Arhive categorie: Vremea în weekend

Prognoza vremii pentru weekendul următor în România.

Cum va fi vremea în weekend-ul 14 – 15 martie

Finalul de săptămână va aduce o răcire treptată a vremii, pe măsură ce dinspre nord-vestul continentului va fi advectat un aer mai rece în straturile inferioare ale troposferei înspre țara noastră. Cu toate acestea, per ansamblu media temperaturii va rămâne una ridicată în toată țara pentru prima jumătate a lunii martie (îndeosebi pentru regiunile extracarpatice). Se vor semnala și precipitații locale, prima dată în jumătatea nordică a țării (slabe cantitativ), iar în a două parte a intervalului și în cea sudică (moderate cantitativ, în mod izolat).
Continuă să citești

Prognoza pentru weekend-ul 7 – 8 martie

Sfârșitul de săptămână va aduce o vreme caldă spre deosebit de caldă pentru prima decadă a lunii martie mai ales în sud-estul țării, unde temperaturile maxime vor atinge din nou pragul de 20 de grade Celsius în cursul zilei de duminică. În restul zonelor temperaturile vor fi ceva mai apropiate de media climatologică a perioadei, însă acest lucru se va întâmplă mai ales pe fondul nebulozității accentuate și a precipitațiilor, care vor cădea pe spații relativ extinse. Cauza ploilor (deoarece vor fi numai ploi, ninsorile urmând să își facă apariția doar la altitudini de peste 1800 de metri) și a temperaturilor ridicate o va constitui o serie de fronturi atmosferice asociate nucleelor de presiune scăzută din bazinul central al Mării Mediterane. În cele mai multe situații, aceste cicloane mediteraneene avansează mai mult către țara noastră și advecteaza un aer mai rece dinspre latitudini nordice prin retrogradarea lor, însă în următoarele zile un câmp anticiclonic situat deasupra Anatoliei va face ca centrele depresionare din Marea Mediterană să fie cvasi-staționare, pe partea anterioară a acestora urmând să fie advectat un aer tropical dinspre nordul Africii, concomitent cu benzile de precipitații (preponderent lichide) situate ceva mai la vest.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 29 februarie – 1 martie

Weekend-ul va aduce o vreme schimbătoare pe teritoriul României, cu precipitații așteptate să cadă în majoritatea regiunilor, însă per ansamblu din punct de vedere termic vremea va fi caldă spre deosebit de caldă, în condițiile unei circulații zonale a aerului în troposferă (de la vest către est) pe aproape întreg continentul, astfel încât dinspre zonele tropicale ale Oceanului Atlantic vor fi advectate în mod succesiv mase de aer cald și umed.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 22 – 23 februarie

Finalul de săptămână va aduce o vreme deosebit de caldă pe teritoriul țării noastre (în special duminică, la orele prânzului fiind așteptate maxime de 17-19 grade în sud-vest), consecință a unei advecții de aer tropical dinspre nordul Africii pe partea anterioară a unei vaste depresiuni atmosferice cu centrul în nordul Europei. Vor cădea și precipitații, mai ales sub formă de ploaie, iar acestea se vor semnala cu precădere în regiunile intracarpatice. Cantitățile de apă estimate a se acumula vor fi în general moderate, numai în nord-vestul Carpaților Orientali și în vestul Munților Apuseni urmând să se acumuleze până la 30-40 de mm pe întreg parcursul intervalului.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 15 – 16 februarie

Finalul de săptămână va aduce o vreme stabilă în cea mai mare parte a țării, după ziua de vineri anticiclonul azoric urmând să se extindă spre cea mai mare parte a estului Europei. Precipitații sunt așteptate să cadă în principal vineri în jumătatea vestică a teritoriului, însă în zonele joase acestea vor fi exclusiv sub formă de ploaie. Temperaturile vor fi considerabil mai ridicate față de media climatologică a perioadei în toată țara, singurele ore care vor mai aduce a iarnă urmând să fie cele de duminică dimineață, când cerul mai mult senin va favoriza scăderea temperaturilor până spre pragul de -10 grade Celsius în depresiunile din estul Transilvaniei.
Continuă să citești