Arhive etichetă: Vremea în Septembrie

Vremea în luna septembrie în România

Cum va fi vremea în intervalul 28 – 30 septembrie

In urmatoarele zile vremea va intra intr-un proces de racire treptata, pe masura ce un aer polar de origini continentale va fi advectat pe partea posterioara a unui anticiclon situat in zona Muntilor Ural.

Romania se va afla la granita dintre acest anticiclon si un areal de presiune atmosferica ceva mai scazuta, intins din Sicilia pana spre Serbia.

Astfel, racirea cea mai accentuata se va produce in jumatatea estica a teritoriului, insa de precipitatii (mai ales sub forma de aversa) vor beneficia mai mult regiunile vestice si centrale, indeosebi in prima parte a intervalului; cantitatile de apa estimate a se acumula vor ajunge izolat pana la 20-30 de mm pe intreg parcursul intervalului in aceste regiuni.
Continuă să citești

Vreme caldă în weekend-ul 25 – 26 septembrie

Finalul de saptamana va aduce o vreme in incalzire in toata tara, pe masura ce aerul rece care a invadat intreaga jumatate estica a Europei in ultimele zile se va retrage inapoi spre nordul Rusiei europene. O zona de presiune atmosferica ridicata va incepe sa se consolideze deasupra sudului si sud-estului Europei, care va aduce cu sine de asemenea o vreme stabila, cu putine precipitatii.

Mai ales duminica temperaturile vor deveni mai ridicate fata de media climatologica in toata tara, iar in sud-vest sunt asteptate chiar si maxime de pana la 30 de grade Celsius.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 20 – 23 septembrie

Un nucleu depresionar foarte extins situat la granita dintre Ucraina, Belarus si Rusia va domina aspectul vremii in estul Europei printr-o advectie de aer rece dinspre zona Scandinaviei si a Rusiei europene, Romania nefiind menajata de catre aceasta configuratie sinoptica.

Daca luni sudul tarii va mai beneficia de temperaturi ridicate, incepand de marti vremea se va raci in toata tara, iar valorile termice se vor situa cu mult sub media climatologica a perioadei, pe partea posterioara a depresiunii atmosferice mai-sus amintite urmand sa fie advectat un aer polar, cu influente oceanice si continentale deopotriva.

Precipitatiile se vor semnala la nivelul tarii noastre indeosebi in cursul zilelor de luni si miercuri, iar cantitatile de apa vor ajunge pana la 15-20 de mm in sud-vestul Transilvaniei. La munte, la altitudini mai mari de 2000 de metri, precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare, indeosebi pe parcursul zilei de miercuri.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 18 – 19 septembrie

Finalul de saptamana va marca o schimbare a circulatiei aerului in atmosfera joasa la nivelul Europei, maximul de presiune care a stagnat in jumatatea estica a continentului in ultimele aproximativ doua saptamani urmand sa fie inlocuit de catre un centru de presiune scazuta, venit dinspre zona Tarilor de Jos. Astfel, inclusiv in tara noastra vremea se va inrautati ca aspect, indeosebi in jumatatea nordica.

Pe spatii relativ extinse vor cadea ploi, care pe alocuri vor avea si caracter de aversa si vor fi insotite de fenomene electrice. Cantitatile de apa vor fi ceva mai insemnate in Carpatii Orientali, unde pe intreg parcursul intervalului se vor strange izolat pana la 20-30 de mm.

Temperaturile vor fi in scadere mai ales in vest, centru si nord, insa si in sudul tarii, fata de zilele precedente (cand s-au inregistrat si 33-34 de grade), maximele vor fi cu cateva grade mai scazute.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 14 – 16 septembrie

In urmatoarele zile tara noastra va ramane sub influenta unui regim anticiclonic care va aduce cu sine o vreme in general frumoasa si calda, chiar deosebit de calda in vest si sud-vest, unde se vor inregistra maxime de peste 30 de grade Celsius in mod local, in conditiile in care temperaturile maxime normale pentru aceasta perioada ar trebui sa fie incadrate in intreaga tara intre 18 si 25 de grade.

Diminetile vor ramane racoroase pe vai si in depresiuni, unde temperaturile minime vor fi cuprinse in general intre 0 si 5 grade Celsius.

De aceasta data unele precipitatii isi vor face aparitia in mod local, mai cu seama la deal, la munte si in nordul Moldovei, insa nu se asteapta acumularea unor cantitati insemnate de apa. Cu totul izolat ploile vor avea caracter de aversa si vor fi insotite si de descarcari electrice.

Marti cerul va fi variabil spre mai mult senin in vestul, centrul si sudul tarii, in timp ce in nord-est local vor cadea unele ploi slabe, mai ales in cursul dupa-amiezii, ploi ce vor avea pe alocuri caracter de aversa si vor fi insotite si de fenomene electrice. Cu totul izolat in nordul Carpatilor Orientali se vor strange cantitati de apa de pana la 7-10 mm.

Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat in zona montana inalta.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 22 si 27 de grade Celsius in Transilvania si Maramures, 27-32 de grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 22-27 de grade in Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in extremitatea sudica a regiunii.

Miercuri vremea va fi frumoasa in cea mai mare parte a tarii, unele ploi slabe locale urmand sa cada temporar numai in zona Carpatilor Meridionali si de Curbura, precum si in Muntenia si sudul Dobrogei.

Vantul va sufla slab in majoritatea zonelor, cel mult slab pana la moderat pe crestele Carpatilor Meridionali.

Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 23 si 28 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei), 28-32 de grade in Banat, Crisana si Oltenia, 25-30 de grade in Muntenia si Dobrogea si 22-27 de grade Celsius in Moldova.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de miercuri. In toata tara vremea va fi mai calda in comparatie cu media climatologica a celei de-a doua decade a lunii septembrie, in vestul Romaniei urmand sa se inregistreze abateri termice pozitive chiar si de pana la 8-10 grade Celsius. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Joi cerul va fi mai mult senin in cea mai mare parte a tarii, unele innorari temporare urmand sa apara doar in regiunile sud-vestice, insa precipitatii vor cadea numai cu totul izolat, cateva averse slabe de ploaie urmand sa isi faca aparitia cu precadere in cursul dupa-amiezii.

Vantul va sufla slab pana la moderat in Banat si Crisana si mai mult slab in celelalte regiuni.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 24-29 de grade Celsius in Transilvania si Maramures, 28-33 de grade in Banat, Crisana, Oltenia si Muntenia, 25-30 de grade in Dobrogea (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona litorala) si 23-28 de grade in Moldova.