Vremea aprilie 2020: prognoza meteo pentru luna aprilie

În trecut aprilie, cea de-a doua lună a primăverii, a reprezentat o trecere lentă dinspre sezonul rece înspre cel cald, cu diferențe nu foarte mari de temperatură între începutul și de sfârșitul lunii.

În ultimii 20 de ani însă, diferențele de temperatură au tot crescut, astfel încât primăvara – așa cum o știam – după anii 2000 s-a scurtat din ce în ce mai mult, iar luna aprilie a devenit astfel perioada din an când se înregistrează cele mai ridicate diferențe de temperatură pe un interval de 30 de zile.

Cele mai noi modele numerice de prognoză sugerează faptul că nici luna aprilie a anului 2020 nu va face rabat de la trendul menționat mai sus, întrucât după o primă parte rece, chiar hibernală, aprilie va sfârși prin înregistrarea unor temperaturi specifice verii, cu valori de până la 30 de grade Celsius în sudul țării.

Abaterile termice estimate a se înregistra pe parcursul întregii luni aprilie. Apasă pe imagine pentru detalii.

Primește următoarea prognoză pe email

Prognoza pentru primele 10 zile din luna aprilie 2020

În prima decadă a lunii aprilie circulația atmosferică impusă în ultima săptămână din martie se va perpetua (circulație de care țara noastră nu a avut parte toată iarnă), respectiv un blocaj atmosferic persistent în nord-vestul continentului, care va favoriza advecții de aer rece dinspre Rusia înspre bazinul Mării Mediterane, formându-se astfel cicloni mediteraneeni cu deplasare către România.

În consecință, pe lângă temperaturile mai scăzute în comparație cu media climatologică a perioadei în cea mai mare parte a țării, vor cădea și precipitații solide, ninsori la munte și precipitații mixte în zonele de șes (predominant ploi în sud-est).

Datorită radiației solare ridicate din această perioadă, orice strat de zăpadă care se va depune în zonele joase nu va rezista mult timp, însă temporar există posibilitatea depunerii unui strat de până la 15-20 de centimetri în zona Moldovei, a Transilvaniei și în nordul Olteniei, îndeosebi în primele zile ale lunii.

Vremea pentru zilele 11 – 20 ale lui aprilie

În cea de-a doua decadă a lunii aprilie vremea se va încălzi, urmând să devină normală termic din punct de vedere climatologic. Vor mai cădea precipitații moderate cantitativ mai ales în jumătatea vestică a teritoriului, însă acestea vor fi mai ales sub formă de ploaie, ninsorile urmând să se retragă spre altitudini mai mari de 1500…1800 de metri. În cursul dimineților senine minimele termice vor mai coborî până spre pragul de -5 grade mai ales în zona depresiunilor din estul Transilvaniei, însă în restul țării temperaturile se vor menține preponderent pozitive.

Prognoza pentru ultima decadă a lunii aprilie

În ultimele 10 zile din aprilie 2020 temperaturile vor continua să crească, pe măsură ce anticiclonul azoric se va situa tot mai aproape de țara noastră, iar pe fondul creșterii duratei zilelor acesta se va “umple” cu căldură, nemaiexistând un bazin de aer rece la nord de România.
Astfel, în sudul țării se vor înregistra temperaturi maxime și de 30 de grade în zilele complet însorite, însă maxime de până la 25 de grade vor fi posibile inclusiv în Transilvania. În situația în care o zonă de presiune ridicată va domina vremea în România în ultima parte a lunii, precipitațiile așteptate să cadă vor fi puține și se vor semnala cu precădere la munte, sub formă unor averse locale însoțite de descărcări electrice.

Dacă ultima decadă a lunii se va situa peste mediile climatologice în ceea ce privește valorile termice și sub medie la capitolul precipitații, per ansamblu întreaga lună va putea fi caracterizată ca fiind una normală atât termic cât și pluviometric, grație temperaturilor scăzute, respectiv a precipitațiilor consistente așteptate a se înregistra în prima parte a lunii.

Vremea.ro oferă acum prognoze pentru toate localitățile din România, următoarele orașe au fost adăugate de curând pe site: Petrila Faget Cajvana Falticeni G. Humorului Lugoj Ghimbav Dej Mangalia Dabuleni Plopeni Brosteni Ineu Adjud Băilesti Ludus Campulung Arges Curtea de Argeș și Făgăraș.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.