Arhive categorie: Vremea în weekend

Prognoza vremii pentru weekendul următor în România.

Cum va fi vremea în weekend-ul 26 – 27 septembrie

După o lungă perioadă secetoasă, destabilizarea câmpului de presiune ridicată (ce a persistat aproape în permanență deasupra estului Europei în ultimele săptămâni) se va produce în cursul zilei de sâmbătă ca urmare a intruziunii curentului jet până în bazinul central al Mării Mediterane. Astfel, un ciclon viguros se va forma în zona Croației și se va deplasa rapid către teritoriul României, urmând să aducă cu sine ploi însemnate cantitativ, ce vor fi și sub formă de averse însoțite de fenomene electrice. După trecerea primelor benzi de precipitații vremea se va răci accentuat, cu excepția sud-estului, unde răcirea va fi mai ușoară-iar precipitațiile de asemenea considerabil mai slabe cantitativ față de restul țării.

Continuă să citești

Vremea în weekend-ul 19 – 20 septembrie

Finalul de săptămâna va fi dominat de către o vreme frumoasă în țara noastră, deși pe parcursul zilei de sâmbătă aceasta va fi ușor mai rece față de media climatologică, iar vântul moderat va spori senzația de răcoare, îndeosebi în regiunile sudice. Precipitațiile vor lipsi cu desăvârșire, România urmând să se afle în continuare sub influența unui regim anticiclonic.


Continuă să citești

Vremea în weekend-ul 12 – 13 septembrie

Finalul de săptămână va fi unul călduros din punct de vedere meteorologic, poate ultimul week-end din anul 2020 cu vreme perfectă pentru a petrece o mini-vacanță pe litoralul românesc. Câmpul anticiclonal care a dominat aspectul vremii în ultimele zile în toată Europa centrală și de est va continua să nu fie perturbat de nicio depresiune atmosferică, ba din contra-acesta se va consolida până spre mijlocul săptămânii viitoare.

Astfel, la nivel național vor exista condiții pentru producerea unor precipitații slabe doar cu totul izolat în zona montană înaltă, în restul teritoriului cerul urmând să fie mai mult senin, iar valorile termice se vor situa și cu 7-9 grade Celsius peste media climatologică a celei de-a două decade a lunii septembrie.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 29 – 30 august

Ultimul weekend al verii 2020 va fi unul fără evenimente meteo notabile, vremea urmând să fie călduroasă în toată țara, chiar caniculară în sud-unde se vor înregistra inclusiv maxime de 36-37 de grade Celsius în mod izolat. Cauza pentru această căldură destul de neobișnuită pentru finalul lunii august o va constitui o arie de presiune scăzută situată în partea central-vestică a Europei, care va advecta pe partea sa anterioară un aer tropical dinspre nordul Africii. Deși vara 2020 per ansamblu până în acest moment a fost mai caldă față de media multianuală în toată țara, advecțiile tropicale dinspre nordul Africii nu și-au făcut simțită prezența într-un mod accentuat, căldură venind predominant dinspre Orientul Mijlociu, via Anatolia.

Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 22 – 23 august

Finalul de săptămână, în contrast cu precedentele zile — când instabilitatea atmosferică s-a situat la cote ridicate îndeosebi în jumătatea vestică a țării — va aduce o vreme frumoasă și caldă, precipitațiile urmând să lipsească aproape cu desăvârșire. “Vinovatul” pentru vremea stabilă va fi un anticiclon în extindere dinspre vestul către estul continentului, anticiclon asociat și cu o advecție de aer tropical dinspre nordul Africii. Deși în sud-estul țării temperaturile maxime vor fi ușor caniculare și se vor situa cu până 3-5 grade Celsius peste media climatologică a perioadei, în regiunile intracarpatice vremea va fi relativ normală termic, cu valori maxime de temperatură ce nu vor depăși 30 de grade.
Continuă să citești