Arhive categorie: Clima

Studii climatice, prognoze meteo pe termen lung și analize statistice ale datelor meteorologice din România.

Vremea în luna martie 2021

In mod obisnuit luna martie din punct de vedere climatologic reprezinta o luna de tranzitie (alaturi de aprilie) intre sezonul rece si cel cald, cu diferente semnificative de temperatura intre prima si a doua parte a lunii. In consecinta, martie este si o luna imprevizibila, spre sfarsitul sezonului rece ultimele elongatii ale vortexului polar mai avand sanse sa afecteze tara noastra prin fenomene severe de iarna, insa deopotriva se pot inregistra atat temperaturi foarte ridicate (recordul national de maxima este de 31,8 grade Celsius la Focsani), cat si furtuni cu descarcari electrice.
Continuă să citești

Vremea în luna februarie 2021

Din punct de vedere climatologic, luna februarie este a doua cea mai severă luna de iarnă în ceea ce privește valorile termice scăzute, în timp ce la capitolul ninsori și viscole este pe primul loc, deși pe măsură ce avansam în lună ne îndepărtăm tot mai mult de solstițiul de iarnă, iar radiația solară este în creștere.

Precum celelalte luni din sezonul rece, februarie nu face rabat de la încălzirea prezentă în ultimii ani, astfel încât la nivel național în ultimii 10 ani temperaturile au crescut în medie cu 1 grad Celsius față de intervalul de referință 1981-2010. De asemenea, ninsorile cele mai abundente și viscolele s-au semnalat cu o frecvență mai redusă, și cu precădere în luna ianuarie (excepție făcând lunile februarie ale anilor 2012 și 2018).
Continuă să citești

Vremea în luna ianuarie 2021

Luna ianuarie este în mod obișnuit cea mai rece lună a anului în țara noastră, în această lună fiind înregistrat și recordul național absolut de -38,5 grade de la Bod, județul Brașov. În ceea ce privește precipitațiile și ninsorile, ianuarie reprezintă o lună destul de secetoasă, mai hibernală din acest punct de vedere fiind februarie, când în medie se produc cele mai multe viscole în România.

Totuși, deși luna ianuarie de regulă este dominată ori de către un anticiclon cald (azoric) sau rece (siberian, scandinav), uneori deasupra țării noastre se realizează cuplajul între masele de aer reci dinspre latitudini nordice și aerul cald și umed venit dinspre Marea Mediterană, astfel încât depresiunile mediteraneene ulterior formate pot produce ninsori abundente, cel mai memorabil eveniment de acest fel din istoria meteorologică recentă fiind cel din 2-3 ianuarie 2008, când s-au depus 80-100 de centimetri de zăpadă în sudul țării.
Continuă să citești

Vremea în iarna 2020 – 2021

De-a lungul timpului, estimările sezoniere ale vremii erau privite cu suspiciune de către mare parte din populație, din cauza gradului lor de acuratețe destul de redus. În ultimii ani însă, grație avansului tehnologic și cu aplicabilitate punctuală pe modelarea numerică, prognozele pe una, două sau trei luni au o precizie mai ridicată, pe lângă puterea de calcul sporită a supercomputerelor intrând în ecuație și studiile asupra anumitor factori favorizanți pentru o iarnă severă, sau din contra, pentru o iarnă mai blândă.

În ultimii ani ultima iarnă care a rămas în memoria românilor prin severitatea sa a fost cea a anului 2012, iar ultima lună de iarnă veritabilă a fost ianuarie 2017.

Pentru cei ce iubesc acest anotimp cu toate manifestările sale specifice, ultimii 2-3 ani au adus din păcate o vreme care mai degrabă a semănat cu o toamnă târzie, evenimentele hibernale având în general o durată scurtă de timp (amintim aici finalul de februarie 2018 sau ninsorile târzii din martie 2020).
Continuă să citești

Vremea în luna decembrie 2020

În nota ultimilor ani, luna decembrie a anului 2020 se prefigurează a fi mai caldă decât în mod normal, în acest moment neexistând semnale în favoarea unei luni decembrie de iarnă autentică, ultima luna decembrie cu adevărat hibernală în România fiind cea a anului 2001.

Acoperirea cu gheață din zona Arctica este tot mai redusă la acesta dată în comparație cu anii pre 2000, acest fapt împiedicând formarea anticiclonilor siberieni sau scandinavi, circulația aerului urmând în general traseul vest-est impus de către activitatea ciclonică din nordul Oceanului Atlantic.
Continuă să citești