Estimarea Vremea.ro pentru sezonul de vară: prognoza meteo pentru lunile iunie, iulie și august în România

In intocmirea estimarilor sezoniere a evolutiei vremii se iau in calcul mai multi parametri, printre cei mai importanti fiind desigur baza statistica. Astfel, anii analogi din trecut pot fi un indicator relativ precis in ceea ce priveste desfasurarea vremii din viitorul apropiat si mediu.

NOAA (institutia din SUA care cuprinde si serviciul meteo national) a dezvoltat un model numeric global care anticipeaza evolutia vremii pe mai multe luni si care ia in calcul mai multi parametri; numeroase state ale lumii sau servicii meteorologice independente au dezvoltat astfel de modele, insa din observatiile noastre, CFS – modelul american – este cel mai precis dintre acestea. Prin urmare, e posibil ca prognoza pentru vara lui 2017 sa fie diferita de cea a ANM.

Trebuie sa remarcam ca, pana la sfarsitul lunii mai, anul 2017 isi gaseste un analog destul de simetric in 2010, an ce a avut o vara calda (dar fara temperaturi de peste 38-39 de grade), insa si destul de umeda, in acelasi timp.

Prognoza pentru luna iunie 2017

Luna iunie in prima jumatate a acesteia va fi usor mai calda in comparatie cu media climatologica, in special in regiunile intracarpatice ale tarii, insa instabilitatea atmosferica va fi accentuata pe intervale indelungate, cu precadere in regiunile extracarpatice, unde precipitatiile vor fi excedentare. Pe parcursul intregului interval se pot acumula cantitati de apa de peste 100 de mm in Oltenia si in Muntenia, iar izolat se pot produce inundatii, ca urmare a unor ploi puternice care vor aduna o cantitate importanta de apa intr-un timp foarte scurt. In zonele intracarpatice de asemenea nu va fi seceta, insa ploile nu vor fi la fel de consistente precum in sud si est.
Intre zilele cu instabilitate ridicata se vor strecura insa si perioade cu vreme frumoasa, cand temperaturile vor urca pana la 32-34 de grade Celsius in Lunca Dunarii si in sudul Banatului.

A doua jumatate a lunii iunie va aduce o vreme mai stabila si in incalzire usoara. Precipitatiile se vor situa in limitele normale la nivelul intregii tari, iar in zonele nord-estice acestea pot fi chiar deficitare. Din punct de vedere termic vom avea parte de primele zile caniculare din aceasta vara (asteptate in ultimele zile ale lunii), in sudul extrem al tarii putandu-se inregistra valori de 35-36 de grade Celsius, in timp ce temperaturile cele mai scazute se vor inregistra in estul Transilvaniei si pe litoral, unde maximele nu vor trece de 30-32 de grade.

Estimarea abaterilor termice in luna iunie 2017

Sursa: NOAA, model CFS.

In raport cu media climatologica, cele mai ridicate abateri termice se vor inregistra in regiunile intracarpatice ale tarii, in timp ce in sud si est, per ansamblu, temperaturile vor fi apropiate de normalul termic specific lunii iunie, chiar usor mai scazute in sudul extrem si in Dobrogea (desi rezolutia hartii este doar la nivel orientativ, astfel incat inclusiv in aceste regiuni temperaturile pot fi usor mai ridicate).

Prognoza pentru iulie 2017

Luna iulie va fi cea mai calduroasa luna a intregii veri, cum se intampla in mod obisnuit. Desi vom avea parte de zile caniculare, temperaturile nu sunt asteptate sa treaca de 40 de grade Celsius; cu alte cuvinte, nu se vor inregistra temperaturi chinuitoare precum in 2000, 2003, 2007 sau 2012.

