Arhive categorie: Previziuni

Prognoza Vremea.ro pentru weekend-ul 16 – 17 ianuarie

În următoarele zile în țara noastră se va desfășura prima pătrundere de aer rece siberian din ultimii 3 ani, ultimul eveniment de acest gen având loc la final de februarie 2018.

Avansul masei de aer rece va fi unul mai neobișnuit, în primă instanță acesta migrând dinspre Rusia europeană către zona Scandinaviei, pentru ca mai apoi să coboare spre România.

Astfel, deși de regulă aerul rece de sorginte siberiană vine însoțit de un cer senin, în acest caz trecerea sa peste Marea Baltică va aduce cu sine inclusiv umiditate și nebulozitate ridicată, în mare parte din țară fiind așteptate și ninsori, în general slabe cantitativ.

Ca urmare a nebulozității ridicate, deși temperaturile în altitudine vor fi extrem de scăzute, în zonele mai joase nu se va resimți pe deplin frigul, din cauza lipsei inversiunilor termice.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 5 – 8 ianuarie

În următoarele zile vremea în țara noastră va respecta un tipar aparent interminabil în această iarnă: precum în ultimele săptămâni, circulația aerului în troposferă la nivelul bătrânului continent va fi una zonală, adică în general vest-est, cu mase de aer calde și umede advectate încontinuu dinspre zona tropicală a Oceanului Atlantic și dinspre nordul Africii către sud-estul Europei; deși multe zone din țară vor beneficia de precipitații din belșug, acestea vor fi predominant sub formă de ploaie la altitudini mai mici de 1500 de metri.

Imediat la est și nord de țara noastră nu vor exista zone de presiune ridicată “umplute” cu aer rece, astfel încât pentru moment, la început de ianuarie nu va fi posibil de realizat în troposferă în partea de sud-est a Europei un cuplaj ciclon-anticiclon care să aducă mult-așteptatele ninsori din această iarnă și în zonele de șes ale României. Pe cale de consecință, și valorile termice vor fi foarte ridicate pentru această perioadă, cu maxime de până la 15 grade Celsius așteptate a se înregistra în zona Luncii Dunării.
Continuă să citești

Vremea de Revelion și în weekend

Finalul acestui an și începutul anului 2021 va reprezenta din punct de vedere climatologic o perioadă deosebit de caldă, cu abateri termice pozitive impresionante, de până la 15-16 grade Celsius în sudul țării. Circulația aerului din ultimele zile se va menține și în intervalul următor, respectiv advecție de aer tropical dinspre nordul Africii, România continuând să se situeze pe partea anterioară a depresiunilor atmosferice din vestul și centrul Europei. În tot acest timp, în partea centrală și vestică a continentului vremea va fi mult mai apropiată de normalul termic specific perioadei.

Precipitațiile care vor cădea în țara noastră (mai cu seamă în regiunile vestice) se vor produce pe partea de front cald a depresiunilor, astfel încât forma acestora va fi preponderent solidă la altitudini de sub 1500 de metri. Local în vestul Munților Apuseni și în vestul Carpaților Meridionali pe întreg parcursul intervalului se vor strânge cantități mai importante de apă, de până la 40-50 de mm.

Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 28 – 30 decembrie

În următoarele zile vremea în țara noastră va fi una deosebit de caldă, dar și umedă în vest și în zonele subcarpatice din sudul țării, mai ales în prima parte a intervalului.

Un (foarte) vast ciclon atmosferic prezent în zona Arhipelagului Britanic va advecta pe partea sa anterioară un aer tropical dinspre nordul Africii, România urmând să se situeze în permanență pe partea de front cald a depresiunii.

La altitudini mai mici de 1500-1800 de metri se vor semnala exclusiv precipitații sub formă de ploaie, în timp ce în zona de munte înalt va ninge viscolit și se va depune un strat consistent de zăpada, îndeosebi în Carpații Meridionali.

Spre sfârșitul intervalului în sudul extrem al țării se vor înregistra și maxime de până la 17-18 grade Celsius, aceste valori fiind apropiate de recordurile termice absolute ale perioadei.
Continuă să citești

Cum va fi vremea de Crăciun

Crăciunul anului 2020 va fi guvernat, aproape ca în fiecare an, de către o vreme caldă spre deosebit de caldă, circulația aerului în troposferă urmând să fie în general una zonală la nivelul Europei, respectiv vest-est, dinspre zona tropicală a Oceanului Atlantic și nordul Africii urmând să fie advectate către țara noastră mase de aer (foarte) calde. O “mică” anomalie va fi prezentă în a treia zi de Crăciun, când un talveg depresionar desprins dintr-un ciclon situat în zona Belarusului se va forma în Golful Genova și va avansa către nord-est.

Pe partea posterioară a acestui talveg va coborî un aer ceva mai rece din altitudine, astfel încât, mai ales în jumătatea nordică a țării, pe lângă precipitații lichide local își vor face apariția și ninsorile, însă strat de zăpada se va depune aproape exclusiv la altitudini de peste 400-500 de metri.

Așadar, de un Crăciun alb vor avea parte doar cei care au ales să își petreacă Sărbătorile de iarnă la munte, dar local și locuitorii din zonele deluroase adiacente celor montane și din Moldova. La munte grosimea stratului de zăpadă nou-depus va fi semnificativă (până la 30-40 de centimetri în Carpații Meridionali), însă în restul zonelor mai joase unde va ninge, acesta nu va depăși 5-10 centimetri.
Continuă să citești