Arhive categorie: Clima

Studii climatice și analize statistice ale datelor meteorologice înregistrate în localități din România.

Curiozități climatologice ale orașului Constanța

Orașul Constanța este situat în zona de sud-est a României, la intersecția spațiului litoral-pontic cu cel continental. În vest se află podișul Dobrogei de sud, iar în est este mărginit de apele Mării Negre. Clima orașului Constanța este una temperat continentală, cu influențe maritime datorită proximității Mării Negre. Regimul termic este printre cele mai ridicate din țară, media temperaturii multianuale fiind de aproximativ 11 grade Celsius.
Continuă să citești

Clima Brașovului – curiozități și statistici meteorologice

Orașul Brașov este situat în centrul României, fiind printre cele mai importante orașe turistice ale țării, în perioada comunismului fiind și cel mai important centru industrial, exceptând Bucureștiul.

Poziționat strategic la intersecția mai multor masive montane, Brașovul reprezintă o atracție în special iarna pentru iubitorii sporturilor hibernale, dar și vara pentru cei ce îndrăgesc drumețiile montane și aerul curat.
Continuă să citești

Caracteristici climatologice ale municipiului Cluj-Napoca

Cluj-Napoca este al doilea cel mai mare oraș din România după București, din punct de vedere al numărului de locuitori. Este un oraș turistic, dar mai ales cunoscut pentru universitățile de prestigiu, unde învață peste 120.000 de studenți.

Orașul este situat în Depresiunea Colinară a Transilvaniei, în zona central-nord-vestică a României, fiind mărginit la sud de Dealul Feleacului, la nord de dealurile Lomb și Hoia, iar la est și vest de valea Someșului Mic. În apropiere (la aproximativ 30 de kilometri) se află Munții Apuseni, munți care influențează desfășurarea evenimentelor meteo pe aproape întreg parcursul anului.
Continuă să citești