Arhive categorie: Clima

Studii climatice, prognoze meteo pe termen lung și analize statistice ale datelor meteorologice din România.

Vremea în luna octombrie 2020

Octombrie (zisă și „brumărel” în tradiția populară) este din punct de vedere statistic o lună de tranziție dinspre sezonul cald către cel rece, pe parcursul acestei luni făcându-și apariția în medie primele ninsori la munte, iar spre finalul ei, primul ger în depresiuni. Totuși, în ultimii 20-30 de ani octombrie a devenit tot mai mult o lună „satelit” a sezonului cald, luna de tranziție către sezonul rece fiind tot mai frecvent noiembrie.
Continuă să citești

Curiozități și statistici climatologice ale orașului Constanța

Orașul Constanța este situat în zona de sud-est a României, la intersecția spațiului litoral-pontic cu cel continental. În vest se află podișul Dobrogei de sud, iar în est este mărginit de apele Mării Negre. Clima orașului Constanța este una temperat continentală, cu influențe maritime datorită proximității Mării Negre. Regimul termic este printre cele mai ridicate din țară, media temperaturii multianuale fiind de aproximativ 11 grade Celsius.
Continuă să citești

Vremea aprilie 2020: prognoza meteo pentru luna aprilie

În trecut aprilie, cea de-a doua lună a primăverii, a reprezentat o trecere lentă dinspre sezonul rece înspre cel cald, cu diferențe nu foarte mari de temperatură între începutul și de sfârșitul lunii.

În ultimii 20 de ani însă, diferențele de temperatură au tot crescut, astfel încât primăvara – așa cum o știam – după anii 2000 s-a scurtat din ce în ce mai mult, iar luna aprilie a devenit astfel perioada din an când se înregistrează cele mai ridicate diferențe de temperatură pe un interval de 30 de zile.

Cele mai noi modele numerice de prognoză sugerează faptul că nici luna aprilie a anului 2020 nu va face rabat de la trendul menționat mai sus, întrucât după o primă parte rece, chiar hibernală, aprilie va sfârși prin înregistrarea unor temperaturi specifice verii, cu valori de până la 30 de grade Celsius în sudul țării.
Continuă să citești

Vremea în luna martie 2020

Luna martie de-a lungul timpului în România a fost o “zonă-tampon” între iarnă și primăvară, de regulă ultimele zvâcniri ale iernii având loc la începutul lunii, în timp ce a doua sa jumătate este marcată de încălzire accentuată, perioade cu vânt intens și topirea zăpezilor din zonele montane.

Cu toate acestea, “zvâcnirile” iernii care au loc în primele 10-15 zile ale lunii nu sunt niciodată de subestimat, având ca exemple sezoanele reci 1992-1993 sau 2017-2018, când fenomenele de iarnă cele mai severe din întregul sezon rece au avut loc în martie. Vom detalia în rândurile ce urmează estimările climatologice pentru luna martie a acestui an, pentru a putea avea o idee dacă martie 2020 are șanse reale să fie o lună analog cu cele din sezoanele reci mai-sus menționate.
Continuă să citești

Vremea în luna februarie 2020

În mod istoric, februarie este luna în care în țara noastră se produc cele mai multe episoade cu viscol și zăpadă abundentă dintre toate lunile de iarnă. Totuși, luna februarie 2020 va face abstracție de la această “regula”, deși în a două parte a lunii aspectul vremii va fi ceva mai hibernal. Valorile pozitive ale oscilației arctice (AO) și nord-atlantice (NAO) vor contribui decisiv la menținerea unei circulații zonale la nivelul Europei (mase de aer cald venite dinspre vest de pe Oceanul Atlantic), iar pe cale de consecință, pe lângă precipitațiile relativ puține așteptate să cadă în România, și temperaturile se vor menține peste media climatologică a anilor 1981-2010 (media de referință la care se raportează în mod curent institutele meteorologice din întreagă lume).
Continuă să citești