Arhive categorie: Previziuni

Vremea în weekendul 23 – 24 iulie în România

Finalul de saptamana va aduce pe teritoriul tarii noastre cel mai intens val canicular din acest sezon, pe masura ce aerul tropical care a produs recordurile de temperatura istorice din Regatul Unit va migra catre est. La nivel de maxime absolute, va fi cel mai intens val canicular de asemenea din ultimii 5 ani, de la cele 42,0 grade Celsius inregistrate la Zimnicea pe data de 1 iulie 2017.

In trecerea sa peste continentul european, masa de aer tropical se va “goli” si mai mult de umezeala, astfel incat, desi valorile termice se vor apropia si chiar vor depasi usor pragul de 40 de grade Celsius (in mod izolat), disconfortul termic resimtit nu va fi unul deosebit de accentuat, ca urmare a umezelii reduse a aerului (10-25%).
Continuă să citești

Cum va fi vremea în săptămâna 11 – 16 iulie

Urmatoarea saptamana va fi marcata de o vreme in general normala din punct de vedere termic per ansamblul sau, cu o prima jumatate rece, in timp ce a doua parte va livra un aer ceva mai cald deasupra tarii noastre.

Zilele de marti si miercuri vor aduce temperaturi minime foarte scazute in depresiunile intramontane, care vor ajunge izolat pana spre pragul inghetului, in timp ce in a doua parte a saptamanii maximele termice se vor apropia si chiar vor atinge pragul caniculei in sudul extrem al teritoriului.

Amplitudinea termica ridicata pe parcursul a numai cateva zile se va datora reorientarii circulatiei aerului in troposfera dinspre nord-est catre sud-ves

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de 17 spre 18 iulie. Desi pe alocuri unele zone din nordul tarii vor mai primi o gura de oxigen prin prisma averselor de ploaie asteptate, in majoritatea regiunilor Romaniei din pacate seceta se va accentua.
Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON.

t, pe masura ce anticiclonul azoric va migra catre partea estica a batranului continent.

Daca sub aspect termic nu vor exista motive de ingrijorare in urmatoarea saptamana, din punct de vedere pluviometric seceta se va accentua in regiunile care deja sunt (foarte) afectate de catre acest fenomen, unele ploi locale urmand sa cada temporar doar la munte si in zonele adiacente, restul zonelor tarii urmand sa aiba parte de averse de ploaie doar in mod izolat.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 14 – 17 iunie

Urmatoarele zile vor fi dominate de catre o vreme racoroasa pentru aceasta perioada in majoritatea teritoriului Romaniei, pe masura ce in zona posterioara a unui ciclon situat in Rusia europeana va fi advectat un aer polar dinspre latitudini nordice, tara noastra urmand sa se afle pe braul anticiclonic al acestei configuratii sinoptice. Asadar, valorile termice vor fi mai scazute fata de media climatologica a perioadei, mai ales in regiunile extracarpatice.

Precipitatiile vor fi relativ putine si vor cadea in special in estul si sud-estul tarii pe parcursul zilei de marti si in regiunile intracarpatice vineri. Vor fi in general averse insotite de fenomene electrice, insa nu sunt asteptate cantitati importante de apa pe spatii extinse, desi punctiform se pot strange pana la 20-30 de mm (cu precadere in zonele montane si submontane).
Continuă să citești

Vreme severa în sudul țării astăzi, duminică 29 mai

Ultimele rulari ale modelelor numerice de inalta rezolutie indica o probabilitate ridicata de producere a unor fenomene convective extreme, asociate partii frontale a unui talveg depresionar situat in zona Marii Ionice.

Fenomenele convective severe principale vor fi grindina mare si foarte mare (>3-5 cm in diametru), rafalele convective asociate atat liniilor de vijelie cat si a curentilor descendenti puternici din interiorul norilor Cumulonimbus (rafale de 80-100 de km/h, izolat peste 100 km/h), descarcarile electrice frecvente si acumularea unor cantitati de precipitatii de peste 30-40 de mm in intervale scurte de timp (sub 1-2 ore).
Continuă să citești