Cum va fi vremea în săptămâna 12 – 18 martie

Urmatorul interval va fi caracterizat printr-o vreme foarte calda in comparatie cu media climatologica a celei de-a doua decade a lunii martie, cu abateri termice care se vor apropia si de 10 grade Celsius in sudul tarii. Cauza pentru aceasta vreme calduroasa o va constitui circulatia zonala, dinspre Oceanul Atlantic, care va aduce peste tara noastra mase de aer umede si calde, Romania urmand sa se afle aproape in permanenta pe partea calda a depresiunilor atlantice sau mediteraneene. Vom avea parte si de precipitatii numeroase in toata tara, exclusiv sub forma de ploaie in zonele joase de relief, iar pentru prima data in aceasta primavara isi vor face aparitia si descarcarile electrice.

Luni vremea va fi inchisa in majoritatea regiunilor tarii si va ploua moderat pe arii extinse, iar local vor fi si averse insotite de descarcari electrice. In Moldova, Baragan si Dobrogea precipitatiile vor fi mai putine si se vor semnala numai izolat. Vantul va sufla moderat spre tare in vestul si nord-estul teritoriului, in timp ce in restul regiunilor acesta va fi mai mult slab. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 12 si 17 grade in Transilvania si Maramures, 16-21 de grade in Banat si Crisana, 18-23 de grade in Oltenia si Muntenia (cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra in zonele subcarpatice), 15-20 de grade in Dobrogea si 12-17 grade in Moldova.

Marti va ploua pe arii extinse in toata tara, iar in estul Transilvaniei si vestul Moldovei se vor acumula cantitati importante de apa, de pana la 20-30 de mm. La altitudini de peste 1800 de metri se vor semnala si precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare. Vantul va sufla moderat spre tare in sud-vest si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor scadea fata de ziua precedenta indeosebi in centrul si in estul tarii si se vor situa in general intre 7 si 12 grade in Transilvania si Maramures, 12-17 grade in Banat si Crisana, 14-19 grade in Oltenia, 9-14 grade in Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai ridicate asteptate in sud-vestul Munteniei) si 7-12 grade in Moldova.

Miercuri va continua sa ploua moderat cantitativ in zona Moldovei, in timp ce in restul regiunilor vremea se va ameliora ca aspect, ploile urmand sa cada doar in mod cu totul izolat. Vantul va sufla moderat in majoritatea regiunilor tarii, cu unele intensificari trecatoare la tare asteptate doar in zona montana inalta. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 7 si 12 grade in Transilvania si Maramures, 11-16 grade in Banat si Crisana, 14-19 grade in Oltenia si Muntenia, 10-14 grade in Dobrogea (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona Deltei Dunarii) si 7-12 grade in Moldova.

Joi cerul va fi variabil in majoritatea regiunilor tarii, cu unele innorari temporare in nord, unde local se vor semnala unele averse slabe de ploaie, care vor fi insotite razlet si de descarcari electrice. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult slab pana la moderat in estul teritoriului. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 8-13 grade in Transilvania si Maramures, 11-16 grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate in sudul Banatului), 14-19 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 11-16 grade in Moldova.

Vineri tara noastra va fi traversata de un front atmosferic slab organizat, care va aduce insa precipitatii sub forma de ploaie pe arii extinse in majoritatea regiunilor; cu toate acestea, nu se vor acumula cantitati importante de apa. Vantul va sufla slab in aproape toata tara, cel mult slab pana la moderat in sudul Banatului, nord-estul Moldovei si in zona litorala. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 8 si 13 grade in Transilvania si Maramures, 11-16 grade in Banat, Crisana si Oltenia, 13-18 grade in Muntenia si Dobrogea si 8-13 grade in Moldova, cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra in extremitatea nordica a regiunii.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana vineri seara. Toate regiunile tarii vor fi „udate” de precipitatii, cele mai importante cantitati urmand a se inregistra in zonele montane si in Moldova (pana la 30-50 de mm). Sursa: kachelmannwetter.com, model ECMWF.

In week-end ultimele rulari ale modelelor numerice de previziune indica dezvoltarea unui ciclon mediteranean viguros, care va afecta pe rand toate regiunile tarii prin precipitatii insemnate cantitativ si vant puternic. Daca sambata temperaturile se vor mentine inca la valori foarte ridicate pentru mijlocul lunii martie, incepand de duminica vremea va intra intr-un proces de racire accentuata, iar precipitatiile se vor putea transforma in lapovita si ninsoare inclusiv in zonele mai joase de relief. In functie de evolutia datelor disponible, vom putea reveni cu o prognoza detaliata pentru perioada weekend-ului pe parcursul zilelor de joi sau vineri.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.