Vremea în săptămâna 14 – 20 august

Dupa un lung interval canicular ce a durat doua saptamani aproape fara intrerupere, urmatoarele zile vor aduce temperaturi ceva mai suportabile la nivelul tarii noastre, doar spre finalul intervalului fiind asteptata o noua advectie tropicala mai intensa, insa aceasta va fi de scurta durata si maximele nu vor trece de 35-37 de grade Celsius in sudul tarii. Tot spre finalul saptamanii un front atmosferic venit dinspre sud-vestul Europei va produce precipitatii ceva mai consistente, insa pana atunci vremea va fi in general frumoasa la nivelul aproape intregii tari, doar in cursul dupa-amiezelor fiind asteptate cateva averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice local la munte si izolat in rest.

Luni vremea va fi in general frumoasa in jumatatea vestica a tarii, in timp ce in est ultimele benzi noroase ale talvegului de altitudine care a afectat tara noastra in ultimele zile vor mai produce unele averse slabe de ploaie, insotite razlet si de descarcari electrice. Vantul va sufla slab in nordul tarii si cel mult slab pana la moderat in sud. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 25 si 30 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 29-34 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 24-29 de grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nordul extrem al regiunii, iar cele mai ridicate in sud.

Marti aspectul vremii va fi similar cu cel din ziua precedenta, cu un cer mai mult senin in vestul tarii, in timp ce local in est vor exista conditii in cursul dupa-amiezii pentru producerea unor averse slabe de ploaie insotite si de descarcari electrice. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cu exceptia sud-estului, unde va fi moderat. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 26 si 31 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 29-34 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 27-31 de grade in Moldova.

Miercuri vremea va fi in general frumoasa si calda in toata tara. Doar local la munte dupa orele pranzului si izolat in zonele subcarpatice sudice vor exista unele innorari mai pronuntate si vor cadea averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice. Vantul va sufla slab in aproape toata tara, insa din nou in sud-est acesta va fi moderat, iar pe litoral rafalele vor ajunge pana la 40-50 de km/h. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 29 si 34 de grade Celsius la nivelul aproape intregii tari, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei, iar cele mai ridicate in sudul Olteniei si in Baragan.

Joi vremea va fi frumoasa in aproape toata tara, cu un cer variabil spre mai mult senin. Doar dupa-amiaza local la munte si izolat in Transilvania si Oltenia vor aparea unele dezvoltari noroase pe verticala si se vor produce cateva averse slabe de ploaie insotite si de descarcari electrice. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult slab pana la moderat in sud-estul extrem. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 29 -34 de grade Celsius in aproape toata tara, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei si nordul Moldovei, iar cele mai ridicate in vestul extrem al Banatului si in Lunca Dunarii.

Vineri vremea va fi frumoasa in toata toata, doar cu totul izolat la munte in prima parte a zilei fiind asteptate unele innorari, insa sansele pentru averse vor fi foarte reduse. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult slab pana la moderat in sud-est si la munte.Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 30 si 35 de grade Celsius in aproape toata tara, cu cele mai scazute valori asteptate din nou in depresiunile din estul Transilvaniei, iar cele mai ridicate in vestul Banatului si in Lunca Dunarii. Cu totul izolat indicele temperatura-umezeala va atinge pragul critic de 80 de unitati in zonele unde se vor inregistra temperaturi de 33-35 de grade Celsius.

Sambata un front atmosferic va aduce precipitatii ceva mai consistente in special in regiunile intracarpatice, in timp ce in sud si est vremea se va mentine frumoasa si chiar se va mai incalzi usor, ca urmare a comprimarii masei de aer in avangarda frontului. Astfel, in timp ce locuitorii din vestul tarii vor avea parte de temperaturi maxime incadrate intre 27 si 32 de grade Celsius, in restul regiunilor maximele vor urca spre 32-37 de grade, in sudul tarii urmand sa se faca resimtit un disconfort termic moderat.

Abaterile termice estimate a se inregistra duminica la pranz. Daca in majoritatea zonelor tarii temperaturile vor fi foarte scazute pentru aceasta perioada, acestea vor ramane inca la cote ridicate in sud-est. Desi acuratetea estimarii scade spre finalul saptamanii, rularile modelelor numerice sunt destul de consistente in acest moment cu privire la evolutia vremii din week-end. Sursa: tropicaltibits.com, model GFS.

Duminica vremea se va raci accentuat in majoritatea zonelor tarii si pe spatii extinse se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice, local importante cantitativ. Doar sud-estul va fi ferit de averse, tot aici temperaturile maxime urmand sa se mentina la valori ridicate, de pana la 30-35 de grade Celsius. Temperaturile vor scadea masiv pe masura ce inaintam inspre vest, pana la valori de 15-20 de grade in cursul pranzului in Transilvania si in sudul Banatului. Atat sambata cat si duminica vantul va sufla slab pana la moderat in majoritatea zonelor tarii, doar in sud-est in cursul zilei de duminica urmand sa prezinte unele intensificari trecatoare la tare.Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.