Arhive categorie: Stiri meteo

Vremea în intervalul 6 – 9 ianuarie: ger la început de săptămână

Următoarele zile nu vor aduce în țara noastră tocmai “gerul Bobotezei” (în adevăratul sens al acestei expresii), însă măcar temperaturile nu se vor mai situa peste mediile climatologice ale perioadei, cel puțin în regiunile intracarpatice. Un câmp anticiclonal se va consolida peste aproape întregul continent, situație care concomitent cu o advecție de aer mai rece dinspre zona Scandinaviei va rezulta într-o vreme de tip “soare cu dinți” în majoritatea regiunilor. Temperaturile în cursul după-amiezelor vor fi preponderent pozitive (mai ales în zonele extracarpatice), însă în cursul nopților cerul senin va favoriza producerea inversiunilor termice la șes, iar temperaturile minime vor coborî local sub pragul gerului în jumătatea nordică a țării. Izolat în depresiunile intramontane din estul Transilvaniei și din nord-vestul Moldovei se vor înregistra minime de până la -20 de grade Celsius, care vor reprezenta cele mai scăzute valori termice înregistrate în România în această iarnă.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 23 – 24 noiembrie

Finalul de săptămână va aduce o vreme ușor mai rece față de media climatologică a perioadei în sudul și în estul țării, ca urmare a unei advecții de aer polar-continental dinspre Rusia europeană. Acest tip de advecție de aer rece, spre deosebire de cele dinspre Scandinavia/nord-vestul Europei, se produce doar în straturile inferioare ale troposferei, astfel încât bariera munților Carpați va împiedica acest aer polar să ajungă și până în centrul și vestul țării-în aceste regiuni temperaturile urmând să se situeze în continuare peste normalul termic specific ultimei decade a lunii noiembrie.
Vor cădea și precipitații mixte pe spații relativ extinse în sudul țării (iar local și în Moldova), însă nu se vor acumula cantități prea însemnate de apă.
Continuă să citești

Evenimente meteo notabile petrecute pe Glob în luna aprilie

Este greu de spus care a fost cel mai important eveniment meteo petrecut în aprilie pe Glob, dar am făcut o selecție cu cele care au ieșit cel mai mult în evidență. Ciclonul Maysak din Pacific, inundațiile din Chile sau tornadele puternice din SUA sunt doar câteva dintre aceste cazuri.
Continuă să citești