Arhive etichetă: topnews

Vremea în luna aprilie 2020

În secolul trecut cea de-a doua lună a primăverii a reprezentat o trecere lentă dinspre sezonul rece înspre cel cald, cu diferențe nu foarte mari de temperatură între părțile de început și de sfârșit ale lunii. În ultimii 20 de ani însă, diferențele de temperatură au tot crescut, astfel încât primăvara – așa cum o știam – după anii 2000 s-a scurtat din ce în ce mai mult, iar luna aprilie a devenit astfel perioada din an când se înregistrează cele mai ridicate diferențe termice pe un interval de 30 de zile.

Cele mai noi modele numerice de prognoză sugerează faptul că nici aprilie 2020 nu va face rabat de la trendul menționat mai sus, întrucât după o primă parte rece, chiar hibernală, luna aprilie a acestui an va sfârși prin înregistrarea unor temperaturi specifice verii, cu valori de până la 30 de grade Celsius în sudul țării.
Continuă să citești

Eveniment semnificativ de iarnă în perioada 22 – 25 martie

După un sezon rece care a fost în mare parte lipsit de o vreme hibernală autentică (câteva pusee scurte au fost doar în decembrie și ianuarie în centru și nord și la începutul lui februarie în sud-est), următoarele zile vor livra cel mai sever episod de iarnă în țara noastră din acest sezon rece (mai ales în ceea ce privește ninsorile), deși iarna atât calendaristică, cât și astronomică s-a încheiat. Următoarele zile sunt de urmărit prin prisma unor potențiale recorduri de strat de zăpada în zonele de șes, cu precădere în nordul Olteniei, însă ninsori consistente se vor semnala și în vestul Moldovei și al Transilvanei și în nordul Munteniei.

Primește următoarea prognoză pe email

După ce a lipsit întreaga iarnă, anticiclonul siberian își va face o intrare în scenă tardivă dar brutală, aerul deosebit de rece odată intrat în Marea Mediterană urmând să genereze un ciclon retrograd cu o rază largă de acțiune și care va activa o perioadă îndelungată pe teritoriul țării noastre (3-4 zile). Deși reminiscent al evenimentului hibernal de la sfârșitului lunii martie 2013, când a nins moderat inclusiv în sudul țării, acest episod se va face remarcat prin valori ale stratului de zăpadă considerabil mai ridicate.

Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 16 – 19 martie

Următoarele zile vor marca o translatare “de manual” dinspre un anticiclon plin de aer rece format în estul continentului tot într-un regim anticiclonic (fără influența vreunui front atmosferic), însă de această dată zona de presiune ridicată va fi de origine azorica, iar implicit și aerul cu care va fi umplut aceasta va fi unul mai degrabă tropical. În consecință, având în vedere faptul că România se va afla sub anticicloni în succesiune, precipitațiile vor fi foarte puține și se vor semnala numai în regiunile vestice (îndeosebi pe parcursul zilei de marți).
Continuă să citești

Cum va fi vremea în weekend-ul 14 – 15 martie

Finalul de săptămână va aduce o răcire treptată a vremii, pe măsură ce dinspre nord-vestul continentului va fi advectat un aer mai rece în straturile inferioare ale troposferei înspre țara noastră. Cu toate acestea, per ansamblu media temperaturii va rămâne una ridicată în toată țara pentru prima jumătate a lunii martie (îndeosebi pentru regiunile extracarpatice). Se vor semnala și precipitații locale, prima dată în jumătatea nordică a țării (slabe cantitativ), iar în a două parte a intervalului și în cea sudică (moderate cantitativ, în mod izolat).
Continuă să citești

Început ploios de săptămână. Prognoza pentru 9 – 12 martie

Următoarele zile vor aduce o vreme caldă în toată țara (chiar deosebit de caldă pe parcursul zilei de joi), în condițiile în care dinspre nordul Africii va fi advectat un aer tropical pe partea anterioară a unor depresiuni mediteraneene și de sorginte atlantică. Aceleași nuclee depresionare vor favoriza și producerea unor precipitații moderate cantitativ mai ales în sudul țării, iar căldura neobișnuită din straturile inferioare ale troposferei va conduce la o creștere a instabilității atmosferice, astfel încât, pe lângă ploile stratiforme, în sud-estul țării își vor face apariția și manifestări orajoase specifice sezonului cald, respectiv furtuni cu descărcări electrice și grindină.
Continuă să citești