Arhive categorie: Vremea în weekend

Prognoza vremii pentru weekendul următor în România.

Prognoza Vremea.ro pentru weekend-ul 16 – 17 ianuarie

În următoarele zile în țara noastră se va desfășura prima pătrundere de aer rece siberian din ultimii 3 ani, ultimul eveniment de acest gen având loc la final de februarie 2018.

Avansul masei de aer rece va fi unul mai neobișnuit, în primă instanță acesta migrând dinspre Rusia europeană către zona Scandinaviei, pentru ca mai apoi să coboare spre România.

Astfel, deși de regulă aerul rece de sorginte siberiană vine însoțit de un cer senin, în acest caz trecerea sa peste Marea Baltică va aduce cu sine inclusiv umiditate și nebulozitate ridicată, în mare parte din țară fiind așteptate și ninsori, în general slabe cantitativ.

Ca urmare a nebulozității ridicate, deși temperaturile în altitudine vor fi extrem de scăzute, în zonele mai joase nu se va resimți pe deplin frigul, din cauza lipsei inversiunilor termice.
Continuă să citești

Vremea de Revelion și în weekend

Finalul acestui an și începutul anului 2021 va reprezenta din punct de vedere climatologic o perioadă deosebit de caldă, cu abateri termice pozitive impresionante, de până la 15-16 grade Celsius în sudul țării. Circulația aerului din ultimele zile se va menține și în intervalul următor, respectiv advecție de aer tropical dinspre nordul Africii, România continuând să se situeze pe partea anterioară a depresiunilor atmosferice din vestul și centrul Europei. În tot acest timp, în partea centrală și vestică a continentului vremea va fi mult mai apropiată de normalul termic specific perioadei.

Precipitațiile care vor cădea în țara noastră (mai cu seamă în regiunile vestice) se vor produce pe partea de front cald a depresiunilor, astfel încât forma acestora va fi preponderent solidă la altitudini de sub 1500 de metri. Local în vestul Munților Apuseni și în vestul Carpaților Meridionali pe întreg parcursul intervalului se vor strânge cantități mai importante de apă, de până la 40-50 de mm.

Continuă să citești

Cum va fi vremea de Crăciun

Crăciunul anului 2020 va fi guvernat, aproape ca în fiecare an, de către o vreme caldă spre deosebit de caldă, circulația aerului în troposferă urmând să fie în general una zonală la nivelul Europei, respectiv vest-est, dinspre zona tropicală a Oceanului Atlantic și nordul Africii urmând să fie advectate către țara noastră mase de aer (foarte) calde. O “mică” anomalie va fi prezentă în a treia zi de Crăciun, când un talveg depresionar desprins dintr-un ciclon situat în zona Belarusului se va forma în Golful Genova și va avansa către nord-est.

Pe partea posterioară a acestui talveg va coborî un aer ceva mai rece din altitudine, astfel încât, mai ales în jumătatea nordică a țării, pe lângă precipitații lichide local își vor face apariția și ninsorile, însă strat de zăpada se va depune aproape exclusiv la altitudini de peste 400-500 de metri.

Așadar, de un Crăciun alb vor avea parte doar cei care au ales să își petreacă Sărbătorile de iarnă la munte, dar local și locuitorii din zonele deluroase adiacente celor montane și din Moldova. La munte grosimea stratului de zăpadă nou-depus va fi semnificativă (până la 30-40 de centimetri în Carpații Meridionali), însă în restul zonelor mai joase unde va ninge, acesta nu va depăși 5-10 centimetri.
Continuă să citești

Prognoza meteo pentru weekend-ul 19 – 20 decembrie

La final de săptămână țara noastră se va afla sub influența unui regim anticiclonic, un produs atmosferic hibrid între maximul baric azoric și cel est-european.

Deși în altitudine va fi advectat un aer rece dinspre nord-est, la sol temperaturile vor rămâne cu mult peste media climatologică a perioadei datorită nebulozității ridicate, în interiorul căreia se va păstra căldura (la altitudini mai mici de 500-800 de metri).

Din acești nori stratiformi local vor cădea burnițe slabe, îndeosebi în regiunile extracarpatice.

În zona de munte înalt cerul va fi mai mult senin, iar temperaturile considerabil mai scăzute, îndeosebi în zona Carpaților de Curbură.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 12 – 13 decembrie

Finalul de săptămână va aduce o vreme închisă și umedă în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în jumătatea estică. Un ciclon mediteranean bine definit centrat între Grecia și Turcia își va întinde benzile de precipitații până adânc în interiorul continentului, România urmând să beneficieze de asemenea de acumularea unor cantități însemnate de apă, în mod local.

În schimb, poziția ciclonului va favoriza advecția unui aer tropical dinspre zona Anatoliei (pe partea de front cald a depresiunii), astfel încât în țara noastră precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, ninsori urmând să se semnaleze doar la altitudini de peste 1800 de metri.

Temperaturile se vor situa cu mult peste media climatologică a perioadei, în Dobrogea urmând să se atingă maxime și de 13 grade Celsius în cursul zilei de duminică.
Continuă să citești