Arhive categorie: Vremea în weekend

Prognoza vremii pentru weekendul următor în România.

Cum va fi vremea în weekend-ul 16 – 17 februarie

Sfârșitul de săptămână va aduce în România o vreme caldă, chiar deosebit de caldă pe parcursul zilei de duminică. Un anticiclon “cald” va începe să se formeze în partea centrală a continentului și va avansa către zonele estice, astfel încât pe lângă creșterea temperaturilor, și precipitațiile vor lipsi aproape cu desăvârșire, acestea urmând să se semnaleze doar în prima parte a zilei de vineri în regiunile estice ale țării, unde local vor cădea câteva ploi, lapovițe și ninsori slabe. Singurul fenomen notabil din următoarele zile va fi ceața, care își va face apariția îndeosebi în cursul nopților pe spații relativ extinse din Transilvania.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 9 – 10 februarie

Sfârșitul de săptămână va fi unul frumos din punct de vedere meteorologic, precipitațiile urmând să lipsească cu desăvârșire de pe teritoriul țării noastre. Valorile termice vor fi mai ridicate față de normalul climatologic al perioadei în toată țara (chiar considerabil mai ridicate duminică), în urma unei advecții de aer cald pe partea anterioară a unei depresiuni situată în nordul Marii Britanii.
Continuă să citești

Vreme caldă în weekend-ul 2 – 3 februarie

O vastă depresiune de sorginte atlantică ce va tranzita vestul Europei în următoarele zile va aduce în țara noastră printre cele mai ridicate valori termice din acest sezon rece, în sud-est mai ales duminică temperaturile maxime urmând să cocheteze cu valori de 16-18 grade Celsius, însă cu totul izolat nu sunt excluse a se înregistra și valori de până la 20 de grade. Amplasarea depresiunii în vestul continentului va face ca pe partea sa anterioară să fie advectat un aer tropical dinspre nordul Africii pe o traiectorie sud-vestică, țara noastră urmând să se afle în centrul abaterilor termice pozitive. Precipitațiile care vor cădea vor fi puține și exclusiv sub formă de ploaie, inclusiv la munte; acestea se vor semnala local în vest și în sud-vest, iar în prima parte a intervalului izolat și în sud-est.
Continuă să citești

Vremea în weekend în România

Ciclonul mediteranean care a activat în ultimele zile în întreg sud-estul Europei va continua să afecteze țara noastră și în cursul weekend-ului, când sunt așteptate să cadă precipitații mixte pe arii extinse. Cantitățile de apă vor fi mai însemnate în podisul și în subcarpații Getici și pe pantele sudice ale Carpaților Meridionali, unde se vor acumula până la 50 de mm pe parcursul întregului interval. În aceleași regiuni, la altitudini de peste 800-1000 de metri se va depune un strat consistent de zăpadă de până la 30-40 de centimetri. Un strat de omăt de până la 10-15 centimetri se va depune local și în Transilvania, în sudul Banatului și în Moldova.

Din punct de vedere termic vom avea parte de o vreme caldă pentru această perioadă, cu excepția estului țării vineri, unde temperaturile se vor situa ușor sub medie. Deși depresiunea mediteraneană va advecta un aer cald în altitudine dinspre nordul Africii peste țara noastră, în estul României se va manifesta pe o coloană de aer groasă de câteva sute de metri deasupra solului o advecție de aer suprarăcit dinspre Ucraina. Astfel, la sol temperaturile vor fi negative, însă în altitudine acestea vor fi pozitive; fulgii de zăpadă care vor trece prin respectivul strat de temperaturi pozitive se vor topi și vor ajunge la sol sub formă de ploaie, care datorită temperaturilor negative din stratul limită, va îngheța instant. Acesta este mecanismul de producere a ploii înghețate („freezing rain”), iar riscul apariției poleiului va fi foarte ridicat în special în sudul Moldovei și în Bărăgan.

În unele zone din sudul Moldovei se vor semnala granule de gheață, deoarece temperaturile vor fi prea scăzute pentru ca ploaia să se mențină în stare suprarăcită (frecarea cu aerul nu mai este eficientă pentru menținerea picăturilor de apa în stare lichidă la temperaturi în general de sub -4, -5 grade Celsius, iar respectivele picături de apă îngheață în trecerea lor prin stratul de aer rece).
Continuă să citești

Vremea în weekend. Prognoza pentru 11 – 13 ianuarie

Dupa depresiunea de vineri, care va mai aduce ninsori si viscol pe arii extinse in cea mai mare parte a tarii (cu exceptia Dobrogei, unde vor predomina ploile), circulatia aerului in troposfera se va reorienta dinspre nord-vest, tara noastra urmand sa intre din nou sub incidenta unui aer polar de origine oceanica. Astfel, in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana sambata si duminica va ninge pe arii relativ extinse, chiar daca slab cantitativ. Datorita directiei predominante a vantului de nord-vest, conform prognozelor Vremea.ro sudul si estul teritoriului vor ramane cvasi-ferite de precipitatii (la adapostul Carpatilor Meridionali si Orientali), unele ninsori slabe si lapovite urmand sa se semnaleze doar cu totul izolat. Din punct de vedere termic vremea va fi normala pentru aceasta perioada, cu temperaturi usor negative in buna parte din teritoriu si ger in cursul diminetii (in special in depresiunile din estul Transilvaniei, unde mai ales sambata dimineata temperaturile vor cobori pana spre -15 grade Celsius).
Continuă să citești