relativ calm, iar inversiunile termice (reliefate prin nebulozitate de tip stratiform) se vor mentine. Temperaturile maxime se vor situa in general intre -4 si 2 grade in Transilvania si Maramures, 0-5 grade in Banat si Crisana si 3-8 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai ridicate (de pana la 10 grade Celsius) asteptate a se inregistra in zonele deluroase.

Estimarea anomaliilor de presiune atmosferica la nivelul Europei pentru dupa-amiaza zilei de miercuri. In vestul tarii presiunea atmosferica ridicata se va mentine, insa in partea estica a teritoriului gradientul baric va fi strans, ca urmare a influentei extremitatii unei depresiuni situate in nordul Rusiei europene; astfel, la contactul celor doi centri barici vantul va sufla cu putere, acesta urmand sa atinga si 60-80 de km/h la rafala in camp deschis. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Joi umiditatea aerului in stratul limita (primii 2-3 km de la sol) va fi in scadere, astfel incat norii stratiformi vor fi in disipare incepand cu orele pranzului, dupa o lunga perioada in care acestia au activat in zonele joase ale tarii. Vantul va continua sa sufle moderat spre tare in estul Romaniei si in general slab pana la moderat in vest. Maximele termice vor urca la pranz pana spre -2…3 grade in Transilvania si Maramures, 0-5 grade in Banat si Crisana, 3-8 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 1-6 grade Celsius in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in zona Obcinelor Bucovinei.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.