Arhive categorie: Vremea în weekend

Prognoza vremii pentru weekendul următor în România.

Vreme rece în weekend-ul 9 – 10 octombrie

Finalul de saptamana va aduce o vreme rece in toata tara, chiar deosebit de rece pentru aceasta perioada in jumatatea sudica. Dinspre zona Rusiei europene va fi advectat un aer polar de origini continentale, acest aer urmand sa realizeze un cuplaj cu un talveg depresionar situat in bazinul central al Marii Mediterane. Astfel, depresiunea atmosferica nou-formata va migra catre nord-est, iar pe partea sa posterioara se va infiltra aerul rece venit dinspre nord.

Urmarile acestui proces de ciclogeneza mediteraneana clasica la nivelul tarii noastre vor fi urmatoarele: racire accentuata, ploi insemnate cantitativ (mai ales in sud-vest) si intensificari ale vantului la munte si in Banat. Tot la munte se vor semnala si precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare la peste 1200-1400 de metri, iar la peste 1600-1800 de metri se va depune inclusiv strat de zapada.
Continuă să citești

Cum va fi vremea vineri, 1 octombrie, și în weekend

Finalul de saptamana va regasi tara noastra inca sub influenta unui regim anticiclonic, extremitatea sud-vestica a unei arii de presiune ridicata cu centrul in zona Moscovei urmand sa acapareze teritoriul Romaniei aproape in intregime. In consecinta, vremea va fi in general frumoasa in toate regiunile, desi vineri vor mai fi posibile unele ploi slabe izolate in vest, iar mai apoi cu totul izolat pe litoral.

Temperaturile vor fi in crestere usoara la nivel national fata de zilele precedente, cu toate ca in est si sud-est valorile termice se vor situa inca usor sub mediile climatologice specifice inceputului de luna octombrie.

Ca urmare a inseninarii cerului, in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei si nordul Moldovei diminetile vor fi racoroase, cu minime cuprinse in general intre -5 si 0 grade Celsius.
Continuă să citești

Vreme caldă în weekend-ul 25 – 26 septembrie

Finalul de saptamana va aduce o vreme in incalzire in toata tara, pe masura ce aerul rece care a invadat intreaga jumatate estica a Europei in ultimele zile se va retrage inapoi spre nordul Rusiei europene. O zona de presiune atmosferica ridicata va incepe sa se consolideze deasupra sudului si sud-estului Europei, care va aduce cu sine de asemenea o vreme stabila, cu putine precipitatii.

Mai ales duminica temperaturile vor deveni mai ridicate fata de media climatologica in toata tara, iar in sud-vest sunt asteptate chiar si maxime de pana la 30 de grade Celsius.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 18 – 19 septembrie

Finalul de saptamana va marca o schimbare a circulatiei aerului in atmosfera joasa la nivelul Europei, maximul de presiune care a stagnat in jumatatea estica a continentului in ultimele aproximativ doua saptamani urmand sa fie inlocuit de catre un centru de presiune scazuta, venit dinspre zona Tarilor de Jos. Astfel, inclusiv in tara noastra vremea se va inrautati ca aspect, indeosebi in jumatatea nordica.

Pe spatii relativ extinse vor cadea ploi, care pe alocuri vor avea si caracter de aversa si vor fi insotite de fenomene electrice. Cantitatile de apa vor fi ceva mai insemnate in Carpatii Orientali, unde pe intreg parcursul intervalului se vor strange izolat pana la 20-30 de mm.

Temperaturile vor fi in scadere mai ales in vest, centru si nord, insa si in sudul tarii, fata de zilele precedente (cand s-au inregistrat si 33-34 de grade), maximele vor fi cu cateva grade mai scazute.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 11 – 12 septembrie

Finalul de saptamana va aduce o vreme frumoasa si calda in toata tara, pe masura ce o arie de presiune ridicata se va consolida in estul si sud-estul continentului. Precipitatiile vor lipsi cu desavarsire, numai niste nori inalti (cirriformi) urmand sa brazdeze cerul Romaniei in urmatoarele doua zile.

Desi dupa-amiezele vor fi calduroase, cu abateri termice pozitive in toata tara, cerul mai mult senin si scaderea duratei de stralucire a Soarelui pe masura ce inaintam in toamna va face ca pamantul sa piarda tot mai mult din caldura acumulata peste zi, astfel incat noptile vor fi racoroase mai ales pe vai si in depresiuni, unde minimele termice vor cobori pana aproape de pragul inghetului (indeosebi in estul Transilvaniei si in nordul Carpatilor Orientali).
Continuă să citești