Revenire in forta a iernii in intervalul 5-8 martie!

Desi in constinta romanilor este adanc inradacinata ideea ca ninsorile din martie se numesc „ninsorile mieilor”, nimic nu este mai gresit de atat. Luna martie este renumita pentru 1-2 viscole serioase, doar ca in ultimii ani nu am mai avut parte de asa ceva si de aceea ne-am dezobisnuit. Ninsorile din luna aprilie sunt ninsorile mieilor.

Unele din cele mai serioase viscole din istoria meteorologica a tarii noastre au avut loc in luna martie, cum ar fi cele din prima decada a lui martie 1993, cand la Bucuresti stratul de zapada a atins 88 cm si troienele au fost de 2 metri. Nici in ianuarie 2008, februarie 2010, sau februarie 2012 nu a fost zapada asa mare ca in acel martie, de fapt stratul fiind un record pentru intreaga perioada de iarna din ultimii 40 de ani acolo. Asadar viscolele sunt ceva obisnuit pentru aceasta luna.

Sa revenim la ce se va intampla.

Incepand de joi dimineata, un puternic ciclon mediteranean va intra prin sud-vestul tarii, aducand cu sine precipitatii mixte, dar mai ales ploi in vestul Olteniei si in Banat. Precipitatiile pe intreg intervalul vor fi persistente si consistente, asta si pentru ca respectiva depresiune este nou-formata si pe masura ce se va alimenta cu energie din Marea Mediterana, ne va afecta si pe noi.
Precipitatiile initial provenite din furtuni cu descarcari electrice pe coasta Dalmata isi vor mentine o parte din caracterul convectiv pana vor ajunge la noi in tara, asa ca, desi vor putea fi considerate de acum precipitatii stratiforme, rata de cadere poate fi si de 30 mm/6 ore, benzile de precipitatii avand un istoric „furtunos”.

campul ciclonic din zona Balcanilor si precipitatiile asociate, vineri dimineata. Sursa: meteocentre.com – model GEM

campul ciclonic din zona Balcanilor si precipitatiile asociate, vineri dimineata. Sursa: meteocentre.com – model GEM

In dimineata asta modelele numerice de previziune au ajuns in sfarsit la un consens in privinta pozitionarii nucleelor precipitabile si partial si in privinta cantitatilor de apa. Daca pana zilele trecute maximul parea sa fie in Transilvania si Moldova, acum acesta s-a mutat spre sudul tarii. Bineinteles, raman precipitatii si in zonele mai sus amintite, dar nu la aceleasi valori asteptate anterior.

Asadar, joi precipitatii mixte in Oltenia si Banat (predominant ploi), precipitatii mixte in Transilvania (predominant lapovite), precipitatii mixte in Moldova (predominant ninsori in nordul regiunii). In Muntenia si Dobrogea va ploua.

Vineri ciclonul ramane inca foarte activ si retrogradeaza chiar deasupra tarii noastre, astfel tragand aer rece din paturile superioare ale atmosferei pana spre sol, iar implicit si temperatura va mai scadea usor fata de ziua precedenta, precipitatiile devenind in general solide in majoritatea regiunilor.

In Transilvania, centrul si nordul Moldovei, zona Banatului montan si zonele subcarpatice din Oltenia si Muntenia se va putea depune un strat de zapada de 10-20 cm, iar la altitudini mai mari de 1000 m chiar si 40 cm. In restul sudului tarii precipitatiile se vor mentine mai mult lichide, dar importante cantitativ (pana la 50 mm izolat), astfel ca in zonele urbane pot aparea mici inundatii, clasice de altfel mai ales in Capitala. De inundatii la un nivel mai ridicat nu poate fi vorba momentan, doar baltiri pe campuri.

Sambata modelele au ajuns dupa cum spuneam la un consens in privinta continuarii precipitatiilor, dar de aceasta data preponderent pe sudul tarii, pe masura ce depresiunea se va reactiva din momentul in care centrul ei va ajunge pe Marea Neagra si va absorbi umiditate si de acolo.

