Arhive categorie: Clima

Studii climatice, prognoze meteo pe termen lung și analize statistice ale datelor meteorologice din România.

Clima Brașovului – curiozități și statistici meteorologice

Orașul Brașov este situat în centrul României, fiind printre cele mai importante orașe turistice ale țării, în perioada comunismului fiind și cel mai important centru industrial, exceptând Bucureștiul.

Poziționat strategic la intersecția mai multor masive montane, Brașovul reprezintă o atracție în special iarna pentru iubitorii sporturilor hibernale, dar și vara pentru cei ce îndrăgesc drumețiile montane și aerul curat.
Continuă să citești

Curiozități și statistici climatologice ale orașului Constanța

Orașul Constanța este situat în zona de sud-est a României, la intersecția spațiului litoral-pontic cu cel continental. În vest se află podișul Dobrogei de sud, iar în est este mărginit de apele Mării Negre. Clima orașului Constanța este una temperat continentală, cu influențe maritime datorită proximității Mării Negre. Regimul termic este printre cele mai ridicate din țară, media temperaturii multianuale fiind de aproximativ 11 grade Celsius.
Continuă să citești

Vremea în luna august 2022

In pofida scaderii duratei zilei dupa solstitiul de vara, in a doua decada a lunii iunie, luna august este in mod constant atat cea mai secetoasa luna a verii pe teritoriul tarii noastre, cat si cea mai calduroasa, in numeroase ocazii august fiind o luna mai calda decat iulie.

Luni august foarte calde in ultimii 20-25 de ani au fost indeosebi 2003, 2007, 2012 si 2017, dintre care 2012 se remarca mai ales in vestul tarii prin recorduri termice absolute, nu doar lunare. Nu este de neglijat nici recordul (desi masurat in perioada “nostalgica” a meteorologiei) de 44,5 grade Celsius de la Ion Sion, inregistrat tot in luna august.

La nivel emisferic atmosfera atinge un maxim de caldura incepand din jurul sfarsitului lunii iulie pana spre mijlocul lunii august, asadar acesta este principalul motiv pentru care luna august, desi ultima luna a verii, este de multe ori si cea mai calduroasa.

Prognoza pentru luna august 2022

Luna august 2022 nu va face exceptie si, conform rularilor consecutive ale mai multor modele climatice pe termen lung, va fi o luna foarte calda si secetoasa, la nivel national seceta pedologica urmand sa atinga si chiar sa depaseasca pe alocuri nivelele inregistrate in anii 1946 si 2000. Continuă să citești