Arhive etichetă: topnews

Curiozități și statistici climatologice ale orașului Constanța

Orașul Constanța este situat în zona de sud-est a României, la intersecția spațiului litoral-pontic cu cel continental. În vest se află podișul Dobrogei de sud, iar în est este mărginit de apele Mării Negre. Clima orașului Constanța este una temperat continentală, cu influențe maritime datorită proximității Mării Negre. Regimul termic este printre cele mai ridicate din țară, media temperaturii multianuale fiind de aproximativ 11 grade Celsius.
Continuă să citești

Salvându-te pe furtună: Cum să te ferești de trăsnet

În fiecare an, mii de oameni din lumea asta mor într-un mod aproape incredibil – sunt loviți de fulger. Lăsând la o parte riscul de a muri din această cauză, care, statistic vorbind, e destul de mic, sunt șanse mult mai mari să fii lovit și să rămâi cu efecte foarte serioase sau, în cel mai bun caz, cu o experiență foarte neplăcută.

De aceea, e foarte bine să știi ce e de făcut atunci când ești în pericol iminent de a fi lovit de fulger, adică atunci când ești în câmp deschis pe furtună cu descărcări electrice, deși există și un risc mic de a fi lovit chiar în interiorul unei clădiri, dacă există o ușă sau un geam deschis. Continuă să citești

Vremea în weekendul 23 – 24 iulie în România

Finalul de saptamana va aduce pe teritoriul tarii noastre cel mai intens val canicular din acest sezon, pe masura ce aerul tropical care a produs recordurile de temperatura istorice din Regatul Unit va migra catre est. La nivel de maxime absolute, va fi cel mai intens val canicular de asemenea din ultimii 5 ani, de la cele 42,0 grade Celsius inregistrate la Zimnicea pe data de 1 iulie 2017.

In trecerea sa peste continentul european, masa de aer tropical se va “goli” si mai mult de umezeala, astfel incat, desi valorile termice se vor apropia si chiar vor depasi usor pragul de 40 de grade Celsius (in mod izolat), disconfortul termic resimtit nu va fi unul deosebit de accentuat, ca urmare a umezelii reduse a aerului (10-25%).
Continuă să citești

Vremea în luna august 2022

In pofida scaderii duratei zilei dupa solstitiul de vara, in a doua decada a lunii iunie, luna august este in mod constant atat cea mai secetoasa luna a verii pe teritoriul tarii noastre, cat si cea mai calduroasa, in numeroase ocazii august fiind o luna mai calda decat iulie.

Luni august foarte calde in ultimii 20-25 de ani au fost indeosebi 2003, 2007, 2012 si 2017, dintre care 2012 se remarca mai ales in vestul tarii prin recorduri termice absolute, nu doar lunare. Nu este de neglijat nici recordul (desi masurat in perioada “nostalgica” a meteorologiei) de 44,5 grade Celsius de la Ion Sion, inregistrat tot in luna august.

La nivel emisferic atmosfera atinge un maxim de caldura incepand din jurul sfarsitului lunii iulie pana spre mijlocul lunii august, asadar acesta este principalul motiv pentru care luna august, desi ultima luna a verii, este de multe ori si cea mai calduroasa.

Prognoza pentru luna august 2022

Luna august 2022 nu va face exceptie si, conform rularilor consecutive ale mai multor modele climatice pe termen lung, va fi o luna foarte calda si secetoasa, la nivel national seceta pedologica urmand sa atinga si chiar sa depaseasca pe alocuri nivelele inregistrate in anii 1946 si 2000. Continuă să citești

Cum va fi vremea în săptămâna 11 – 16 iulie

Urmatoarea saptamana va fi marcata de o vreme in general normala din punct de vedere termic per ansamblul sau, cu o prima jumatate rece, in timp ce a doua parte va livra un aer ceva mai cald deasupra tarii noastre.

Zilele de marti si miercuri vor aduce temperaturi minime foarte scazute in depresiunile intramontane, care vor ajunge izolat pana spre pragul inghetului, in timp ce in a doua parte a saptamanii maximele termice se vor apropia si chiar vor atinge pragul caniculei in sudul extrem al teritoriului.

Amplitudinea termica ridicata pe parcursul a numai cateva zile se va datora reorientarii circulatiei aerului in troposfera dinspre nord-est catre sud-ves

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de 17 spre 18 iulie. Desi pe alocuri unele zone din nordul tarii vor mai primi o gura de oxigen prin prisma averselor de ploaie asteptate, in majoritatea regiunilor Romaniei din pacate seceta se va accentua.
Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON.

t, pe masura ce anticiclonul azoric va migra catre partea estica a batranului continent.

Daca sub aspect termic nu vor exista motive de ingrijorare in urmatoarea saptamana, din punct de vedere pluviometric seceta se va accentua in regiunile care deja sunt (foarte) afectate de catre acest fenomen, unele ploi locale urmand sa cada temporar doar la munte si in zonele adiacente, restul zonelor tarii urmand sa aiba parte de averse de ploaie doar in mod izolat.
Continuă să citești