Arhive categorie: Previziuni

Cum va fi vremea în weekend-ul 22 – 23 ianuarie

Finalul de saptamana va aduce o vreme rece in zonele centrale si nordice ale teritoriului, in contextul in care un front atmosferic asociat unei depresiuni situate in zona Rusiei europene va migra catre sud-estul continentului. La adapostul muntilor Carpati, sudul tarii nu va beneficia de aceeasi racire accentuata, desi in nordul Olteniei si al Munteniei temperaturile vor fi apropiate de media climatologica a perioadei.

Precipitatiile vor cadea pe spatii relativ extinse in Transilvania, Maramures, nordul Moldovei si local in Banat si in Crisana, unde vor fi mai ales ninsori. Unele precipitatii mixte slabe se vor semnala cu totul izolat si in sud, insa nu se va depune strat de zapada.

La munte va ninge viscolit si se va depune un strat nou de zapada de pana la 20-30 de centimetri, in timp ce in restul zonelor joase din jumatatea nordica a tarii acesta va masura in medie 5-7 centimetri.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 17 – 20 ianuarie

In urmatoarele zile vremea in tara noastra va fi influentata de mai multe fronturi atmosferice reci, asociate unor depresiuni situate in nordul continentului. Specificul acestor mase de aer este unul polar-oceanic, astfel incat gradientele termice verticale vor fi ridicate – in centrul tarii si la munte valorile termice se vor situa sub media climatologica, in timp ce in restul regiunilor vremea va fi mai calda in comparatie cu normalul celei de-a doua decade a lunii ianuarie.

De asemenea, deplasarea rapida a fronturilor atmosferice in contextul unor gradiente barice ridicate vor favoriza rafalele de vant puternice, indeosebi la munte, unde pe creste se pot atinge si 120-140 de km/h.

Precipitatiile se vor semnala cu precadere in vestul, centrul si nordul teritoriului, unde vor fi predominant sub forma de ninsoare (si se va depune un strat nou de zapada, local consistent), in timp ce in sud si sud-est precipitatiile vor cadea numai izolat, iar forma acestora va fi mai ales lichida.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 11 – 14 ianuarie

In urmatoarele zile in tara noastra vremea se va raci treptat, incepand cu regiunile nordice, pe masura ce un regim anticiclonic se va consolida in estul Europei, iar pe partea anterioara a acestuia va fi advectat un aer polar de origine hibrida: polar-continentala cu intruziuni oceanice.

Precipitatiile vor fi in general slabe din punct de vedere cantitativ si se vor semnala cu precadere pe parcursul zilei de marti in sudul tarii, unde vor cadea atat ploi, cat si lapovite si ninsori, iar izolat se va depune un strat de zapada de pana la 5 centimetri.
Continuă să citești

Cum va fi vremea de Revelion și în weekend-ul 1 – 2 ianuarie

Finalul de saptamana (si inceputul de an 2022) va aduce o vreme deosebit de calda pe teritoriul tarii noastre, in conditiile in care dinspre sud-vestul continentului anticiclonul azoric va fi in extindere catre est. Inclusiv in zonele in care a nins zilele trecute, stratul de zapada va disparea in cea mai mare parte, acesta urmand sa reziste doar la munte, la altitudini de peste 1500 de metri.

Vor cadea si precipitatii, indeosebi in jumatatea nordica a teritoriului, asociate extremitatii frontale sudice a unei depresiuni situate in nordul continentului. Nu se vor acumula cantitati insemnate de apa, doar cu totul izolat in Maramures, vestul Muntilor Apuseni si nordul Muntilor Fagaras urmand sa se stranga pana la 15-20 de mm.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 25 – 26 decembrie

Finalul de saptamana va aduce o vreme inchisa in cea mai mare parte a tarii, benzile de precipitatii ale unui nucleu depresionar situat in bazinul central al Marii Mediterane urmand sa afecteze indeosebi regiunile vestice, nordice si centrale.

Datorita intensificarii orografice a precipitatiilor, in urma deplasarii perpendiculare a sistemelor noroase cu masivele montane din vestul Romaniei, in vestul Muntilor Apuseni, nord-vestul Carpatilor Orientali si in vestul Carpatilor Meridionali se vor strange cantitati foarte importante de apa, izolat de pana la 80-100 de mm.

Cu exceptia Moldovei, in zonele joase precipitatiile vor fi exclusiv sub forma de ploaie, ninsorile urmand sa isi faca aparitia doar la altitudini de peste 1500 de metri.

Datorita faptului ca Romania se va afla in zona de front cald al depresiunii, temperaturile vor fi cu mult mai ridicate fata de normalul climatologic specific perioadei, iar maximele termice vor urca pana la 14-15 grade Celsius in sudul tarii. Doar in Moldova (si cu precadere in nordul regiunii) valorile termice vor fi mai scazute decat media climatologica, ca urmare a unei advectii de aer rece pe partea posterioara a anticiclonului est-european.
Continuă să citești