Arhive categorie: Previziuni

Cum va fi vremea în intervalul 14 – 16 septembrie

In urmatoarele zile tara noastra va ramane sub influenta unui regim anticiclonic care va aduce cu sine o vreme in general frumoasa si calda, chiar deosebit de calda in vest si sud-vest, unde se vor inregistra maxime de peste 30 de grade Celsius in mod local, in conditiile in care temperaturile maxime normale pentru aceasta perioada ar trebui sa fie incadrate in intreaga tara intre 18 si 25 de grade.

Diminetile vor ramane racoroase pe vai si in depresiuni, unde temperaturile minime vor fi cuprinse in general intre 0 si 5 grade Celsius.

De aceasta data unele precipitatii isi vor face aparitia in mod local, mai cu seama la deal, la munte si in nordul Moldovei, insa nu se asteapta acumularea unor cantitati insemnate de apa. Cu totul izolat ploile vor avea caracter de aversa si vor fi insotite si de descarcari electrice.

Marti cerul va fi variabil spre mai mult senin in vestul, centrul si sudul tarii, in timp ce in nord-est local vor cadea unele ploi slabe, mai ales in cursul dupa-amiezii, ploi ce vor avea pe alocuri caracter de aversa si vor fi insotite si de fenomene electrice. Cu totul izolat in nordul Carpatilor Orientali se vor strange cantitati de apa de pana la 7-10 mm.

Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat in zona montana inalta.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 22 si 27 de grade Celsius in Transilvania si Maramures, 27-32 de grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 22-27 de grade in Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in extremitatea sudica a regiunii.

Miercuri vremea va fi frumoasa in cea mai mare parte a tarii, unele ploi slabe locale urmand sa cada temporar numai in zona Carpatilor Meridionali si de Curbura, precum si in Muntenia si sudul Dobrogei.

Vantul va sufla slab in majoritatea zonelor, cel mult slab pana la moderat pe crestele Carpatilor Meridionali.

Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 23 si 28 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei), 28-32 de grade in Banat, Crisana si Oltenia, 25-30 de grade in Muntenia si Dobrogea si 22-27 de grade Celsius in Moldova.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de miercuri. In toata tara vremea va fi mai calda in comparatie cu media climatologica a celei de-a doua decade a lunii septembrie, in vestul Romaniei urmand sa se inregistreze abateri termice pozitive chiar si de pana la 8-10 grade Celsius. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Joi cerul va fi mai mult senin in cea mai mare parte a tarii, unele innorari temporare urmand sa apara doar in regiunile sud-vestice, insa precipitatii vor cadea numai cu totul izolat, cateva averse slabe de ploaie urmand sa isi faca aparitia cu precadere in cursul dupa-amiezii.

Vantul va sufla slab pana la moderat in Banat si Crisana si mai mult slab in celelalte regiuni.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 24-29 de grade Celsius in Transilvania si Maramures, 28-33 de grade in Banat, Crisana, Oltenia si Muntenia, 25-30 de grade in Dobrogea (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona litorala) si 23-28 de grade in Moldova.

Cum va fi vremea în weekend-ul 11 – 12 septembrie

Finalul de saptamana va aduce o vreme frumoasa si calda in toata tara, pe masura ce o arie de presiune ridicata se va consolida in estul si sud-estul continentului. Precipitatiile vor lipsi cu desavarsire, numai niste nori inalti (cirriformi) urmand sa brazdeze cerul Romaniei in urmatoarele doua zile.

Desi dupa-amiezele vor fi calduroase, cu abateri termice pozitive in toata tara, cerul mai mult senin si scaderea duratei de stralucire a Soarelui pe masura ce inaintam in toamna va face ca pamantul sa piarda tot mai mult din caldura acumulata peste zi, astfel incat noptile vor fi racoroase mai ales pe vai si in depresiuni, unde minimele termice vor cobori pana aproape de pragul inghetului (indeosebi in estul Transilvaniei si in nordul Carpatilor Orientali).
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 14 – 15 august

Finalul de saptamana va aduce o vreme frumoasa si calda pe intreg teritoriul tarii noastre, chiar deosebit de calda in vest si sud-vest, unde temperaturile se vor apropia si chiar vor trece usor de pragul caniculei.
Un camp de presiune ridicata se va solidifica in sud-estul Europei in urmatoarele zile, astfel incat nici precipitatiile nu vor vizita tara noastra in week-end, unele averse cu totul izolate fiind asteptate sa se produca numai in cursul dupa-amiezelor in zona montana inalta.

Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 7 – 8 august

In urma pasajului frontal rece din noaptea de joi spre vineri, vremea in tara noastra se va ameliora atat ca aspect, cat si din punct de vedere al temperaturilor – care nu vor mai depasi pragul caniculei decat izolat in vest si sud-vest in cursul zilei de duminica.
In estul si in sud-estul tarii se vor mai produce local unele averse de ploaie insotite de fenomene electrice pe parcursul zilei de vineri si cu totul izolat sambata, in restul teritoriului cerul urmand sa fie variabil spre mai mult senin.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 27 – 30 iulie

In urmatoarele zile tara noastra va fi traversata de catre cel mai robust val de caldura din acest an, in zona Luncii Dunarii urmand sa se inregistreze maxime de 39-40 de grade Celsius, iar cu totul izolat chiar si 41 de grade.

Un vast ciclon atmosferic situat in zona Arhipelagului Marii Britanii va advecta pe partea sa anterioara un aer fierbinte dinspre nordul Africii, iar in urma trecerii peste Marea Mediterana acesta va acumula si umiditate, asfel incat disconfortul termic va fi cu atat mai greu de suportat.

Cele mai afectate de canicula vor fi regiunile sudice si sud-vestice ale tarii, insa si in restul teritoriului temperaturile se vor situa cu mult peste media climatologica a perioadei (in conditiile in care la final de iulie media climatologica este cea mai ridicata din intreg anul).

Precipitatiile vor fi putine, dar isi vor face aparitia totusi mai ales la munte si in zonele adiacente. Cu precadere in cursul dupa-amiezelor se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina, iar ca urmare a caldurii excesive, pe alocuri se pot produce si vijelii.
Continuă să citești