Arhive categorie: Previziuni

Cum va fi vremea în România între 10 și 13 decembrie

Urmatoarele zile vor marca o racire a vremii, indeosebi in altitudine, pe masura ce directia de deplasare a maselor de aer la nivelul Europei se va muta dinspre sud-vest – nord-est catre nord-vest – sud-est, din zona Scandinaviei urmand sa fie advectat un aer polar cu influente maritime. Viteza de deplasare a fronturilor atmosferice va fi insa ridicata, astfel incat aerul rece ajuns in Marea Mediterana nu va fi capabil sa produca o depresiune care sa afecteze si teritoriul tarii noastre. Totusi, nu vom duce lipsa de precipitatii. Chiar daca acestea vor fi in general slabe cantitativ, incepand de marti vor predomina ninsorile, mai ales in regiunile intracarpatice ale teritoriului. Precipitatii solide se vor semnala si in sudul tarii, insa pe spatii mult mai restranse.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 8 – 9 decembrie

Sfarsitul de saptamana va aduce o vreme inchisa in majoritatea zonelor tarii, dinspre vestul Europei urmand sa fim abordati de o serie de fronturi atmosferice succesive. Temperaturile se vor situa usor peste normele climatologice ale perioadei, dinspre Oceanul Atlantic urmand sa fie advectat un aer mai cald. Precipitatiile nu vor fi importante cantitativ, doar in Maramures urmand sa se stranga pana la 10-15 mm. La munte la altitudini mai mari de 1500 de metri va ninge viscolit si se va depune un strat subtire de zapada, cu precadere in masivele din vestul tarii.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în România în intervalul 3 – 6 decembrie

Începutul de săptămână va marca trecerea catre o circulatie troposferica zonala la nivelul Europei, dupa ce ultimele zile din noiembrie (dar si primele din decembrie) au fost dominate de un regim anticiclonic care a advectat un aer foarte rece dinspre latitudini mai nordice. Astfel, vom reveni la circulatia generala de la vest catre est, ce va aduce un aer cald si umed dinspre Oceanul Atlantic. Desi in Banat, Crisana, Transilvania si Maramures incalzirea vremii se va resimti mai accentuat, in sudul Olteniei si al Munteniei, precum si in Dobrogea si in Moldova aerul cald nu va avea o putere suficient de mare incat sa disloce inversiunea termica formata in ultimele zile; in aceste regiuni o incalzire mai consistenta se va resimti abia de miercuri. O serie de fronturi atmosferice vor aduce precipitatii pe arii extinse in vest, centru si nord (predominant sub forma de ploaie), insa cantitatile de apa ce se vor acumula vor fi de pana la 10-15 mm. Cateva ploi locale vor patrunde si in zonele extracarpatice, cu exceptia sud-estului, unde acestea vor fi practic inexistente.
Continuă să citești

Vremea în week-end: prognoza pentru mini-vacanța de 1 Decembrie

Luna noiembrie 2018 a fost una foarte atipica din punct de vedere meteorologic, inceputul sau fiind presarat cu recorduri de caldura, pentru ca ultimele zile sa fie cele mai reci inregistrate in noiembrie in ultimii multi ani. Patrunderea brutala de aer polar-continental inceputa marti va atinge apogeul in cursul weekend-ului, pe masura ce si cerul se va degaja de nori si vantul se va calma. Astfel, temperaturile maxime vor fi preponderent negative la nivel national, in timp ce minimele termice vor cobori pana spre valori extreme pentru luna lui brumar, de pana la -22 de grade in nordul Moldovei. Precipitatiile vor fi aproape inexistente, doar izolat in sud-est vineri urmand sa existe conditii pentru aparitia unor fulguieli slabe.
Continuă să citești

Vremea pentru începutul de săptămână 26 – 29 noiembrie

Dupa scurta perioada usor mai calda din cursul weekend-ului, iarna va reveni pe teritoriul Romaniei in ultimele zile ale lunii noiembrie. O depresiune mediteraneana se va forma chiar luni si va aduce pentru inceput precipitatii predominant sub forma de ploaie in cea mai mare parte a tarii, pentru ca marti in nordul tarii sa se semnaleze mai ales ninsori ce vor depune strat de zapada. In sudul tarii precipitatiile solide isi vor face aparitia miercuri, cand inclusiv la Bucuresti este asteptata depunerea unui strat de zapada, care spre deosebire de cel depus acum aproximativ o saptamana, va rezista o perioada mai indelungata. Pe partea posterioara a depresiunii mediteraneene va fi advectat un aer foarte rece dinspre nordul continentului, astfel incat incepand de marti seara temperaturile vor scadea accentuat in toata tara si se vor situa sub normele climatologice ale perioadei.
Continuă să citești