In prima parte a lunii iulie vremea va alterna perioadele cu instabilitate atmosferica cu cele in care cerul va fi mai mult senin. Diferentele mari de temperatura (provocate de proximitatea fronturilor atmosferice) vor produce cele mai puternice furtuni din intregul sezon; local se vor semnala vijelii, iar cu totul izolat va cadea grindina de dimensiuni medii si chiar mari. Arealele in care aceste fenomene severe isi vor face aparitia nu vor fi foarte extinse insa, astfel incat mediile cantitatilor de precipitatii vor fi apropiate de normalul climatologic, chiar usor deficitare in nord-est si sud-est. Incidenta cea mai ridicata a furtunilor cu descarcari electrice se va manifesta in Crisana, Banat si in vestul Olteniei. Temperaturile vor fi si ele apropiate de media climatologica a perioadei, desi vor exista si zile mai calduroase (chiar caniculare), cand maximele vor ajunge pana la 36-37 de grade Celsius in zona Luncii Dunarii.

A doua parte a lunii iulie va aduce o vreme in general frumoasa si calda in aproape toate regiunile tarii. Aversele insotite de descarcari electrice isi vor face aparitia doar in mod local si cu precadere in zonele intracarpatice, astfel incat in acest interval cantitatile de apa vor fi preponderent deficitare la nivel national. Desi (cel mai probabil) nu se vor inregistra temperaturi de peste 38 de grade Celsius, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat datorita umiditatii ridicate advectate de pe Marea Neagra; in a doua jumatate a lunii „cauza” stabilitatii vremii o va constitui un maxim de presiune situat in zona Marii Caspice, iar circulatia aerului in troposfera joasa se va face dinspre estul continentului.

Estimarea abaterii cantitatilor de precipitatii in luna iulie

Sursa: NOAA, model CFS.

In nord-est si in sud-estul extrem acestea vor fi (usor) deficitare, cu cel mai puternic deficit estimat a se inregistra in nordul Moldovei, in timp ce vestul si sudul vor avea parte de precipitatii apropiate de mediile climatologice, iar mai ales in Muntenia acestea vor fi chiar usor excedentare.

Vremea în august 2017

Luna august va fi normala termic in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia Transilvaniei, unde temperaturile se vor situa usor peste mediile climatologice specifice perioadei. Cantitatile de apa vor fi excedentare aproape peste tot, ploile cele mai consistente urmand sa isi faca aparitia in zonele subcarpatice din sud, dar si in zona Carpatilor Meridionali si de Curbura.

Prima jumatate a lunii august va fi si cea mai calduroasa, mai ales in prima decada urmand sa se mai inregistreze temperaturi de pana la 36-37 de grade Celsius in sudul extrem a tarii, in timp ce depresiunile din estul Transilvaniei si litoralul vor avea parte de temperaturi suportabile, de pana la 32 de grade Celsius (in majoritatea zilelor). Ploile se vor semnala doar in mod local si nu vor fi deosebit de importante cantitativ; sansele cele mai ridicate pentru aparitia averselor vor fi in vestul, centrul si in nordul teritoriului.

A doua jumatate a lunii august va aduce o serie de cicloni mediteraneeni care vor afecta cu precadere jumatatea sudica a tarii, prin averse de ploaie importante cantitativ, descarcari electrice, vijelii si izolat chiar si grindina. Ploile vor patrunde si in nordul teritoriului, insa intensitatea lor nu va fi la fel de ridicata precum in sud. Pe parcursul a 2-3 zile se pot acumula cantitati de apa de 70-80 de mm, urmand sa existe riscul pentru producerea unor inundatii localizate. Din punct de vedere termic vremea se va raci in a doua parte a lunii august, iar temperaturile nu vor mai trece de pragul caniculei nici macar in sud. In interiorul arcului carpatic va fi chiar „racoare”, cu maxime de pana in 25-27 de grade Celsius in majoritatea zilelor.

Estimarea abaterii cantitatilor de apa fata de media climatologica in luna august

Sursa: NOAA, model CFS.

In cea mai mare parte a tarii se vor semnala ploi consistente, cele mai importante cantitati de precipitatii urmand a se acumula atat in zona Subcarpatilor Getici si de Curbura, cat si in zonele montane invecinate.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.