Arhive categorie: Vremea în weekend

Prognoza vremii pentru weekendul următor în România.

Cum va fi vremea în weekend-ul 10 – 11 aprilie în România

Finalul de săptămână va aduce în continuare o vreme rece în comparație cu normalul climatologic al acestei perioade, dinspre nord-vestul continentului urmând să fie advectat un aer de origini polar-maritime. Precipitațiile în schimb vor fi puține spre inexistente, în zona României urmând să se solidifice un nucleu de presiune ridicată. Duminică valorile termice vor reveni la cote mai apropiate de media climatologică (în special în regiunile intracarpatice), însă diminețile vor rămâne reci pe întreg parcursul week-end-ului.

Continuă să citești

Cum va fi vremea vineri și în weekend în România. Prognoza pentru 26 – 28 martie.

După intervalul lung de aproape două săptămâni în care țara noastră a beneficiat de cele mai abundente ninsori din sezonul rece 2020-2021 (mai ales în zona de munte), weekend-ul va aduce în sfârșit o încălzire a vremii, un câmp anticiclonic urmând să se solidifice și să se extindă către centrul și estul continentului.

Precipitațiile vor fi puține în următoarea perioadă și vor cădea cu precădere duminică în nordul țării, ca urmare a intruziunii unui scurt pasaj frontal. Stratul de zăpadă deosebit de consistent de la munte și cerul variabil vor reprezenta o ocazie bună (destul rară în acest sezon) de a petrece weekend-ul în stațiunile montane din România.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 20 – 21 martie

Ciclonul retrograd care a afectat țara noastră în prima parte a săptămânii prin precipitații abundente și ninsori îndeosebi în zonele de deal și de munte își va consuma într-un final potențialul precipitabil în cursul zilei de vineri, tot deasupra României.

În urma acestuia însă, un alt sistem depresionar se va forma în bazinul central al Mării Mediterane, acesta din urmă fiind așteptat să aibă o traiectorie similară, însă ceva mai sudică. Astfel, de această dată precipitații mixte își vor face apariția și în sudul României, dar de asemenea, cu precădere la altitudini mai mari de 400-500 de metri.

Temperaturile vor rămâne la valori sub media climatologică a perioadei, cu precădere la munte-unde se vor semnala exclusiv precipitații sub formă de ninsoare.

Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 13 – 14 martie

Finalul de săptămână va aduce o vreme caldă spre deosebit de caldă pentru a doua decadă a lunii martie în majoritatea regiunilor țării, pe fondul unei advecții de aer tropical dinspre nordul Africii (pe partea anterioară a unui front atmosferic asociat unei vaste depresiuni situate în zona Țărilor de Jos). Temperaturile, în consecință, vor urca până spre valori maxime de 16-18 grade Celsius îndeosebi în sudul țării, astfel de valori urmând să se înregistreze mai ales duminică.

Frontul cald al acestei depresiuni va aduce și precipitații în majoritatea regiunilor, însă ninsori se vor semnala numai la altitudini mai mari de 1800-2000 de metri. Cantitățile de apă estimate a se acumula vor fi ceva mai însemnate local în Banat (până la 15-20 de mm pe întreg parcursul intervalului), în restul țării precipitațiile urmând să fie mai degrabă slabe cantitativ.
Continuă să citești

Vreme rece în weekend-ul 6 – 7 martie

Finalul de săptămână va aduce o vreme în răcire accentuată în toată țara, dinspre nordul Europei urmând să fie advectat un aer polar-continental foarte rece, extins pe partea anterioară a anticiclonului scandinav. Vor cădea și precipitații, mai cu seamă în jumătatea nordică a teritoriului, unde vor fi ploi, lapovițe și ninsori, în timp ce în sud precipitațiile se vor semnala doar local și vor predomina ploile și lapovițele.

În cursul dimineții de duminică, în urma înseninării cerului și a prezenței stratului de zăpadă, în depresiunile intramontane din nordul Moldovei temperaturile vor coborî până la valori extrem de scăzute pentru această perioadă: sunt așteptate minime de -25…-20 de grade Celsius, însă chiar și în zone mai joase precum Miercurea-Ciuc sau Rădăuți temperaturile vor coborî până spre -18…-16 grade.
Continuă să citești