Arhive categorie: Previziuni

Cum va fi vremea în intervalul 14 – 17 iunie

Urmatoarele zile vor fi dominate de catre o vreme racoroasa pentru aceasta perioada in majoritatea teritoriului Romaniei, pe masura ce in zona posterioara a unui ciclon situat in Rusia europeana va fi advectat un aer polar dinspre latitudini nordice, tara noastra urmand sa se afle pe braul anticiclonic al acestei configuratii sinoptice. Asadar, valorile termice vor fi mai scazute fata de media climatologica a perioadei, mai ales in regiunile extracarpatice.

Precipitatiile vor fi relativ putine si vor cadea in special in estul si sud-estul tarii pe parcursul zilei de marti si in regiunile intracarpatice vineri. Vor fi in general averse insotite de fenomene electrice, insa nu sunt asteptate cantitati importante de apa pe spatii extinse, desi punctiform se pot strange pana la 20-30 de mm (cu precadere in zonele montane si submontane).
Continuă să citești

Vreme severa în sudul țării astăzi, duminică 29 mai

Ultimele rulari ale modelelor numerice de inalta rezolutie indica o probabilitate ridicata de producere a unor fenomene convective extreme, asociate partii frontale a unui talveg depresionar situat in zona Marii Ionice.

Fenomenele convective severe principale vor fi grindina mare si foarte mare (>3-5 cm in diametru), rafalele convective asociate atat liniilor de vijelie cat si a curentilor descendenti puternici din interiorul norilor Cumulonimbus (rafale de 80-100 de km/h, izolat peste 100 km/h), descarcarile electrice frecvente si acumularea unor cantitati de precipitatii de peste 30-40 de mm in intervale scurte de timp (sub 1-2 ore).
Continuă să citești

Prognoza meteo pentru week-end-ul 21 – 22 mai

După răcirea accentuată din ultimele zile, vremea in tara noastra va intra pe un făgaș diferit, în condițiile consolidării unui regim de presiune atmosferică ridicată în zona bazinului Mării Mediterane. Astfel, circulatia în troposfera se va reorienta dinspre sud-vest, aerul rece de origini polare urmand sa fie împins către nord fiind înlocuit de către un aer tropical venit dinspre nordul Africii.

Precipitațiile vor fi puțin și se vor semnala cu precădere sambata în jumătatea nordică a teritoriului, unde local vor cădea averse de ploaie însoțite de fenomene electrice, însă nu se așteaptă acumularea unor cantități importante de apă.
Continuă să citești

Cum va fi vremea in weekend-ul 14 – 15 mai

Dupa intruziunea partii sudice a unui front rece asociat unui nucleu de presiune scazuta situat in zona Rusiei europene, in tara noastra valorile termice vor marca o scadere fata de zilele precedente, urmand sa ajunga apropiate de normalul climatologic in jumatatea nordica a teritoriului, insa inca usor mai ridicate fata de medie, in sud. Precipitatiile se vor semnala indeosebi in jumatatea estica a tarii, unde local vor fi averse insotite de fenomene electrice si izolat de grindina, precum si cantitati mai importante de apa in mod punctiform.
Continuă să citești

Cum va fi vremea in intervalul 9 – 12 mai

Urmatorul interval va fi dominat in zona geografica a Romaniei in cea mai mare parte de catre un regim anticiclonic, insa cu o scurta intruziune a marginii sudice a unui front rece asociat unui ciclon situat in zona Rusiei europene (in prima parte a intervalului); in consecinta, luni si marti pe spatii relativ extinse in centrul si nordul tarii se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice, izolat astfel de fenomene urmand sa se manifeste si in restul regiunilor (insa la o intensitate mai redusa).

In a doua parte a intervalului circulatia aerului in troposfera se va reorienta dinspre sud-vestul Europei, astfel incat temperaturile vor fi in crestere si chiar vor depasi normalul climatologic al perioadei pe parcursul zilei de joi, in conditiile unui cer variabil spre mai mult senin si a unei advectii de aer tropical dinspre nordul Africii si Marea Mediterana.
Continuă să citești