Si aceasta depresiune secundara va retrograda, iar procesul de racire va continua; ploile se vor transforma treptat in lapovite si ninsori incepand din noaptea de vineri spre sambata, iar cantitatile de apa pot fi importante, de 20-30 mm. Din aceste cantitati o parte se va depune sub forma de ninsoare apoasa care va face drumurile foarte alunecoase.

Sansele pentru depunere sunt in special pe timpul noptii, dar si ziua cand precipitatiile sunt mai intense. Cu certitudine cata zapada va fi nu se poate spune nici cu 12 ore inainte, dar undeva in jur de 5-15 cm sunt posibili a se depune.

precipitatii acumulate pana vineri seara. Sursa: model WRF Rometex

precipitatii acumulate pana vineri seara. Sursa: model WRF Rometex

Vantul, pornit serios in a doua parte a zilei de vineri, va continua sa sufle tare si in prima parte a zilei de sambata, cu rafale ce pot ajunge la 70-80 km/h pe aliniamentul Bucuresti-Buzau, spulberand si viscolind zapada.

Duminica precipitatiile sub forma de lapovita si ninsoare vor continua in sudul tarii, dar vantul se va potoli. Cantitatile de apa mai pot atinge 10-20 mm iar zapada, fiind foarte apoasa, mult sub echivalentul normal de 1:1, dar chiar si asa 5-10 cm nu sunt exclusi, inclusiv in Bucuresti.

Pana luni la pranz Romania va incheia in sfarsit socotelile cu aceasta incapatanata si persistenta depresiune, iar pe parcursul noptii de duminica spre luni e posibil sa mai ninga slab in sud, in timp ce in celelalte regiuni doar va fulgui izolat.

Temperaturile, cum era de asteptat, vor deveni mai scazute decat normalul perioadei, iar in depresiunile din estul Transilvaniei, daca se va insenina dupa trecerea depresiunii, se va produce ger, adica temperaturi sub -10 grade.

Stratul de zapada cumulat in tot acest interval poate atinge chiar si 1 metru in zonele inalte de munte si pana la 50 cm in dealurile subcarpatice si pe dealurile mai inalte din depresiunea colinara a Transilvaniei. In Moldova, Oltenia si Muntenia, dar si Banatul montan, la altitudini sub 500 de metri stratul de zapada estimat va fi pana in 30 de cm. Oricum, suficient de gros cat sa produca probleme.

Desi mai toate modelele nu vad pentru sudul Olteniei si Munteniei o prea mare depunere, din experienta episoadelor anterioare de acest gen se poate afirma ca acest lucru este totusi posibil.

stratul de zapada cumulat pana luni. Sursa: meteocentre.com – model GEM

stratul de zapada cumulat pana luni. Sursa: meteocentre.com – model GEM

Dupa incheierea acestei mici perioade de iarna adevarata si dupa topirea zapezii inclusiv din zonele montane mai joase (pentru ca se va incalzi inevitabil saptamana viitoare), sunt sanse sa se produca inundatii mai serioase in sudul tarii, pe fondul unui sol si asa suprasaturat cu apa.

Factorii limitativi pentru o depunere consistenta de zapada la mai putin de 500 de metri altitudine sunt: lipsa unei advectii de aer rece dinspre Campia Rusa prin straturile inferioare ale troposferei (si datorita lipsei zapezii din Ucraina), temperatura la nivelul standard de 850 milibari in jur de doar -5 grade, insolatia ridicata in aceasta perioada a anului (radiatia solara isi face simtita prezenta chiar daca este innorat), vantul, care in afara de noaptea de vineri spre sambata, nu va sufla foarte tare si procesul de racire evaporativa nu va fi deosebit de accentuat si mai mult decat atat, prezenta precipitatiilor la o temperatura in jur de 0 grade si pe un sol cald.

Insa, luand in calcul faptul ca temporar precipitatiile vor fi intense, mai ales pe timpul noptii sunt sanse relativ ridicate sa se depuna 20-30 cm de zapada in numai cateva ore, inclusiv in Bucuresti.

Verificarea acestui eveniment o vom face in breviarul meteo ce va fi postat la sfarsitul saptamanii, atunci vom vedea exact de ce a fost in stare acest ciclon aducator temporar de iarna pentru tara noastra.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.