Prognoza pentru intervalul 24 – 29 iulie

Urmatoarele zile vor marca debutul unei noi perioade foarte umede la nivelul tarii noastre, o vasta depresiune atmosferica situata in bazinul vestic al Marii Negre urmand sa stationeze vreme de 3-4 zile, in majoritatea regiunilor tarii urmand sa cada averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina. Local, cantitatile de apa vor ajunge pana la 30-50 de mm, insa izolat se vor inregistra cantitati de apa mult mai insemnate, de pana la 100-120 de mm, indeosebi in sudul si in sud-estul teritoriului (desi cu totul punctiform nu sunt excluse a se acumula cantitati chiar mai mari de 120 de mm), urmand sa existe riscul producerii unor inundatii localizate. Din punct de vedere termic, inceputul intervalului va fi apropiat de media climatologica a perioadei, sau chiar usor sub aceasta in regiunile intracarpatice, in timp ce a doua parte a intervalului va fi mai calda, ca urmare a cresterii presiunii atmosferice, in week-end temperaturile maxime urmand sa se apropie sau chiar sa atinga pragul caniculei in sud si in sud-est.

Marti vremea va fi in general instabila in majoritatea regiunilor tarii. Pe arii extinse vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina de dimensiuni mici si medii, iar cantitatile de apa vor ajunge izolat pana la 30-40 de mm, indeosebi in jumatatea sudica a teritoriului. Vantul va sufla moderat in vestul tarii si slab, cel mult slab pana la moderat in rest. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 21 si 26 de grade in Transilvania si Maramures, 23-28 de grade in Banat si Crisana, 26-31 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 22-27 de grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in extremitatea nordica a regiunii.

Miercuri va continua sa ploua in averse insotite de frecvente descarcari electrice in cea mai mare parte a tarii, izolat urmand sa se acumuleze cantitati de apa de pana la 40-60 de mm, cu precadere in Dobrogea si in sudul extrem. Vantul va sufla moderat in nord-vest si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 23 si 28 de grade in Transilvania si Maramures, 25-30 de grade in Banat si Crisana, 27-32 de grade in Oltenia, 25-30 de grade in Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in estul Luncii Dunarii) si 23-28 de grade in Moldova.

Joi se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice in aproape toata tara, iar razlet va cadea si grindina de dimensiuni mici si medii. In mod izolat cantitatile de apa mai pot ajunge pana la 20-30 de mm, mai ales in zonele sud-estice si la munte. Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat in vestul extrem. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 25-30 de grade in Transilvania si Maramures, 27-32 de grade in Banat, Crisana si Oltenia, 29-33 de grade in Muntenia si Dobrogea (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in sudul litoralului) si 25-30 de grade in Moldova.

Vineri aversele de ploaie vor continua sa cada pe spatii relativ extinse in majoritatea zonelor tarii, insa intensitatea fenemenelor va fi ceva mai redusa spre deosebire de zilele precedente. Doar cu totul izolat in Transilvania si la munte se vor mai strange pana la 15-20 de mm, in restul tarii aversele de ploaie urmand sa fie mai degraba slabe cantitativ. Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat in sud-vestul extrem. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 27 si 32 de grade in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana si Oltenia (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 29-34 de grade in Muntenia si Dobrogea si 27-32 de grade in Moldova.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana duminica seara. Va ploua consistent in aproape toate zonele tarii, insa in sud sunt asteptate nuclee de precipitatii care cu totul punctiform vor depasi 100 de mm, urmand sa existe riscul producerii unor inundatii localizate. Sursa: kachelmannwetter.com, model ECMWF.

In week-end vremea va fi calda in aproape toata tara, temperaturile urmand sa se situeze peste media climatologica a perioadei cu pana la 2-4 grade Celsius. In jumatatea nordica a teritoriului maximele vor urca la pranz pana spre 27-32 de grade, in timp ce in cea sudica acestea se vor incadra in general intre 30 si 35 de grade Celsius, in Lunca Dunarii urmand sa se resimta un usor disconfort termic. Cel mai racoare va fi in depresiunile din estul Transilvaniei, iar cel mai cald in partea estica a Luncii Dunarii. Aspectul vremii va fi unul placut pana spre orele pranzului, cand pe spatii relativ extinse vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Totusi, nu se vor inregistra cantitati prea importante de apa, doar la munte in mod izolat urmand sa se stranga pana la 15-25 de mm.



3 comentarii la „Prognoza pentru intervalul 24 – 29 iulie

    1. Vladut

      da. vara trecuta au fost 45 de grade si vreme buna. si anul acesta se anunta o vara tot la fel de calduroasa, dar uite ca parca este toamna

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.