Cum va fi vremea în săptămâna 9 – 15 iulie

Un nucleu rece de altitudine va aduce precipitatii bogate pe aproape intreg teritoriul Romaniei in primele doua zile ale saptamanii (local pana la 60-70 de mm), pentru ca mai apoi instabilitatea din troposfera sa se manifeste la cote mai reduse, unele averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice urmand sa se mai semnaleze cu precadere in regiunile intracarpatice ale teritoriului. Din punct de vedere termic, luni si marti va fi destul de racoare in toata tara, de miercuri vremea urmand sa intre intr-un proces de incalzire usoara, iar in sud si est temperaturile vor reveni la valori apropiate de normalul climatologic al perioadei. In schimb, in centru si in nord valorile termice se vor mentine usor sub media climatologica a perioadei, ca urmare a nebulozitatii ceva mai ridicate asteptata in aceste regiuni.

Luni vremea va fi inchisa in aproape toate zonele tarii, pe arii extinse urmand sa cada averse de ploaie, ce vor fi insotite razlet si de descarcari electrice. In Oltenia, vestul Munteniei si in sudul Transilvaniei local cantitatile de apa vor ajunge pana la 30-40 de mm, insa si in restul regiunilor izolat se vor inregistra cantitati de apa de pana la 15-20 de mm. Vantul va sufla slab in aproape toata tara, cel mult moderat pe crestele montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 17 si 22 de grade in Transilvania, 20-25 de grade in Maramures, Crisana si Banat (cu valori usor mai ridicate asteptate in nord-vestul extrem al tarii), 19-24 de grade in Oltenia si 21-26 de grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Marti va continua sa ploua pe arii extinse in toata tara, iar local precipitatiile vor cumula pana la 20-30 de mm, indeosebi in zonele montane. Desi o mare parte din ploi vor fi de sorginte stratiforma (un fapt intalnit nu prea des in luna lui cuptor), pe alocuri se vor dezvolta si nori cumulonimbus, din care vor cadea averse insotite de descarcari electrice si izolat de grindina. Vantul va sufla slab in toata tara. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 20 si 25 de grade in Transilvania si Maramures si 23-28 de grade in restul teritoriului, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in Banat si in sudul Olteniei.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana marti seara. Local pe parcursul zilelor de luni si marti se vor inregistra cantitati de apa de pana la 60-70 de mm, cel mai mult urmand sa ploua in Oltenia, vestul Munteniei si in sudul Transilvaniei. Nota: harta include si cantitatile de apa acumulate pe parcursul zilei de duminica, 8 iulie. Sursa: kachelmannwetter.com, model ECMWF.

Miercuri vremea se va ameliora ca aspect in toata tara, desi in zonele intracarpatice se vor mentine conditiile pentru producerea unor averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice. Vantul va sufla slab in toata tara. Temperaturile maxime vor creste usor fata de ziua precedenta indeosebi in centrul tarii si vor fi incadrate in general intre 23 si 28 de grade in Transilvania si Maramures si 26-31 de grade in restul tarii, cu cele mai ridicate valori asteptate in sudul Olteniei.

Joi un front atmosferic slab va aduce averse de ploaie insotite de descarcari electrice pe spatii relativ extinse in jumatatea nordica a tarii, insa cantitatile de apa estimate a se acumula nu vor fi foarte importante. Spre seara, unele averse slabe de ploaie se vor semnala cu totul izolat si in sud-est. Vantul va sufla slab in aproape toata tara, cel mult slab pana la moderat in nord-vestul extrem si in Delta Dunarii. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 24-29 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana si 28-33 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in Obcinele Bucovinei si in zona litorala.

Vineri in centrul si in estul tarii vor fi unele innorari temporare (mai ales in cursul dupa-amiezii), iar local vor cadea averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice. Vantul va sufla moderat la munte si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 22 si 27 de grade in Transilvania si Maramures, 24-29 de grade in Banat si Crisana, 28-33 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai scazute valori asteptate pe litoral si in estul Deltei Dunarii) si 25-30 de grade in Moldova.

In week-end sudul si sud-vestul tarii se vor mentine sub un cer variabil spre mai mult senin, in timp ce in restul regiunilor in special dupa-amiaza local vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Cantitatile de apa estimate a se acumula vor fi in general nesemnificative, doar cu totul izolat urmand sa se inregistreze cantitati de pana la 15-20 de mm. Din punct de vedere termic Transilvania, Maramuresul si nordul Moldovei vor avea parte de o vreme usor mai rece in comparatie cu normalul climatologic al mijlocului lunii iulie (cu temperaturi maxime de pana la 20-25 de grade Celsius), in timp ce restul regiunilor se vor bucura de o vreme normala termic, maximele in cursul dupa-amiezelor urmand sa ajunga pana la 27-32 de grade, din nou cele mai ridicate valori fiind asteptate a se inregistra in sudul Olteniei.Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.