Arhive categorie: Vremea în weekend

Prognoza vremii pentru weekendul următor în România.

Cum va fi vremea până la sfârșitul săptămânii (2 – 6 octombrie)

Următoarele zile vor fi caracterizate printr-un dinamism ridicat al maselor de aer la nivelul Europei, această perioadă din an fiind optimă pentru “bătălia” dintre vară și iarnă, în care masele de aer cald și rece se succed cu repeziciune. Astfel, dacă în prima parte a intervalului vremea va fi cu mult mai caldă decât în mod obișnuit pentru prima decadă a lunii octombrie îndeosebi în sud și est, de joi un front rece va traversa țara noastră începând cu zonele nord-vestice, iar începând de vineri temperaturile vor scădea accentuat și vremea va deveni mai rece în comparație cu media climatologică a perioadei în toate zonele țării.
Odată cu sosirea frontului rece vor cădea și precipitații sub formă de ploaie mai întâi în zonele centrale și nordice, iar mai apoi și în sud și est. La munte la altitudini de peste 1800 de metri precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 21 – 22 septembrie

O zonă de presiune ridicată va acapara țara noastră în acest final de săptămână, în consecință și vremea va fi frumoasă, cu un cer variabil spre mai mult senin, iar precipitațiile vor fi inexistente. Totuși, România va fi situată pe partea posterioară a anticiclonului, într-un areal în care va fi advectat un aer rece dinspre nordul continentului. Astfel, temperaturile îndeosebi în cursul dimineților vor fi foarte scăzute, mai ales sâmbătă în regiunile intracarpatice urmând să se producă brumă în mod local.
Continuă să citești

Prognoza pentru sfârșitul de săptămână 13 – 15 septembrie

Sfârșitul de săptămână va aduce o vreme frumoasă și caldă în mare parte din țară, România continuând să se afle într-un areal de presiune atmosferică ridicată. Doar sâmbătă în Carpații Orientali și în nordul Moldovei se vor semnala în mod local câteva averse slabe de ploaie, averse asociate unui sistem depresionar cu centrul departe de țara noastră (în zona Scandinaviei). Tot în aceste zone și temperaturile vor scădea ușor și se vor situa aproape de normele climatologice ale perioadei. În sudul țării va rămâne foarte cald, mai ales în Lunca Dunării, unde se vor înregistra maxime termice de până la 30-32 de grade Celsius.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în ultimul weekend din vacanța mare (7 – 8 septembrie)

După ușoara răcire din ultimele zile, sfârșitul de săptămână va aduce o vreme doar ușor mai caldă pentru prima decadă a lunii septembrie, numai izolat în sudul țării urmând să se mai atingă valori termice maxime de până la 30-32 de grade Celsius.

Precipitațiile, în schimb, vor fi foarte puține și vor afecta local doar zonele montane și pe cele sud-vestice, prin averse însoțite de fenomene electrice. Nu se așteaptă acumularea unor cantități însemnate de apă, în condițiile în care depresiunea mediteraneană responsabilă pentru aceste ploi slabe se va deplasa pe un traseu mai puțin clasic: dinspre sud-vest își va schimba direcția către nord sau chiar nord-vest (în loc de clasicul nord-est), la contactul cu teritoriul țării noastre; această deplasare atipică este explicată prin faptul că un anticiclon amplasat în estul continentului se va extinde către sud și va forța depresiunea mediteraneană să facă „cale întoarsă”.

Din păcate, în pofida unor luni mai și iunie foarte umede în aproape toată țara, în perioada care a urmat de atunci și până acum au căzut foarte puține precipitații la nivel național (în unele zone și sub 30-40% din normele lunare), astfel încât seceta, instalată deja în ultimele săptămâni în cea mai mare parte a teritoriului, se va accentua.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 31 august – 1 septembrie

Sfârșitul de săptămână nu va aduce nicio modificare în aspectul vremii față de ultimele 10 zile, aceeași zonă de presiune ridicată cantonată în estul Europei urmând să fie prezentă și în țara noastră, aducând cu sine un cer mai mult senin și temperaturi peste media climatologică a perioadei. Local în sud și sud-vest maximele termice vor mai atinge și depăși ușor pragul caniculei (35 de grade Celsius), însă și în restul teritoriului temperaturile se vor situa peste normalul termic specific perioadei. Precipitațiile vor fi foarte puține și se vor semnala îndeosebi în zonele montane, pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă.
Continuă să citești