Arhive categorie: Vremea în weekend

Prognoza vremii pentru weekendul următor în România.

Vremea în weekendul 23 – 24 iulie în România

Finalul de saptamana va aduce pe teritoriul tarii noastre cel mai intens val canicular din acest sezon, pe masura ce aerul tropical care a produs recordurile de temperatura istorice din Regatul Unit va migra catre est. La nivel de maxime absolute, va fi cel mai intens val canicular de asemenea din ultimii 5 ani, de la cele 42,0 grade Celsius inregistrate la Zimnicea pe data de 1 iulie 2017.

In trecerea sa peste continentul european, masa de aer tropical se va “goli” si mai mult de umezeala, astfel incat, desi valorile termice se vor apropia si chiar vor depasi usor pragul de 40 de grade Celsius (in mod izolat), disconfortul termic resimtit nu va fi unul deosebit de accentuat, ca urmare a umezelii reduse a aerului (10-25%).
Continuă să citești

Vreme severa în sudul țării astăzi, duminică 29 mai

Ultimele rulari ale modelelor numerice de inalta rezolutie indica o probabilitate ridicata de producere a unor fenomene convective extreme, asociate partii frontale a unui talveg depresionar situat in zona Marii Ionice.

Fenomenele convective severe principale vor fi grindina mare si foarte mare (>3-5 cm in diametru), rafalele convective asociate atat liniilor de vijelie cat si a curentilor descendenti puternici din interiorul norilor Cumulonimbus (rafale de 80-100 de km/h, izolat peste 100 km/h), descarcarile electrice frecvente si acumularea unor cantitati de precipitatii de peste 30-40 de mm in intervale scurte de timp (sub 1-2 ore).
Continuă să citești

Prognoza meteo pentru week-end-ul 21 – 22 mai

După răcirea accentuată din ultimele zile, vremea in tara noastra va intra pe un făgaș diferit, în condițiile consolidării unui regim de presiune atmosferică ridicată în zona bazinului Mării Mediterane. Astfel, circulatia în troposfera se va reorienta dinspre sud-vest, aerul rece de origini polare urmand sa fie împins către nord fiind înlocuit de către un aer tropical venit dinspre nordul Africii.

Precipitațiile vor fi puțin și se vor semnala cu precădere sambata în jumătatea nordică a teritoriului, unde local vor cădea averse de ploaie însoțite de fenomene electrice, însă nu se așteaptă acumularea unor cantități importante de apă.
Continuă să citești

Cum va fi vremea in weekend-ul 14 – 15 mai

Dupa intruziunea partii sudice a unui front rece asociat unui nucleu de presiune scazuta situat in zona Rusiei europene, in tara noastra valorile termice vor marca o scadere fata de zilele precedente, urmand sa ajunga apropiate de normalul climatologic in jumatatea nordica a teritoriului, insa inca usor mai ridicate fata de medie, in sud. Precipitatiile se vor semnala indeosebi in jumatatea estica a tarii, unde local vor fi averse insotite de fenomene electrice si izolat de grindina, precum si cantitati mai importante de apa in mod punctiform.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 31 martie – 3 aprilie

Circulatia in troposfera la nivelul Europei in urmatoarele zile va fi una dinamica, indeosebi in partea centrala si estica. Un anticiclon de tip islandez va bloca avansul maselor de aer cald si umede dinspre Oceanul Atlantic inspre vestul continentului, fapt ce va lasa cale libera unui aer mai rece de origine polara, venit dinspre nordul Scandinaviei si a Rusiei europene. Odata ajuns in Marea Mediterana, aerul rece venit dinspre nord in combinatie cu un aer tropical si umed situat in zona bazinului central al Mediteranei vor conduce la formarea unui ciclon viguros, cu deplasare catre nord-est.

Tara noastra se va situa pe partea de front cald al depresiunii in prima parte a intervalului, astfel incat temperaturile se vor situa cu mult peste media climatologica a perioadei. Precipitatiile vor fi exclusiv sub forma de ploaie (inclusiv la munte) joi si vineri, iar cantitatile de apa estimate a se acumula pe intreg parcursul intervalului izolat vor ajunge pana spre 40-60 de mm in nord-vestul Carpatilor Orientali, vestul Muntilor Apuseni si vestul Carpatilor Meridionali.

Incepand de sambata vremea se va raci (mai cu seama in jumatatea nordica a tarii), iar precipitatiile mixte vor reveni in zonele de deal si de munte.
Continuă să citești