Arhive etichetă: topnews

Cum va fi vremea in weekend-ul 14 – 15 mai

Dupa intruziunea partii sudice a unui front rece asociat unui nucleu de presiune scazuta situat in zona Rusiei europene, in tara noastra valorile termice vor marca o scadere fata de zilele precedente, urmand sa ajunga apropiate de normalul climatologic in jumatatea nordica a teritoriului, insa inca usor mai ridicate fata de medie, in sud. Precipitatiile se vor semnala indeosebi in jumatatea estica a tarii, unde local vor fi averse insotite de fenomene electrice si izolat de grindina, precum si cantitati mai importante de apa in mod punctiform.
Continuă să citești

Cum va fi vremea in intervalul 9 – 12 mai

Urmatorul interval va fi dominat in zona geografica a Romaniei in cea mai mare parte de catre un regim anticiclonic, insa cu o scurta intruziune a marginii sudice a unui front rece asociat unui ciclon situat in zona Rusiei europene (in prima parte a intervalului); in consecinta, luni si marti pe spatii relativ extinse in centrul si nordul tarii se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice, izolat astfel de fenomene urmand sa se manifeste si in restul regiunilor (insa la o intensitate mai redusa).

In a doua parte a intervalului circulatia aerului in troposfera se va reorienta dinspre sud-vestul Europei, astfel incat temperaturile vor fi in crestere si chiar vor depasi normalul climatologic al perioadei pe parcursul zilei de joi, in conditiile unui cer variabil spre mai mult senin si a unei advectii de aer tropical dinspre nordul Africii si Marea Mediterana.
Continuă să citești

Curiozități și statistici climatologice ale orașului Constanța

Orașul Constanța este situat în zona de sud-est a României, la intersecția spațiului litoral-pontic cu cel continental. În vest se află podișul Dobrogei de sud, iar în est este mărginit de apele Mării Negre. Clima orașului Constanța este una temperat continentală, cu influențe maritime datorită proximității Mării Negre. Regimul termic este printre cele mai ridicate din țară, media temperaturii multianuale fiind de aproximativ 11 grade Celsius.
Continuă să citești

Salvându-te pe furtună: Cum să te ferești de trăsnet

În fiecare an, mii de oameni din lumea asta mor într-un mod aproape incredibil – sunt loviți de fulger. Lăsând la o parte riscul de a muri din această cauză, care, statistic vorbind, e destul de mic, sunt șanse mult mai mari să fii lovit și să rămâi cu efecte foarte serioase sau, în cel mai bun caz, cu o experiență foarte neplăcută.

De aceea, e foarte bine să știi ce e de făcut atunci când ești în pericol iminent de a fi lovit de fulger, adică atunci când ești în câmp deschis pe furtună cu descărcări electrice, deși există și un risc mic de a fi lovit chiar în interiorul unei clădiri, dacă există o ușă sau un geam deschis. Continuă să citești