Vreme rece în weekend-ul 8 – 9 mai

Finalul de saptamana va aduce o vreme rece pe intreg teritoriul tarii noastre, pe masura ce un front rece asociat unei depresiuni atmosferice situate in nordul Europei va traversa Romania de la nord-vest catre sud-est. In cursul diminetii de duminica, pe fondul inseninarii cerului in spatele frontului, temperaturile minime vor cobori usor sub pragul de 0 grade Celsius local in regiunile intracarpatice si in nordul Moldovei, in timp ce maximele zilnice vor mai urca usor peste pragul de 20 de grade numai in sud si in sud-vest.

Precipitatiile asteptate sa cada vor fi in general slabe cantitativ, frontul urmand sa aiba o deplasare rapida. Numai in sudul Transilvaniei se vor acumula local pana la 7-10 mm de apa, iar izolat pana la 15 mm. La munte la altitudini de peste 1500 de metri precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare.

Sambata vremea va fi rece spre deosebit de rece pentru aceasta perioada in majoritatea regiunilor tarii. In special in prima parte a zilei se vor semnala precipitatii sub forma de ploaie local in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia Olteniei si a nord-vestului extrem, unde acestea isi vor face aparitia numai in mod izolat. La munte va ninge temporar la altitudini mai mari de 1500 de metri si se va depune un strat subtire de zapada, mai cu seama in nordul Carpatilor Orientali si in zona de creasta a Muntilor Fagaras.

Vantul va sufla moderat spre tare in sudul Olteniei, nordul Moldovei si in zona de creasta a Carpatilor Meridionali (cu rafale de pana la 60-70 de km/h) si slab pana la moderat, cel mult moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 9 si 14 grade Celsius in Transilvania si Maramures (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sud-vestul Transilvaniei), 13-18 grade in Banat si Crisana, 17-22 de grade in Oltenia si vestul Munteniei, 15-20 de grade in estul Munteniei si in Dobrogea si 12-17 grade in Moldova.

Temperaturile minime estimate a se inregistra in noaptea de sambata spre duminica. In Transilvania, Maramures si nordul Moldovei local se va semnala inghet si bruma la sol (minimele urmand sa coboare pana spre -4…-3 grade Celsius), insa aceste fenomene se vor petrece izolat si in Banat, Crisana si in nordul extrem al Munteniei si al Olteniei. Sursa: kachelmannwetter.com, model SWISS HD 4×4.

Duminica vremea se va ameliora ca aspect si se va incalzi usor in majoritatea zonelor tarii, insa inca va ramane mai rece in comparatie cu media climatologica a primei decade a lunii mai. Doar cu totul izolat in cursul noptii de sambata spre duminica vor mai cadea unele ploi slabe in Baragan si in Dobrogea, potrivit prognozei Vremea.ro.

Vantul va sufla moderat in zona Banatului montan si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 13-18 grade in Transilvania si Maramures, 18-23 de grade in Banat, Crisana si Oltenia si 16-21 de grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate pe litoral si in nordul extrem al Moldovei.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.