Vremea în săptămâna 4 – 10 septembrie

Urmatorul interval va aduce o vreme tomnatica mai ales in regiunile vestice, nordice si centrale ale tarii, unde un nucleu depresionar rece va activa pana spre mijlocul saptamanii. Dupa ziua de miercuri vremea va intra intr-un proces de incalzire usoara in toata tara, pe masura ce deasupra sudului si sud-estului Europei se va stabiliza un anticiclon foarte vast, iar in consecinta si cerul va deveni mai mult senin. „Pretul” platit pentru aceasta vreme frumoasa vor fi diminetile reci, spre foarte reci in depresiunile din estul Transilvaniei, unde minimele termice se vor apropia de pragul inghetului vineri si sambata. Precipitatiile se vor semnala in prima parte a saptamanii local in nordul, vestul si centrul tarii, insa nu vor fi importante din punct de vedere cantitativ.

Luni vremea va fi deosebit de rece si inchisa in regiunile intracarpatice, unde ciclonul care a adus ploi insemnate cantitativ pe parcursul weekend-ului va continua sa isi faca simtita prezenta. Local se vor mai semnala ploi in aceste zone, pe alocuri insotite si de descarcari electrice, insa cantitatile de apa estimate a se acumula nu vor fi semnificative. Vantul va sufla moderat in aproape toata tara, chiar moderat pana la tare in zona Luncii Dunarii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 14 si 19 grade in Transilvania si Maramures, 16-21 de grade in Banat si Crisana, 21-26 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 19-24 de grade in Moldova.

Abaterea temperaturilor fata de media climatologica estimata pentru dupa-amiaza zilei de luni. In vestul, centrul si nordul tarii maximele vor fi cu pana la 8-10 grade Celsius mai scazute in comparatie cu normalul termic specific inceputului de luna septembrie. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Marti vremea se va mentine inchisa si rece in regiunile intracarpatice, unde local va mai ploua slab. Vantul va sufla moderat in vest, centru si nord si mai mult slab in rest. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 17 si 22 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 19-24 de grade in Banat si Crisana, 22-27 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 20-25 de grade in Moldova.

Miercuri vor mai cadea unele ploi slabe cantitativ in regiunile intracarpatice ale tarii mai ales in prima parte a zilei, in timp ce in restul teritoriului vremea va fi in general frumoasa si in incalzire usoara. Vantul va sufla slab in majoritatea zonelor, cel mult moderat in sud-vestul Olteniei si pe litoral. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 19 si 24 de grade in Transilvania si Maramures (cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 22-27 de grade in Banat si Crisana, 25-29 de grade in Oltenia, 23-27 de grade in Muntenia si Dobrogea si 20-25 de grade in Moldova.

Joi in primele ore ale diminetii cu totul izolat va mai ploua slab in nordul extrem al tarii, in timp ce spre seara unele averse slabe de ploaie isi vor face aparitia local si in zonele deluroase din sudul teritoriului. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult slab pana la moderat in Transilvania si in nordul Moldovei. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 21-26 de grade in Transilvania si Banat, 17-22 de grade in Crisana si Maramures, 27-32 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul Olteniei) si 23-28 de grade in Moldova, cu valori usor mai scazute asteptate pentru nordul extrem al regiunii, aceasta urmand sa fie zona de unde aerul rece de origine polar-oceanica se va retrage cel mai tarziu.

Vineri anticiclonul azoric se va stabiliza deasupra teritoriului Romaniei, astfel incat vom avea parte de o vreme frumoasa si calda in majoritatea timpului, mai putin in vest, centru si nord, unde valorile termice se vor mentine usor sub media climatologica a perioadei. In cursul diminetii, datorita cerului senin si a vantului calm, in depresiunile din estul Transilvaniei se va produce fenomenul de inversiune termica, iar minimele pot cobori pana la valori de 1-2 grade Celsius. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult slab pana la moderat in vestul extrem si pe litoral. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 20 si 25 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 25-30 de grade in Oltenia, 27-32 de grade in Muntenia si Dobrogea si 22-27 de grade in Moldova, cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra in extremitatea nordica a regiunii, dar si usor mai ridicate in sudul acesteia.

Sambata vremea va fi frumoasa si se va incalzi intr-un final si in regiunile intracarpatice. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult slab pana la moderat pe litoral. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 23 si 28 de grade in Transilvania si Maramures (cu valori usor mai scazute in depresiunile din estul Transilvaniei), 25-30 de grade in Banat si Crisana, 27-32 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 24-29 de grade in Moldova. Dimineata va fi in continuare foarte rece in depresiuni, unde minimele termice se vor apropia iarasi de pragul inghetului.

Duminica temperaturile vor continua sa creasca usor in aproape toata tara, vremea urmand sa devina deosebit de calda pentru aceasta perioada a anului. Cerul va fi mai mult senin si vantul slab aproape peste tot, doar in sud-est acesta urmand sa fie moderat. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 25-30 de grade in Transilvania si Maramures, 27-32 de grade in Banat si Crisana, 29-34 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 26-31 de grade in Moldova.



Un comentariu la „Vremea în săptămâna 4 – 10 septembrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.