Cum va fi vremea în săptămâna 12 -18 februarie

Urmatorul interval va propune o vreme schimbatoare pe teritoriul Romaniei, in general inchisa in prima parte a sa, cu precipitatii abundente in toata tara pe parcursul zilelor de marti, miercuri si joi, pentru ca finalul saptamanii sa aduca o vreme in ameliorare si in incalzire, cu temperaturi ce vor depasi din nou in mod masiv mediile climatologice specifice perioadei, indeosebi in sudul tarii. Depresiunea de la mijlocul saptamanii se va forma in prima instanta ca un talveg desprins dintr-o vasta depresiune islandeza, pentru ca mai apoi sa devina un veritabil ciclon genovez in apropierea Peninsulei Italice. Traiectoria transbalcanica il va aduce deasupra Romaniei, unde va produce precipitatii abundente in aproape toate regiunile, precipitatii ce vor fi sub forma solida in regiunile intracarpatice (cu zonele montane aferente), in Subcarpatii Getici si in Moldova. De altfel, Moldova va fi din nou cea mai afectata regiune de ninsori, aici urmand sa se depuna cel mai consistent strat de zapada.

Luni vremea va fi inchisa mai ales in prima parte a zilei in aproape toata tara, insa precipitatii (slabe) se vor semnala local doar in sud-estul extrem in primele ore ale diminetii (precipitatii ce vor fi predominant sub forma de ninsoare). Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult moderat in sud-est. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -1 si 4 grade in Transilvania si Maramures, 3-8 grade in Banat si Crisana, 5-10 grade in Oltenia si Muntenia si 1-6 grade in Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nordul extrem al Moldovei.

Marti in jumatatea estica a tarii cerul se va mentine variabil, in timp ce in vest si sud-vest frontul cald al unei depresiuni mediteraneene proaspat formate in Golful Genova va aduce pe arii relativ extinse precipitatii sub forma de ploaie, ninsori urmand sa se semnaleze doar la altitudini de peste 1500 de metri. Vantul va sufla slab in majoritatea regiunilor, cel mult moderat in Banat si in vestul Olteniei. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 1 si 6 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 4-9 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 0-5 grade in Moldova.

Miercuri, 14 februarie, centrul ciclonului se va apropia tot mai mult de tara noastra, iar precipitatiile vor acapara toate regiunile. In Transilvania, Maramures, Banat si Crisana se vor semnala precipitatii mixte, in Moldova vor fi mai ales ninsori, in timp ce in Oltenia, Muntenia si Dobrogea vor predomina ploile. Cantitati mai insemnate de apa se vor inregistra in Subcarpatii Getici si de Curbura (pana la 30-40 de mm in mod izolat), in timp ce in Moldova ninsorile vor depune un strat destul de consistent de zapada (de pana la 15-20 de centimetri in zona centrala a regiunii). Cu toate acestea, ninsorile vor fi in cea mai mare parte linistite, datorita gradientului baric „relaxat”, doar la munte urmand sa se semnaleze fenomenul de viscol. Vantul va sufla moderat la tare in sudul tarii si slab pana la moderat (cel mult moderat) in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 1 si 6 grade in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana si Oltenia, 3-8 grade in Muntenia si Dobrogea (cele mai ridicate valori urmand sa se inregistreze in Lunca Dunarii) si 0-4 grade in Moldova.

Joi, in urma retrogradarii ciclonului, pe partea posterioara a acestuia va fi advectat un aer usor mai rece, insa in acelasi timp si precipitatiile vor fi in restrangere catre estul tarii, unde va continua sa ninga moderat cantitativ. Unele precipitatii mixte, slabe cantitativ, se vor semnala si in zona centrala a tarii in prima parte a zilei, in estul Transilvaniei urmand sa se depuna un strat de zapada de pana la 5-7 centimetri. Vantul va sufla moderat in sud si est (cu unele intensificari trecatoare la tare in Baragan si in Dobrogea), in timp ce in restul teritoriului acesta va fi slab, cel mult slab pana la moderat. Maximele termice vor urca la pranz pana spre -2…3 grade in Transilvania, 2-6 grade in Maramures, Banat si Crisana, 3-8 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori posibil usor mai ridicate asteptate in vestul Olteniei) si -1…3 grade in Moldova.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in seara zilei de joi. Toata tara va fi afectata de ciclonul de la mijlocul saptamanii, precipitatii solide urmand sa se semnaleze in regiunile intracarpatice, in Moldova si in Subcarpatii Getici. In majoritatea sudului tarii precipitatiile vor fi sub forma de ploaie, insemnate cantitativ mai ales in nord-estul Munteniei (izolat peste 40-50 de mm), in timp ce in mare parte din Moldova se va depune un strat consistent de zapada. De notat faptul ca depunerea de strat se va efectua mai ales in cursul noptilor, cand radiatia solara va fi inexistenta. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON.

Vineri vremea se va ameliora ca aspect si se va incalzi usor in majoritatea regiunilor. Unele precipitatii mixte slabe se vor mai semnala doar local in extremitatea nordica a tarii, in timp ce sudul va avea parte de un cer variabil spre mai mult senin. Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat in nord-vestul extrem. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -1 si 4 grade in Transilvania si Maramures, 3-8 grade in Banat si Crisana, 5-10 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 0-5 grade in Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul regiunii.

In week-end vremea va continua sa se incalzeasca indeosebi in sud si sud-vest, unde cerul se va mentine variabil. Vestul, centrul si nordul tarii vor fi traversate de un slab front atmosferic cald, care va produce precipitatii pe arii relativ extinse, insa acestea vor fi in general slabe cantitativ si predominant sub forma de ploaie.
Daca in Moldova – datorita stratului de zapada depus in urma depresiunii de miercuri si joi – temperaturile maxime se vor mentine in intervalul 0-5 grade, in Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea in special pe parcursul zilei de duminica se vor inregistra maxime de pana la 13 grade Celsius, mai ales in zonele deluroase.Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.